Station Meppel

Station Meppel is een belangrijk spoorwegknooppunt in de provincie Drenthe en speelt een cruciale rol in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Meppel, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Meppel

De geschiedenis van Station Meppel gaat terug tot 1867, toen het station werd geopend als onderdeel van de spoorlijn Arnhem – Leeuwarden. Het oorspronkelijke stationsgebouw werd ontworpen door architect K.H. van Brederode en was van het type SS 3e klasse. In 1883 werd het station uitgebreid met een extra perron en een voetbrug. In 1907 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect D.A.N. Margadant. Dit gebouw is in 1989 gesloopt en vervangen door het huidige stationsgebouw, ontworpen door architect Rob Steenhuis.

In de loop der jaren heeft Station Meppel verschillende functies gehad. Zo was het station in de 19e eeuw een belangrijk knooppunt voor goederenvervoer, met name voor de export van turf uit de veengebieden in Drenthe. In de 20e eeuw nam het belang van goederenvervoer af en werd het station vooral gebruikt voor personenvervoer. Tegenwoordig is Station Meppel een belangrijk overstappunt voor reizigers tussen de Randstad en het noorden van Nederland.

Ligging in de stad Meppel

Station Meppel is gelegen aan de zuidwestkant van de stad Meppel, op ongeveer 1 kilometer afstand van het stadscentrum. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. Vanaf het station vertrekken verschillende buslijnen naar diverse bestemmingen in de stad en de omliggende regio. Daarnaast is er een taxistandplaats bij het station.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt. Zo is er een nieuw busstation aangelegd en zijn er diverse voorzieningen toegevoegd, zoals een fietsenstalling en een parkeerterrein. Ook zijn er plannen om de stationsomgeving verder te ontwikkelen, met onder andere de bouw van nieuwe woningen en kantoren.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Meppel is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet en wordt bediend door verschillende treinseries. De belangrijkste treinverbindingen vanaf Station Meppel zijn:

  • Intercity’s tussen Den Haag/Rotterdam en Leeuwarden/Groningen, die elk half uur vertrekken en aankomen.
  • Sprinters tussen Zwolle en Leeuwarden/Groningen, die elk half uur vertrekken en aankomen.
  • Intercity’s tussen Amsterdam en Leeuwarden/Groningen, die elk uur vertrekken en aankomen.

Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinen tussen Meppel en Zwolle. In totaal stoppen er op werkdagen ongeveer 100 treinen per dag op Station Meppel.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Meppel zijn er verschillende parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station is een parkeerterrein met ongeveer 100 parkeerplaatsen, waar parkeren gratis is. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse straten waar (betaald) parkeren mogelijk is. Ook zijn er enkele parkeergarages in de buurt van het station, zoals de parkeergarage Keyserstroom en de parkeergarage Wheem.

Fietsenstalling

Station Meppel beschikt over een overdekte en bewaakte fietsenstalling, die plaats biedt aan ongeveer 600 fietsen. De fietsenstalling is gelegen aan de voorzijde van het station en is dagelijks geopend van 06:00 tot 01:00 uur. Het stallen van een fiets is de eerste 24 uur gratis, daarna geldt een tarief van €1,25 per dag. Naast de bewaakte fietsenstalling zijn er ook diverse onbewaakte fietsenrekken in de omgeving van het station.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Meppel zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de voorzijde van het station is een vestiging van de Broodzaak gevestigd, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een snack. Daarnaast zijn er in de buurt van het station enkele cafés en restaurants, zoals Café De Beurs, Restaurant Sukade en Eetcafé De Beurs.

Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station ligt het centrum van Meppel, waar een ruim aanbod aan winkels en horecagelegenheden te vinden is. Enkele bekende winkelstraten in het centrum zijn de Hoofdstraat, de Woldstraat en de Kruisstraat. Hier zijn zowel grote winkelketens als lokale boetiekjes gevestigd.

Hotels in de buurt

Er zijn verschillende hotels in de buurt van Station Meppel waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hotel De Poort van Drenthe, gelegen op ongeveer 1 kilometer afstand van het station. Dit hotel beschikt over 24 kamers en heeft een eigen restaurant en bar.
  • Hotel De Reisiger, gelegen in het centrum van Meppel op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station. Dit hotel heeft 14 kamers en biedt een ontbijtservice.
  • Châteauhotel en -restaurant De Havixhorst, gelegen op ongeveer 5 kilometer afstand van het station. Dit luxe hotel is gevestigd in een historisch kasteel en beschikt over 13 kamers en suites, een restaurant en diverse vergader- en feestzalen.

Naast deze hotels zijn er in de omgeving van Meppel ook diverse bed & breakfasts en vakantieparken te vinden, die geschikt zijn voor zowel korte als langere verblijven.

Station Meppel is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet en speelt een cruciale rol in het openbaar vervoer van de regio. Met zijn rijke geschiedenis, gunstige ligging en uitgebreide voorzieningen is het station een onmisbare schakel voor reizigers tussen de Randstad en het noorden van Nederland.

Plaats een reactie