Station Maarssen

Station Maarssen is een belangrijk spoorwegstation in de stad Maarssen, gelegen in de provincie Utrecht. Het station werd geopend op 18 december 1843 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Maarssen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Maarssen

Station Maarssen werd geopend op 18 december 1843 als onderdeel van de spoorlijn Amsterdam-Utrecht, die werd aangelegd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1869 werd vervangen door een groter, stenen gebouw. Dit gebouw werd in 1901 uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1974 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een moderner gebouw, dat in 2008 opnieuw werd verbouwd en uitgebreid.

In de loop der jaren zijn er diverse veranderingen geweest in het spoorwegnet rondom Station Maarssen. Zo werd in 1889 de spoorlijn naar Hilversum geopend, waardoor er een directe verbinding ontstond tussen Maarssen en Hilversum. In 1958 werd de spoorlijn naar Breukelen geëlektrificeerd, waardoor er elektrische treinen konden gaan rijden tussen Amsterdam en Utrecht. In 2002 werd de spoorlijn tussen Maarssen en Utrecht verdubbeld van twee naar vier sporen, om de capaciteit op dit drukke traject te vergroten.

Ligging in de stad Maarssen

Station Maarssen is gelegen aan de westkant van de stad, in de wijk Maarssenbroek. Het station ligt aan de spoorlijn Amsterdam-Utrecht en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Vanaf het station is het ongeveer 20 minuten lopen naar het centrum van Maarssen, waar diverse winkels, restaurants en andere voorzieningen te vinden zijn. Ook zijn er diverse buslijnen die vanaf het station naar verschillende delen van de stad en omliggende plaatsen rijden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Maarssen wordt bediend door twee treinseries van de Nederlandse Spoorwegen (NS):

  • Intercitytreinen tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal, die elk half uur rijden. Deze treinen stoppen ook op Station Amsterdam Bijlmer ArenA, Station Breukelen en Station Utrecht Zuilen.
  • Sprintertreinen tussen Amsterdam Centraal en Rhenen, die elk half uur rijden. Deze treinen stoppen op alle tussengelegen stations, waaronder Station Abcoude, Station Breukelen, Station Utrecht Zuilen, Station Utrecht Centraal, Station Utrecht Vaartsche Rijn, Station Bunnik en Station Driebergen-Zeist.

Daarnaast zijn er in de spits extra treinen die stoppen op Station Maarssen, om de capaciteit te vergroten en reizigers sneller op hun bestemming te krijgen.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Maarssen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de westzijde van het station is een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is bereikbaar via de Safariweg en biedt plaats aan ongeveer 450 auto’s. Aan de oostzijde van het station, aan de kant van de wijk Maarssenbroek, is een kleiner parkeerterrein waar ook gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is bereikbaar via de Planetenbaan en biedt plaats aan ongeveer 100 auto’s.

Fietsenstalling

Station Maarssen beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de westzijde van het station, waar reizigers gratis hun fiets kunnen stallen. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 1000 fietsen en is voorzien van verlichting en camerabewaking. Aan de oostzijde van het station, aan de kant van de wijk Maarssenbroek, zijn er ook enkele fietsklemmen waar fietsen gestald kunnen worden.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Maarssen zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de westzijde van het station, aan de Safariweg, zijn er enkele fastfoodrestaurants en een supermarkt. Aan de oostzijde van het station, in de wijk Maarssenbroek, zijn er enkele winkels en horecagelegenheden in het winkelcentrum Bisonspoor. Hier zijn onder andere een supermarkt, een drogisterij, een bakker, een slager, een slijterij en diverse eetgelegenheden te vinden.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Maarssen zijn er enkele hotels te vinden waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Carlton President Hotel: Dit viersterrenhotel is gelegen aan de rand van Maarssen, op ongeveer 3 kilometer afstand van het station. Het hotel beschikt over diverse faciliteiten, zoals een restaurant, een bar, een fitnessruimte en vergaderzalen.
  • Van der Valk Hotel Breukelen: Dit viersterrenhotel is gelegen in Breukelen, op ongeveer 5 kilometer afstand van Station Maarssen. Het hotel beschikt over diverse faciliteiten, zoals een restaurant, een bar, een zwembad, een wellnesscentrum en vergaderzalen.
  • Bastion Hotel Utrecht: Dit driesterrenhotel is gelegen in Utrecht, op ongeveer 6 kilometer afstand van Station Maarssen. Het hotel beschikt over diverse faciliteiten, zoals een restaurant, een bar en vergaderzalen.

Daarnaast zijn er in de stad Utrecht, op ongeveer 10 kilometer afstand van Station Maarssen, diverse andere hotels te vinden in verschillende prijsklassen en met diverse faciliteiten.

Station Maarssen is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor reizigers. Met een rijke geschiedenis, goede bereikbaarheid en diverse voorzieningen in de omgeving is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer in de regio Utrecht.

Plaats een reactie