Station Den Haag Laan van NOI

Station Den Haag Laan van NOI is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Den Haag en speelt een cruciale rol in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

Station Den Haag Laan van NOI werd geopend op 1 oktober 1906 als onderdeel van de Hofpleinlijn, een spoorlijn die Rotterdam met Scheveningen verbond. De naam van het station is afgeleid van de straat waaraan het ligt, de Laan van Nieuw Oost-Indië, die op zijn beurt weer vernoemd is naar de voormalige Nederlandse kolonie Nederlands-Indië. In de loop der jaren heeft het station diverse verbouwingen en uitbreidingen ondergaan, waarbij het steeds meer een knooppunt werd voor verschillende spoorlijnen en vervoersmodaliteiten.

In 1938 werd de Hofpleinlijn geëlektrificeerd en ging het station deel uitmaken van de Zoetermeer Stadslijn, een voorstadsspoorlijn die Den Haag met Zoetermeer verbond. In 1979 werd het station uitgebreid met een extra perron voor de nieuwe Sprinter-treinen, die een snelle verbinding boden tussen Den Haag en Utrecht. In 2006 werd de Hofpleinlijn omgebouwd tot RandstadRail, een lightrailnetwerk dat Den Haag, Rotterdam en Zoetermeer met elkaar verbindt. Sindsdien is het station ook een halte voor de RandstadRail-trams.

Ligging in de stad

Station Den Haag Laan van NOI ligt in het stadsdeel Haagse Hout, in het noordoosten van Den Haag. Het station bevindt zich op de grens van de wijken Bezuidenhout en Mariahoeve, en is goed bereikbaar vanuit de omliggende woonwijken en kantorengebieden. Het station ligt op loopafstand van het Haagse Bos, een groot stadspark dat zich uitstrekt van het centrum van Den Haag tot aan de rand van de stad. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse kantoren, waaronder het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen en het kantoor van de Nationale Politie.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Den Haag Laan van NOI is een belangrijk knooppunt voor treinverkeer in de regio. Er vertrekken en arriveren treinen van en naar diverse bestemmingen in Nederland. De belangrijkste treinverbindingen vanaf het station zijn:

  • Intercity Den Haag Centraal – Utrecht Centraal – Amersfoort – Deventer – Enschede
  • Intercity Den Haag Centraal – Utrecht Centraal – Eindhoven – Venlo
  • Sprinter Den Haag Centraal – Gouda – Utrecht Centraal
  • Sprinter Den Haag Centraal – Leiden Centraal – Schiphol – Amsterdam Centraal – Amsterdam Bijlmer ArenA – Utrecht Centraal
  • RandstadRail-tramlijn 3 (Den Haag Loosduinen – Zoetermeer Centrum-West)
  • RandstadRail-tramlijn 4 (Den Haag De Uithof – Zoetermeer Javalaan)

Daarnaast zijn er diverse buslijnen die het station aandoen, waaronder stadsbussen van HTM en streekbussen van Arriva en Connexxion.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Den Haag Laan van NOI zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Er is een parkeergarage aan de Prinses Irenestraat, op ongeveer 5 minuten lopen van het station. Daarnaast zijn er in de omliggende straten parkeerplaatsen beschikbaar, waar betaald parkeren geldt op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur. In de avonduren en in het weekend is parkeren in de omgeving van het station gratis.

Fietsenstalling

Station Den Haag Laan van NOI beschikt over een bewaakte fietsenstalling, waar reizigers hun fiets veilig kunnen stallen tijdens hun treinreis. De fietsenstalling is geopend van maandag tot en met vrijdag van 7:00 tot 19:00 uur en is gratis toegankelijk. Daarnaast zijn er rondom het station diverse onbewaakte fietsenrekken waar fietsers hun fiets kunnen parkeren.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Den Haag Laan van NOI zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Op het station zelf is een kleine kiosk waar reizigers terecht kunnen voor een snelle snack, een kop koffie of een krant. In de omliggende straten zijn diverse horecagelegenheden te vinden, waaronder een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een broodjeszaak. Voor boodschappen kunnen reizigers terecht bij een supermarkt op ongeveer 10 minuten lopen van het station.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels te vinden in de omgeving van Station Den Haag Laan van NOI, variërend van eenvoudige budgethotels tot luxere accommodaties. Enkele hotels in de buurt zijn:

  • Hotel NH Den Haag: een modern 4-sterrenhotel op ongeveer 15 minuten lopen van het station, gelegen in het World Trade Center Den Haag.
  • Hotel Mercure Den Haag Central: een comfortabel 4-sterrenhotel in het centrum van Den Haag, op ongeveer 20 minuten lopen van het station.
  • Hotel Ibis Den Haag City Centre: een eenvoudig 3-sterrenhotel in het centrum van Den Haag, op ongeveer 25 minuten lopen van het station.

Station Den Haag Laan van NOI is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de regio en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met zijn centrale ligging en goede bereikbaarheid is het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Den Haag en de omliggende steden.

Plaats een reactie