Station Hengelo

Station Hengelo is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Hengelo, gelegen in de provincie Overijssel. Het station werd geopend in 1865 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Hengelo, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Hengelo

Station Hengelo werd geopend op 1 juli 1865 als onderdeel van de spoorlijn Almelo – Salzbergen, die werd aangelegd door de Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardontwerp van de Staatsspoorwegen, maar werd in 1899 vervangen door een nieuw gebouw naar een ontwerp van architect K.H. van Brederode. Dit gebouw had een opvallende klokkentoren en was voorzien van diverse neogotische elementen.

In de loop der jaren werd het station diverse malen uitgebreid en aangepast. Zo werd in 1910 een nieuwe locomotievenloods gebouwd en in 1921 werd het emplacement uitgebreid met een goederenloods en een weegbrug. In 1936 werd het stationsgebouw opnieuw verbouwd, waarbij de klokkentoren werd verwijderd en het gebouw een meer zakelijke uitstraling kreeg.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het station zwaar beschadigd door bombardementen. Na de oorlog werd het station provisorisch hersteld, maar in 1951 werd besloten om een geheel nieuw stationsgebouw te bouwen. Dit gebouw, ontworpen door architect H.G.J. Schelling, werd in 1959 in gebruik genomen en is tot op heden het huidige stationsgebouw van Hengelo.

Ligging in de stad Hengelo

Station Hengelo is gelegen aan de westzijde van het stadscentrum van Hengelo. Het station ligt op loopafstand van diverse bezienswaardigheden, zoals het stadhuis, de Sint-Lambertusbasiliek en het Techniekmuseum HEIM. Ook het winkelgebied van Hengelo is goed bereikbaar vanaf het station.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt. Zo is het stationsplein opnieuw ingericht en zijn er diverse nieuwe gebouwen verrezen, waaronder een kantoorgebouw en een appartementencomplex. Ook is er een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel aangelegd, die het station beter verbindt met de omliggende wijken.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Hengelo is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet. Er vertrekken en arriveren treinen in diverse richtingen, waaronder naar Enschede, Almelo, Zwolle, Amersfoort, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Schiphol, Amsterdam, Oldenzaal en Bad Bentheim (Duitsland). Het station wordt bediend door zowel de Nederlandse Spoorwegen (NS) als de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB).

Naast de reguliere treindiensten is er ook een aantal keer per dag een Intercity Direct-trein naar Schiphol en Amsterdam, die een snellere verbinding biedt dan de reguliere Intercity-treinen. Ook is er een aantal keer per dag een Eurobahn-trein naar Bad Bentheim en verder naar Bielefeld en Hengelo in Duitsland.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Hengelo zijn diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station is een groot parkeerterrein waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Ook zijn er enkele parkeergarages in de buurt van het station, zoals de parkeergarage Thiemsbrug en de parkeergarage De Brink. In de omliggende straten is het over het algemeen betaald parkeren, maar op enige afstand van het station zijn er ook gratis parkeermogelijkheden te vinden.

Fietsenstalling

Station Hengelo beschikt over een bewaakte fietsenstalling, die zich bevindt aan de voorzijde van het station. In deze stalling kunnen fietsen tegen betaling worden gestald. Daarnaast zijn er ook diverse onbewaakte fietsenstallingen rondom het station, waar fietsen gratis kunnen worden gestald.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Hengelo zijn diverse restaurants en winkels te vinden. In het stationsgebouw zelf zijn onder andere een Kiosk, een Broodzaak en een Starbucks gevestigd. Op loopafstand van het station zijn diverse eetgelegenheden te vinden, zoals een pizzeria, een Chinees restaurant, een sushi-restaurant en diverse cafés en lunchrooms.

Het winkelgebied van Hengelo ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het station. Hier zijn diverse winkels te vinden, zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, elektronicawinkels en supermarkten. Ook zijn er diverse warenhuizen, zoals de HEMA en de Bijenkorf, gevestigd in het centrum van Hengelo.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels te vinden in de omgeving van Station Hengelo. Enkele voorbeelden zijn het City Hotel Hengelo, het Van der Valk Hotel Hengelo en het Hampshire Hotel – City Hengelo. Deze hotels liggen op loopafstand van het station en bieden diverse faciliteiten, zoals een restaurant, een bar en vergaderzalen. Ook zijn er diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden in de omgeving van Hengelo, die een goede uitvalsbasis kunnen vormen voor een bezoek aan de stad en de omliggende regio.

Station Hengelo is dus een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor reizigers. De ligging nabij het stadscentrum van Hengelo maakt het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad en de omliggende regio.

Plaats een reactie