Station Ede-Wageningen

Station Ede-Wageningen is een belangrijk spoorwegknooppunt in de Gelderse gemeente Ede, gelegen tussen de steden Arnhem en Utrecht. Het station werd geopend in 1845 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Ede-Wageningen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Ede-Wageningen werd geopend op 16 juni 1845 als onderdeel van de Rhijnspoorweg, een spoorlijn die liep van Amsterdam naar Arnhem. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1865 werd vervangen door een groter, stenen gebouw. In 1902 werd het station opnieuw uitgebreid met een extra perron en een voetgangersbrug. In 1937 werd de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem geëlektrificeerd, waardoor er ook elektrische treinen konden gaan rijden op het traject.

In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werd het station opnieuw verbouwd en uitgebreid. Het stationsgebouw werd gemoderniseerd en er kwam een nieuwe voetgangersbrug. Ook werd er een extra perron aangelegd voor de treinen naar Amersfoort. In 1984 werd de spoorlijn tussen Ede-Wageningen en Amersfoort geëlektrificeerd, waardoor ook op dit traject elektrische treinen konden gaan rijden.

In 2000 werd het station opnieuw verbouwd en gemoderniseerd. Er kwam een nieuw stationsgebouw met een grote stationshal, waarin onder andere een winkelcentrum en een fietsenstalling werden gevestigd. Ook werd het busstation verplaatst naar de voorzijde van het station, waardoor er een betere aansluiting ontstond tussen trein en bus. In 2018 werd bekendgemaakt dat het station opnieuw verbouwd zal worden, om het groeiende aantal reizigers beter te kunnen faciliteren. Deze verbouwing zal naar verwachting in 2023 worden afgerond.

Ligging in de stad Ede-Wageningen

Station Ede-Wageningen ligt aan de zuidwestelijke rand van de stad Ede, op ongeveer 2 kilometer afstand van het stadscentrum. Het station is goed bereikbaar met de auto, de fiets en het openbaar vervoer. Vanaf het station vertrekken er diverse buslijnen naar verschillende bestemmingen in Ede en Wageningen, waaronder het centrum van beide steden, de universiteit en het ziekenhuis. Ook zijn er busverbindingen naar omliggende plaatsen zoals Veenendaal, Rhenen en Bennekom.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Ede-Wageningen wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen. De intercitytreinen rijden op het traject Utrecht – Arnhem en stoppen ook op de stations Driebergen-Zeist, Veenendaal-De Klomp en Arnhem Centraal. De sprintertreinen rijden op het traject Ede-Wageningen – Amersfoort en stoppen op alle tussengelegen stations, waaronder Barneveld, Lunteren en Hoevelaken. Daarnaast is er een directe verbinding met de Valleilijn, een treinverbinding tussen Ede-Wageningen en Amersfoort, die wordt geëxploiteerd door vervoerder Connexxion.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Ede-Wageningen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein, waar zowel kort- als langparkeerders terecht kunnen. Het parkeerterrein is betaald parkeren, maar voor reizigers met een OV-chipkaart geldt een gereduceerd tarief. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse parkeergarages en -terreinen waar tegen betaling geparkeerd kan worden.

Fietsenstalling

Station Ede-Wageningen beschikt over een grote, overdekte fietsenstalling, die zich bevindt in de stationshal. De fietsenstalling biedt plaats aan ruim 3.000 fietsen en is gratis toegankelijk voor reizigers. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse fietskluizen en -rekken waar fietsen gestald kunnen worden.

Restaurants en winkels

In de stationshal van station Ede-Wageningen zijn diverse winkels en horecagelegenheden gevestigd. Zo is er een vestiging van de supermarktketen Albert Heijn to go, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle boodschap of een kant-en-klare maaltijd. Daarnaast zijn er diverse kiosken en eetgelegenheden, zoals een broodjeszaak, een pizzarestaurant en een vestiging van de fastfoodketen KFC. Ook zijn er enkele winkels gevestigd in de stationshal, waaronder een boekhandel en een bloemenwinkel.

Hotels in de buurt

In de omgeving van station Ede-Wageningen zijn diverse hotels te vinden waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn Hotel de Paasberg, Hotel de Reehorst en Hotel PTC+. Deze hotels liggen op loopafstand van het station en bieden diverse faciliteiten, zoals een restaurant, een bar en vergaderzalen. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden, die geschikt zijn voor zowel korte als langere verblijven.

Station Ede-Wageningen is een belangrijk knooppunt in de regio en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met de geplande verbouwing in 2023 zal het station nog beter aansluiten op de wensen en behoeften van de groeiende groep reizigers die gebruikmaakt van dit station.

Plaats een reactie