Station Arnhem Zuid

Station Arnhem Zuid is een relatief jong station in de stad Arnhem, gelegen in het zuidelijke deel van de stad. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Arnhem Zuid, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Arnhem Zuid werd geopend op 11 december 2005 en is daarmee een van de nieuwere stations in Nederland. Het station is onderdeel van de zogenaamde Betuweroute, een goederenspoorlijn die loopt van de Rotterdamse haven naar Duitsland. De aanleg van deze spoorlijn zorgde voor een betere verbinding tussen het noorden en zuiden van Nederland en maakte de bouw van een station in Arnhem Zuid mogelijk.

De bouw van het station werd mede gefinancierd door de gemeente Arnhem, de provincie Gelderland en het Rijk. Het doel van het station was om de bereikbaarheid van Arnhem Zuid te verbeteren en de groei van de stad te stimuleren. Het station is ontworpen door architectenbureau Movares en kenmerkt zich door een moderne en strakke vormgeving.

Ligging in de stad Arnhem Zuid

Station Arnhem Zuid ligt in het zuidelijke deel van de stad Arnhem, in de wijk Schuytgraaf. De wijk Schuytgraaf is een relatief nieuwe woonwijk, die sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is ontwikkeld. Het station ligt aan de zuidelijke rand van de wijk, nabij de N325, die Arnhem met Nijmegen verbindt.

De ligging van het station is gunstig voor de bewoners van Arnhem Zuid, aangezien het station goed bereikbaar is met zowel de auto als het openbaar vervoer. Daarnaast is het station ook goed bereikbaar voor fietsers en voetgangers, dankzij de aanwezigheid van fiets- en voetpaden in de omgeving.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Arnhem Zuid wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en biedt verbindingen met diverse bestemmingen in Nederland. De belangrijkste treinverbindingen vanaf station Arnhem Zuid zijn:

  • Arnhem Centraal: Deze verbinding wordt verzorgd door de Sprinter-treinen van de NS en heeft een reistijd van ongeveer 10 minuten.
  • Nijmegen: De Sprinter-treinen van de NS verbinden station Arnhem Zuid met Nijmegen, met een reistijd van ongeveer 20 minuten.
  • Utrecht Centraal: Vanaf station Arnhem Zuid is het mogelijk om met een overstap op station Arnhem Centraal naar Utrecht Centraal te reizen. De totale reistijd bedraagt ongeveer 50 minuten.
  • Den Bosch: Ook voor de verbinding met Den Bosch is een overstap op station Arnhem Centraal nodig. De totale reistijd bedraagt ongeveer 1 uur en 10 minuten.

Naast de bovengenoemde verbindingen zijn er ook diverse regionale treinverbindingen vanaf station Arnhem Zuid, zoals naar Tiel en Doetinchem.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Arnhem Zuid zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een ruime parkeerplaats, waar gratis geparkeerd kan worden. Deze parkeerplaats is goed bereikbaar vanaf de N325 en biedt voldoende parkeergelegenheid voor bezoekers van het station.

Daarnaast zijn er in de wijk Schuytgraaf diverse parkeermogelijkheden op straat, al kan het hier tijdens drukke periodes lastiger zijn om een parkeerplek te vinden.

Fietsenstalling

Station Arnhem Zuid beschikt over een ruime fietsenstalling, die zich aan de noordzijde van het station bevindt. Deze fietsenstalling is gratis te gebruiken en biedt plaats aan honderden fietsen. De stalling is overdekt en voorzien van verlichting, waardoor fietsers hun fiets veilig en droog kunnen stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Arnhem Zuid zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een klein winkelcentrum, waar onder andere een supermarkt, een bakker en een drogisterij gevestigd zijn. Daarnaast zijn er enkele horecagelegenheden in de buurt, zoals een pizzeria en een snackbar.

In de wijk Schuytgraaf zijn er verder diverse winkels en horecagelegenheden te vinden, zoals een groot winkelcentrum met een divers aanbod aan winkels en restaurants.

Hotels in de buurt

Hoewel er in de directe omgeving van station Arnhem Zuid geen hotels gevestigd zijn, zijn er in de stad Arnhem diverse overnachtingsmogelijkheden te vinden. De meeste hotels bevinden zich in het centrum van Arnhem, op ongeveer 5 kilometer afstand van station Arnhem Zuid. Vanaf het station zijn deze hotels goed bereikbaar met het openbaar vervoer of met de auto.

Enkele voorbeelden van hotels in Arnhem zijn het NH Arnhem Rijnhotel, Hotel Haarhuis en het Van der Valk Hotel Arnhem. Daarnaast zijn er ook diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen in de stad te vinden, voor wie op zoek is naar een alternatieve overnachtingsmogelijkheid.

Conclusie

Station Arnhem Zuid is een modern en goed bereikbaar station in het zuidelijke deel van de stad Arnhem. Het station biedt diverse treinverbindingen met andere steden in Nederland en beschikt over goede parkeermogelijkheden en een ruime fietsenstalling. In de omgeving van het station zijn diverse winkels en horecagelegenheden te vinden, al zijn er geen hotels in de directe nabijheid van het station. Voor overnachtingsmogelijkheden kunnen bezoekers terecht in het centrum van Arnhem, dat goed bereikbaar is vanaf station Arnhem Zuid.

Plaats een reactie