Station Arnhem Velperpoort

Station Arnhem Velperpoort is een belangrijk spoorwegstation in de stad Arnhem, gelegen in de wijk Velperpoort. Het station werd geopend in 1953 en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in het openbaar vervoer van de stad en de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Arnhem Velperpoort, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Arnhem Velperpoort werd geopend op 1 juni 1953 als onderdeel van de spoorlijn Arnhem – Zutphen. Het station verving het voormalige station Arnhem Velperpoort dat in 1936 werd gesloten. Het huidige station is ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van andere stations in Nederland, zoals Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal. Het station is gebouwd in de stijl van het Nieuwe Bouwen, een architectuurstroming die zich kenmerkt door functionaliteit, eenvoud en het gebruik van moderne materialen zoals beton, staal en glas.

In de loop der jaren heeft het station verschillende verbouwingen en aanpassingen ondergaan. In 1988 werd het stationsgebouw gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe stationshal en een fietsenstalling. In 2006 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij de perrons werden verhoogd en er een nieuwe overkapping werd geplaatst. Ook werd er een nieuwe voetgangersbrug gebouwd die het station verbindt met de wijk Klarendal.

Ligging in de stad Arnhem Velperpoort

Station Arnhem Velperpoort is gelegen in de wijk Velperpoort, ten noordoosten van het stadscentrum van Arnhem. Het station ligt aan de spoorlijn Arnhem – Zutphen en is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de stad en de regio. Vanaf het station zijn er goede verbindingen met het stadscentrum, de omliggende wijken en de nabijgelegen steden en dorpen.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt en ontwikkeld. Zo zijn er diverse nieuwbouwprojecten gerealiseerd, waaronder appartementencomplexen en kantoorpanden. Ook zijn er verschillende voorzieningen in de buurt, zoals winkels, horecagelegenheden en een park.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Arnhem Velperpoort wordt bediend door stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Arriva. De treinen van de NS rijden op de spoorlijn Arnhem – Zutphen en verbinden het station met Arnhem Centraal, Dieren, Zutphen en verder. De treinen van Arriva rijden op de spoorlijn Arnhem – Tiel en verbinden het station met Elst, Tiel en verder.

Daarnaast zijn er ook verschillende buslijnen die het station aandoen. Deze buslijnen worden verzorgd door vervoerder Breng en verbinden het station met diverse bestemmingen in Arnhem en de omliggende regio.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Arnhem Velperpoort zijn er verschillende parkeermogelijkheden voor de auto. Er is een parkeerterrein aan de noordzijde van het station, waar men tegen betaling kan parkeren. Daarnaast zijn er in de omliggende straten en wijken ook parkeerplaatsen beschikbaar, waarbij in sommige gevallen gebruik gemaakt moet worden van een parkeervergunning of een betaald parkeersysteem.

Fietsenstalling

Station Arnhem Velperpoort beschikt over een overdekte en bewaakte fietsenstalling, waar reizigers hun fiets veilig kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de noordzijde van het station en is dagelijks geopend. Naast de bewaakte fietsenstalling zijn er ook onbewaakte fietsenrekken aanwezig op het stationsterrein.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Arnhem Velperpoort zijn er verschillende restaurants en winkels te vinden. Zo zijn er diverse eetgelegenheden, waaronder een pizzeria, een Chinees restaurant en een snackbar. Ook zijn er enkele supermarkten en andere winkels in de buurt, zoals een bakker, een drogisterij en een bloemenwinkel.

Daarnaast zijn er in het nabijgelegen stadscentrum van Arnhem nog veel meer restaurants, cafés en winkels te vinden. Het stadscentrum is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of te voet vanaf het station.

Hotels in de buurt

Er zijn verschillende hotels in de buurt van Station Arnhem Velperpoort waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn het Design Hotel Modez, gelegen op loopafstand van het station, en het Holiday Inn Express Arnhem, dat zich in het stadscentrum bevindt. Daarnaast zijn er in de omgeving van Arnhem nog diverse andere hotels, bed & breakfasts en vakantieparken te vinden, afhankelijk van de wensen en het budget van de reiziger.

Station Arnhem Velperpoort is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de stad Arnhem en de omliggende regio. Met zijn centrale ligging, goede verbindingen en diverse voorzieningen in de buurt, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel reizigers als bewoners van de stad.

Plaats een reactie