Station Gouda Goverwelle

Station Gouda Goverwelle is een belangrijk spoorwegstation in de stad Gouda, gelegen in de wijk Goverwelle. Het station werd geopend op 23 mei 1993 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Gouda Goverwelle, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De bouw van Station Gouda Goverwelle begon in 1991, als onderdeel van een grootschalig project om de spoorverbinding tussen Gouda en Woerden te verbeteren. Het station werd ontworpen door architect ir. Cees Douma en werd uiteindelijk geopend op 23 mei 1993. Sinds de opening is het station een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio, met name voor forenzen die werken in de Randstad en inwoners van de wijk Goverwelle.

In 2007 werd het station gemoderniseerd en uitgebreid met een nieuwe fietsenstalling en een groter parkeerterrein. Ook werden er extra voorzieningen toegevoegd, zoals een Kiosk en een OV-servicewinkel. In 2013 werd het station opnieuw gemoderniseerd, waarbij de perrons werden verhoogd en er nieuwe abri’s werden geplaatst.

Ligging in de stad Gouda Goverwelle

Station Gouda Goverwelle is gelegen in de wijk Goverwelle, in het oosten van de stad Gouda. De wijk is een typische jaren ’90 woonwijk, met veel eengezinswoningen en enkele appartementencomplexen. Het station ligt aan de rand van de wijk, vlakbij het Goudse Hout, een groot recreatiegebied met onder andere een kinderboerderij, een speeltuin en diverse sportfaciliteiten.

De ligging van het station is gunstig voor zowel inwoners van Goverwelle als voor reizigers van buiten de wijk. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. Er zijn diverse buslijnen die het station verbinden met andere delen van Gouda en omliggende plaatsen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Gouda Goverwelle wordt bediend door twee treinseries: de Sprinter tussen Gouda en Leiden Centraal en de Sprinter tussen Gouda en Utrecht Centraal. Beide treinseries rijden twee keer per uur in beide richtingen, waardoor er een kwartierdienst ontstaat. In de spitsuren rijden er extra treinen, waardoor er een hogere frequentie ontstaat.

De Sprinter tussen Gouda en Leiden Centraal stopt onder andere op de stations Gouda, Waddinxveen, Boskoop, Alphen aan den Rijn, Zwammerdam en Leiden Centraal. De Sprinter tussen Gouda en Utrecht Centraal stopt onder andere op de stations Gouda, Woerden, Vleuten, Utrecht Terwijde en Utrecht Centraal.

Vanaf Station Gouda Goverwelle zijn er goede overstapmogelijkheden op Station Gouda, waar treinen vertrekken naar onder andere Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Gouda Goverwelle zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein, waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is in 2007 uitgebreid en gemoderniseerd, waardoor er voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor reizigers.

Aan de zuidzijde van het station zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar, maar deze zijn beperkter in aantal. In de omliggende straten van het station is het ook mogelijk om te parkeren, maar hier gelden wel parkeerrestricties en is het soms lastig om een parkeerplaats te vinden.

Fietsenstalling

Station Gouda Goverwelle beschikt over een ruime fietsenstalling, gelegen aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling is in 2007 uitgebreid en gemoderniseerd, waardoor er voldoende plaatsen beschikbaar zijn voor reizigers die met de fiets naar het station komen. De fietsenstalling is gratis en onbewaakt, maar er zijn wel camera’s aanwezig voor extra veiligheid.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Gouda Goverwelle zijn er enkele restaurants en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een klein winkelcentrum, met onder andere een supermarkt, een bakker, een drogisterij en een bloemenwinkel. Ook zijn er enkele horecagelegenheden, zoals een pizzeria, een Chinees restaurant en een snackbar.

Aan de zuidzijde van het station zijn er minder winkels en restaurants te vinden, maar in de omliggende woonwijk zijn er wel enkele buurtwinkels en horecagelegenheden aanwezig.

Hotels in de buurt

Er zijn geen hotels direct gelegen bij Station Gouda Goverwelle, maar in de stad Gouda zijn er diverse hotels en bed & breakfasts te vinden. De meeste hotels bevinden zich in het centrum van Gouda, op ongeveer 3 kilometer afstand van het station. Vanaf Station Gouda Goverwelle is het centrum van Gouda goed bereikbaar met de trein, de bus of de fiets.

Enkele hotels in Gouda zijn onder andere het Best Western Plus City Hotel Gouda, Hotel de Utrechtsche Dom, Hotel de Keizerskroon en het Campanile Hotel Gouda. Daarnaast zijn er diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden in en rondom Gouda, voor reizigers die op zoek zijn naar een meer persoonlijke en kleinschalige accommodatie.

Station Gouda Goverwelle is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen voor een comfortabele reis. Met goede parkeermogelijkheden, een ruime fietsenstalling en diverse winkels en restaurants in de buurt, is het station een prettige plek om te vertrekken of aan te komen in Gouda Goverwelle.

Plaats een reactie