Station Roermond

Station Roermond is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Roermond, gelegen in de provincie Limburg. Het station werd geopend op 21 november 1865 en is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijk vervoersknooppunt in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Roermond, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Roermond werd geopend op 21 november 1865 als onderdeel van de spoorlijn Maastricht – Venlo, aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. In 1873 werd de spoorlijn naar het noorden verlengd richting Nijmegen, waardoor Roermond een belangrijk knooppunt werd in het Limburgse spoorwegnet. In 1879 werd de spoorlijn naar het zuiden verlengd richting Sittard en verder naar Heerlen en Kerkrade, waardoor Roermond nog meer aan belang won als spoorwegknooppunt.

Het oorspronkelijke stationsgebouw uit 1865 werd in 1907 vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect George Willem van Heukelom. Dit gebouw, in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, is nog steeds in gebruik en is inmiddels een rijksmonument. In de loop der jaren zijn er diverse verbouwingen en uitbreidingen geweest, maar het karakteristieke uiterlijk van het station is grotendeels behouden gebleven.

Ligging in de stad Roermond

Station Roermond is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het stadscentrum, op loopafstand van de belangrijkste winkelstraten, horecagelegenheden en bezienswaardigheden. Het station ligt aan de Stationsstraat, die in het verlengde ligt van de Roersingel, een belangrijke verkeersader in de stad. Aan de noordzijde van het station bevindt zich het busstation, waar diverse stads- en streekbussen vertrekken en aankomen.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt en gemoderniseerd. Zo is er een nieuwe voetgangersbrug aangelegd die het station verbindt met de binnenstad en is er een nieuw plein aangelegd aan de voorzijde van het station, het Stationsplein. Hierdoor is de bereikbaarheid en uitstraling van het station sterk verbeterd.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Roermond is een belangrijk knooppunt in het Limburgse spoorwegnet en er vertrekken en arriveren dan ook diverse treinen van en naar verschillende bestemmingen. De belangrijkste verbindingen vanaf station Roermond zijn:

  • Intercity’s richting Maastricht en Heerlen in het zuiden en richting Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch, Utrecht en Amsterdam in het noorden.
  • Stoptreinen richting Venlo en Nijmegen in het noorden en richting Sittard en Maastricht Randwyck in het zuiden.
  • Stoptreinen richting Weert en Eindhoven in het westen.

Daarnaast zijn er tijdens de spitsuren extra treinen die stoppen op station Roermond, zoals de intercity’s richting Heerlen en Sittard en de stoptreinen richting Venlo en Weert.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Roermond zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein waar men tegen betaling kan parkeren. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse parkeergarages, zoals de Q-Park Roercenter en de Q-Park Kazerneplein. Ook zijn er enkele parkeerterreinen in de buurt, zoals het Wilhelminaplein en het Kloosterwandplein, waar men tegen betaling kan parkeren.

Voor reizigers die gebruik willen maken van Park & Ride (P+R) zijn er mogelijkheden bij de P+R terreinen aan de Maashaven en de Roermondseweg. Hier kan men tegen een gereduceerd tarief parkeren en vervolgens met het openbaar vervoer verder reizen naar het station en de binnenstad.

Fietsenstalling

Station Roermond beschikt over een bewaakte fietsenstalling, gelegen aan de voorzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets stallen tegen betaling. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse onbewaakte fietsenstallingen waar men gratis gebruik van kan maken.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Roermond zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. In het stationsgebouw zelf zijn er enkele winkels en eetgelegenheden, zoals een Kiosk, een Broodzaak en een Starbucks. Aan de Stationsstraat, die het station verbindt met het stadscentrum, zijn er diverse restaurants, cafés en winkels te vinden.

Het stadscentrum van Roermond, met een uitgebreid aanbod aan winkels, horecagelegenheden en bezienswaardigheden, ligt op loopafstand van het station. Hier zijn onder andere de bekende winkelstraten zoals de Steenweg, de Neerstraat en de Hamstraat te vinden, evenals het Designer Outlet Roermond, een groot winkelcentrum met meer dan 200 winkels.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de buurt van station Roermond waar men kan overnachten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hotel Roermond, gelegen aan de Stationsstraat op loopafstand van het station.
  • Hotel Dux, gelegen in het centrum van Roermond aan de Roerkade.
  • Hotel Het Arresthuis, gevestigd in een voormalige gevangenis in het centrum van Roermond.
  • Hotel Asselt, gelegen in het nabijgelegen dorp Swalmen, op enkele kilometers van station Roermond.

Daarnaast zijn er in de omgeving van Roermond diverse bed & breakfasts en vakantieparken te vinden, voor wie op zoek is naar een alternatieve overnachtingsmogelijkheid.

Station Roermond is dus een belangrijk vervoersknooppunt in de regio, met goede verbindingen naar diverse bestemmingen in Limburg en daarbuiten. De ligging nabij het stadscentrum, de parkeermogelijkheden, fietsenstalling, horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden maken het station een aantrekkelijke locatie voor zowel reizigers als bezoekers van de stad Roermond.

Plaats een reactie