Station Almelo de Riet

Station Almelo de Riet is een belangrijk spoorwegstation in de stad Almelo, gelegen in de wijk De Riet. Het station werd geopend op 1 juni 1965 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Almelo de Riet, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Almelo de Riet werd geopend op 1 juni 1965 als onderdeel van de spoorlijn Almelo – Mariënberg. Deze spoorlijn werd aangelegd om de verbinding tussen Almelo en het noordoosten van Overijssel te verbeteren. Het station werd gebouwd in de wijk De Riet, een woonwijk die in de jaren ’60 van de vorige eeuw werd ontwikkeld. Het station werd ontworpen door architect Koen van der Gaast, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van andere stations in Nederland, zoals station Amersfoort en station Eindhoven.

In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid. Zo werd in 1987 het stationsgebouw gerenoveerd en werd er een nieuwe fietsenstalling gebouwd. In 2003 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij de perrons werden verhoogd en er een nieuwe overkapping werd geplaatst. In 2013 werd het station opnieuw gemoderniseerd, waarbij onder andere de wachtruimtes werden verbeterd en er nieuwe zitgelegenheden werden geplaatst.

Ligging in de stad Almelo de Riet

Station Almelo de Riet is gelegen in de wijk De Riet, een woonwijk in het zuidoosten van de stad Almelo. De wijk is ontstaan in de jaren ’60 van de vorige eeuw en kenmerkt zich door een mix van eengezinswoningen en appartementencomplexen. Het station ligt aan de rand van de wijk, waardoor het zowel voor bewoners van De Riet als voor reizigers uit omliggende wijken en dorpen goed bereikbaar is.

De ligging van het station is gunstig ten opzichte van diverse voorzieningen in de stad. Zo ligt het op loopafstand van het winkelcentrum De Schelfhorst, waar diverse winkels en horecagelegenheden te vinden zijn. Ook het stadscentrum van Almelo is vanaf het station goed bereikbaar, zowel met de trein als met de bus.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Almelo de Riet wordt bediend door de stoptrein Almelo – Mariënberg, die wordt geëxploiteerd door vervoerder Keolis Nederland. Deze trein rijdt doordeweeks twee keer per uur en in het weekend één keer per uur. De reistijd naar station Almelo bedraagt ongeveer 5 minuten, terwijl de reistijd naar station Mariënberg ongeveer 25 minuten bedraagt.

Naast de stoptrein Almelo – Mariënberg is station Almelo de Riet ook aangesloten op het busnetwerk van Almelo. Er zijn diverse buslijnen die het station aandoen, waaronder lijn 21 naar het centrum van Almelo en lijn 22 naar het ziekenhuis ZGT Almelo.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Almelo de Riet zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station is een kleine parkeerplaats aanwezig, waar reizigers gratis hun auto kunnen parkeren. Daarnaast zijn er in de omliggende straten ook voldoende parkeerplaatsen beschikbaar, al kan het hier tijdens drukke periodes soms lastig zijn om een plekje te vinden.

Fietsenstalling

Station Almelo de Riet beschikt over een ruime fietsenstalling, die zich aan de voorzijde van het station bevindt. De fietsenstalling is overdekt en biedt plaats aan enkele honderden fietsen. Het stallen van de fiets is gratis en er zijn ook enkele OV-fietsen beschikbaar voor verhuur.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Almelo de Riet zijn er enkele horecagelegenheden te vinden. Zo is er een cafetaria en een pizzeria op loopafstand van het station. Voor een uitgebreider aanbod aan restaurants en winkels kunnen reizigers terecht in het nabijgelegen winkelcentrum De Schelfhorst of in het centrum van Almelo.

Hotels in de buurt

Er zijn geen hotels direct gelegen in de buurt van station Almelo de Riet. Reizigers die op zoek zijn naar een overnachtingsmogelijkheid kunnen terecht in het centrum van Almelo, waar diverse hotels en bed & breakfasts te vinden zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn het Theaterhotel Almelo, het Preston Palace en het Huis van Bewaring.

Station Almelo de Riet is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Almelo en biedt diverse voorzieningen voor een comfortabele reis. Met een goede bereikbaarheid, voldoende parkeermogelijkheden en een ruime fietsenstalling is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel forenzen als recreatieve reizigers.

Plaats een reactie