Station Lichtenvoorde-Groenlo

Station Lichtenvoorde-Groenlo is een spoorwegstation in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen tussen de plaatsen Lichtenvoorde en Groenlo. Het station werd geopend op 15 juni 1884 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Lichtenvoorde-Groenlo, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De aanleg van het station Lichtenvoorde-Groenlo maakte deel uit van de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar, die werd aangelegd door de Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg-Maatschappij (NWS). Deze spoorlijn werd in 1884 geopend en zorgde voor een betere verbinding tussen de Achterhoek en de rest van Nederland. Het station Lichtenvoorde-Groenlo werd ontworpen door architect K.H. van Brederode, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van andere stationsgebouwen langs de spoorlijn.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd het oorspronkelijke stationsgebouw in 1965 gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. In 2000 werd het station opnieuw verbouwd en kreeg het zijn huidige uiterlijk. Het station is tegenwoordig in beheer bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) en wordt bediend door Arriva.

Ligging in de stad Lichtenvoorde-Groenlo

Station Lichtenvoorde-Groenlo ligt aan de rand van de plaats Lichtenvoorde, op ongeveer 2 kilometer afstand van het centrum. Groenlo ligt op ongeveer 5 kilometer afstand van het station. Beide plaatsen zijn goed bereikbaar met de fiets, auto of het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich enkele woonwijken en bedrijventerreinen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Lichtenvoorde-Groenlo wordt bediend door stoptreinen van vervoerder Arriva. Deze treinen rijden op de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar en hebben als eindbestemmingen Arnhem Centraal en Winterswijk. De treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen. In de avonduren en in het weekend rijden de treinen één keer per uur.

Naast de stoptreinen van Arriva, stoppen er ook enkele intercitytreinen van de NS op station Lichtenvoorde-Groenlo. Deze treinen rijden op de spoorlijn Schiphol – Nijmegen en hebben als eindbestemmingen Schiphol Airport en Nijmegen. De intercitytreinen stoppen echter niet op alle tussengelegen stations, waardoor de reistijd tussen Lichtenvoorde-Groenlo en de grotere steden in de regio korter is dan met de stoptrein.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Lichtenvoorde-Groenlo zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een ruime parkeerplaats waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen woonwijken en bedrijventerreinen ook voldoende parkeerplaatsen beschikbaar.

Fietsenstalling

Station Lichtenvoorde-Groenlo beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis en veilig stallen tijdens hun treinreis. Daarnaast zijn er ook enkele fietskluizen aanwezig, waar fietsen tegen betaling in een afgesloten ruimte gestald kunnen worden.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Lichtenvoorde-Groenlo zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo bevindt zich op loopafstand van het station een supermarkt, een bakkerij en enkele afhaalrestaurants. In het centrum van Lichtenvoorde, op ongeveer 2 kilometer afstand van het station, zijn er diverse restaurants, cafés en winkels te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van station Lichtenvoorde-Groenlo waar reizigers kunnen overnachten. Deze accommodaties variëren in prijs en comfort, waardoor er voor iedere reiziger een geschikte overnachtingsmogelijkheid te vinden is. Enkele van deze hotels en bed & breakfasts zijn gelegen in het centrum van Lichtenvoorde, terwijl andere zich in de landelijke omgeving tussen Lichtenvoorde en Groenlo bevinden.

Station Lichtenvoorde-Groenlo is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor een comfortabele treinreis. Met zijn centrale ligging tussen Lichtenvoorde en Groenlo en goede verbindingen met de rest van Nederland, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel zakelijke als toeristische reizigers.

Plaats een reactie