Station Gilze-Rijen

Station Gilze-Rijen is een belangrijk spoorwegknooppunt in de gemeente Gilze en Rijen, gelegen in de provincie Noord-Brabant. Het station werd geopend op 5 oktober 1863 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Gilze-Rijen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Gilze-Rijen werd geopend op 5 oktober 1863 als onderdeel van de spoorlijn Breda – Tilburg, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In 1892 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect C.H. Peters. Dit gebouw had een karakteristieke vorm met een hoog middendeel en twee lagere zijvleugels.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1957 het goederenvervoer op het station beëindigd en werd het emplacement vereenvoudigd. In 1977 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een eenvoudig, functioneel gebouw. In 2007 werd het station gemoderniseerd en kreeg het een nieuwe overkapping en liften. In 2016 werd het stationsgebied opnieuw ingericht, met onder andere een nieuwe fietsenstalling en een Kiss & Ride-zone.

Ligging in de stad Gilze-Rijen

Station Gilze-Rijen ligt aan de westkant van de gemeente Gilze en Rijen, tussen de dorpen Gilze en Rijen in. Het station ligt aan de spoorlijn Breda – Tilburg en is goed bereikbaar vanuit beide dorpen. Vanuit het centrum van Gilze is het ongeveer 4 kilometer naar het station, terwijl het vanuit het centrum van Rijen ongeveer 2 kilometer is. Het station ligt aan de Stationsstraat, die parallel loopt aan de spoorlijn en de N282, de belangrijkste verkeersader tussen Breda en Tilburg.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Gilze-Rijen wordt bediend door de stoptreinen van de NS op de verbinding Breda – Tilburg Universiteit. Deze treinen rijden doordeweeks overdag vier keer per uur in beide richtingen, in de avonduren en in het weekend twee keer per uur. De reistijd naar Breda bedraagt ongeveer 15 minuten, terwijl de reistijd naar Tilburg ongeveer 10 minuten is. Vanuit Breda en Tilburg zijn er goede aansluitingen op andere treinen naar bestemmingen in heel Nederland.

Naast de stoptreinen zijn er ook enkele intercitytreinen die op station Gilze-Rijen stoppen. Deze treinen rijden op de verbinding Zwolle – Roosendaal en stoppen doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen. In de avonduren en in het weekend rijden deze treinen één keer per uur. De reistijd naar Zwolle bedraagt ongeveer 1 uur en 45 minuten, terwijl de reistijd naar Roosendaal ongeveer 35 minuten is.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van station Gilze-Rijen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een kleine parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid. Daarnaast zijn er aan de overkant van de spoorlijn, aan de Julianastraat, nog enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Ook hier kan gratis geparkeerd worden. In totaal zijn er ongeveer 50 parkeerplaatsen beschikbaar bij het station.

Fietsenstalling

Station Gilze-Rijen beschikt over een ruime fietsenstalling aan de Stationsstraat, direct naast het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 300 fietsen en is gratis te gebruiken. De fietsenstalling is overdekt en voorzien van verlichting, zodat fietsers ook in het donker hun fiets veilig kunnen stallen. In 2016 is de fietsenstalling vernieuwd en uitgebreid, waardoor er nu voldoende plaats is voor alle fietsers die gebruikmaken van het station.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Gilze-Rijen zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat, op loopafstand van het station, zijn er enkele cafetaria’s en een pizzeria. Voor een uitgebreider aanbod aan restaurants en winkels kunnen bezoekers terecht in de dorpskernen van Gilze en Rijen, die beide op enkele kilometers afstand van het station liggen.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts te vinden in de omgeving van station Gilze-Rijen. In het dorp Gilze zijn er enkele hotels, waaronder een Van der Valk hotel, dat op ongeveer 4 kilometer afstand van het station ligt. In Rijen zijn er enkele bed & breakfasts te vinden, die op ongeveer 2 kilometer afstand van het station liggen. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen steden Breda en Tilburg diverse hotels en andere overnachtingsmogelijkheden beschikbaar.

Station Gilze-Rijen is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de gemeente Gilze en Rijen en biedt goede verbindingen met de omliggende steden en dorpen. Met diverse parkeermogelijkheden, een ruime fietsenstalling en diverse voorzieningen in de buurt is het station een prettige plek voor reizigers om hun reis te beginnen of te eindigen.

Plaats een reactie