Station Rheden

Station Rheden is een spoorwegstation in het Gelderse dorp Rheden, gelegen aan de spoorlijn Arnhem – Zutphen. Het station werd geopend op 2 februari 1865 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Rheden, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Rheden gaat terug tot de tweede helft van de 19e eeuw. In 1865 werd het station geopend als onderdeel van de spoorlijn Arnhem – Zutphen, die werd aangelegd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het standaardtype NRS, dat op meerdere stations langs de lijn werd toegepast. In 1914 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect George Willem van Heukelom. Dit gebouw, dat nog steeds in gebruik is, heeft een karakteristieke vormgeving met een hoog zadeldak en een opvallende dakoverstek.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen aan het station en de spoorlijn verricht. Zo werd in 1951 het spoor verdubbeld tussen Arnhem en Velp, waardoor er meer treinen konden rijden en de dienstregeling kon worden verbeterd. In 1970 werd het station gemoderniseerd en werd er een nieuwe voetgangersbrug gebouwd. In 2005 werd het station opnieuw gemoderniseerd en werd er een nieuw perron aangelegd, waardoor er meer ruimte ontstond voor de reizigers.

Ligging in de stad Rheden

Station Rheden is gelegen in het centrum van het dorp Rheden, aan de zuidkant van de spoorlijn Arnhem – Zutphen. Het station ligt op loopafstand van diverse voorzieningen, zoals winkels, horecagelegenheden en bushaltes. Ook het gemeentehuis van Rheden en het bezoekerscentrum van Nationaal Park Veluwezoom zijn op loopafstand van het station te vinden. De ligging van het station maakt het een ideale uitvalsbasis voor zowel forenzen als toeristen die de omgeving willen verkennen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Rheden wordt bediend door de stoptreinen van vervoerder Arriva, die op de spoorlijn Arnhem – Zutphen rijden. Er vertrekken en arriveren twee treinen per uur in beide richtingen. De treinen rijden van maandag tot en met zaterdag overdag en op zondag vanaf de vroege ochtend tot de late avond. In de avonduren en op zondagochtend rijdt er één trein per uur in beide richtingen.

De treinen van Arriva bieden aansluiting op de intercity’s en sprinters van NS op de stations Arnhem Centraal en Zutphen. Hierdoor is er een goede verbinding met de rest van het land, waaronder de steden Utrecht, Nijmegen, Deventer, Apeldoorn en Zwolle.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Rheden zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station, aan de Groenestraat, is een kleine parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid. Aan de zuidzijde van het station, aan de Dr. Langemeijerweg, zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse straten waar gratis geparkeerd kan worden.

Fietsenstalling

Station Rheden beschikt over een fietsenstalling aan de noordzijde van het station, aan de Groenestraat. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis stallen. De stalling is niet overdekt, maar biedt wel voldoende ruimte voor het stallen van fietsen. Daarnaast zijn er enkele fietsklemmen aanwezig aan de zuidzijde van het station, aan de Dr. Langemeijerweg.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Rheden zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station zijn er enkele cafés en restaurants, waaronder een pannenkoekenhuis, een eetcafé en een Chinees-Indisch restaurant. Daarnaast zijn er enkele winkels in de buurt, waaronder een supermarkt, een bakkerij en een drogisterij.

Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horecagelegenheden kunnen reizigers terecht in het nabijgelegen Velp of Arnhem, die beide goed bereikbaar zijn met de trein of de bus.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Rheden zijn er enkele overnachtingsmogelijkheden te vinden. Op loopafstand van het station is er een Bed & Breakfast gevestigd, die kamers aanbiedt in een sfeervol pand. Daarnaast zijn er in het nabijgelegen Velp en Arnhem diverse hotels te vinden, variërend van eenvoudige budgethotels tot luxe viersterrenhotels. Deze hotels zijn goed bereikbaar met de trein of de bus vanaf Station Rheden.

Station Rheden is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen voor zowel forenzen als toeristen. Met een goede verbinding met de rest van het land, parkeermogelijkheden voor de auto, een fietsenstalling en diverse horecagelegenheden en winkels in de buurt, is het station een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving.

Plaats een reactie