Station Bedum

Station Bedum is een spoorwegstation in de Nederlandse provincie Groningen, gelegen in het dorp Bedum. Het station werd geopend op 1 juni 1893 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Bedum, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Bedum werd geopend op 1 juni 1893 als onderdeel van de spoorlijn Groningen – Delfzijl, die werd aangelegd door de spoorwegmaatschappij Groningen-Delfzijl Stoomtramweg Maatschappij (GDS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een houten gebouw van het type GDS, dat speciaal voor deze spoorlijn was ontworpen. In 1905 werd het houten gebouw vervangen door een stenen gebouw van het type Standaardtype KNLS, dat ontworpen was door de architect Karel Hendrik van Brederode. Dit gebouw werd in 1973 gesloopt en vervangen door een eenvoudig, functioneel gebouw.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen gedaan aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1910 het spoor verdubbeld tussen Groningen en Bedum, waardoor er meer treinen konden rijden en de dienstregeling kon worden verbeterd. In 1934 werd de spoorlijn geëlektrificeerd, waardoor er snellere en schonere elektrische treinen konden gaan rijden. In 2003 werd het station gemoderniseerd en kreeg het een nieuw uiterlijk, met onder andere een nieuw perronmeubilair en een nieuwe fietsenstalling.

Ligging in de stad Bedum

Station Bedum ligt aan de zuidwestelijke rand van het dorp Bedum, op ongeveer 10 minuten lopen van het centrum. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en te voet. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse voorzieningen, zoals een supermarkt, een bakkerij, een kapper en enkele horecagelegenheden. Ook zijn er enkele bedrijven en kantoren gevestigd in de buurt van het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Bedum wordt bediend door de treinen van vervoerder Arriva. Er rijden twee treinseries op het station: de stoptreinserie 37700 tussen Groningen en Delfzijl en de stoptreinserie 37800 tussen Groningen en Roodeschool. Beide treinseries rijden twee keer per uur in beide richtingen, waardoor er elk half uur een trein vertrekt en aankomt op het station. In de spitsuren rijden er extra treinen, waardoor er dan een kwartierdienst is.

De reistijd van Station Bedum naar Groningen bedraagt ongeveer 15 minuten, naar Delfzijl ongeveer 35 minuten en naar Roodeschool ongeveer 45 minuten. Vanuit Groningen zijn er goede aansluitingen op de intercitytreinen naar de rest van Nederland.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Bedum zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsweg, de straat waaraan het station is gelegen, zijn er enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Daarnaast is er een grotere parkeerplaats aan de achterzijde van het station, aan de Industrieweg. Deze parkeerplaats is gratis en biedt ruimte aan ongeveer 50 auto’s. Ook in de omliggende straten zijn er parkeermogelijkheden, maar deze zijn beperkter en soms alleen voor vergunninghouders.

Fietsenstalling

Station Bedum beschikt over een ruime fietsenstalling, die in 2003 is aangelegd tijdens de modernisering van het station. De fietsenstalling is gelegen aan de Stationsweg, direct naast het stationsgebouw. Er is plaats voor ongeveer 100 fietsen en de stalling is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen beschikbaar, waar fietsen tegen betaling veilig kunnen worden opgeborgen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Bedum zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsweg bevindt zich een cafetaria, waar men terecht kan voor een snelle hap. Op ongeveer 5 minuten lopen van het station, in het centrum van Bedum, zijn er diverse restaurants, cafés en winkels te vinden. Hier kan men terecht voor een uitgebreidere maaltijd, een drankje of om boodschappen te doen.

Hotels in de buurt

In de directe omgeving van Station Bedum zijn er geen hotels te vinden. Wel zijn er enkele bed & breakfasts en vakantiewoningen in het dorp, waar men kan overnachten. Voor een groter aanbod aan hotels en andere overnachtingsmogelijkheden kan men het beste uitwijken naar de stad Groningen, die op slechts 15 minuten met de trein van Bedum ligt. In Groningen zijn er diverse hotels, hostels en bed & breakfasts te vinden, variërend van eenvoudig tot luxe.

Station Bedum is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt goede verbindingen met de omliggende plaatsen en de stad Groningen. Met diverse voorzieningen in de buurt, zoals parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, horecagelegenheden en winkels, is het station een prettige plek om te vertrekken of aan te komen.

Plaats een reactie