Station Roosendaal

Station Roosendaal is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Roosendaal, gelegen in de provincie Noord-Brabant. Het station werd geopend op 3 juli 1854 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van Station Roosendaal

De geschiedenis van Station Roosendaal begint in 1854, toen het station werd geopend als onderdeel van de spoorlijn tussen Antwerpen en Moerdijk. Deze spoorlijn werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) en was bedoeld om de haven van Antwerpen te verbinden met het Nederlandse spoorwegnet. In 1863 werd de spoorlijn verlengd naar Breda en Tilburg, waardoor Roosendaal een belangrijk knooppunt werd op de route tussen Antwerpen en het Nederlandse achterland.

In 1865 werd de spoorlijn naar Vlissingen geopend, waardoor Roosendaal ook een belangrijke schakel werd in de verbinding tussen de havens van Antwerpen en Vlissingen. In 1876 werd de spoorlijn naar Bergen op Zoom en verder naar Goes en Vlissingen voltooid, waardoor Roosendaal een nog grotere rol kreeg in het spoorwegverkeer tussen België en Nederland.

Door de groei van het spoorwegverkeer werd het oorspronkelijke stationsgebouw al snel te klein. In 1907 werd daarom een nieuw stationsgebouw geopend, ontworpen door architect George Willem van Heukelom. Dit stationsgebouw is nog steeds in gebruik en is een rijksmonument.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het station zwaar beschadigd door bombardementen. Na de oorlog werd het station hersteld en in de jaren ’50 en ’60 werd het spoorwegemplacement uitgebreid en gemoderniseerd. In de jaren ’70 en ’80 werd het station opnieuw verbouwd en uitgebreid, waarbij onder andere een nieuwe stationshal en een voetgangerstunnel werden aangelegd.

Ligging in de stad Roosendaal

Station Roosendaal is gelegen aan de westkant van het stadscentrum van Roosendaal. Het station ligt op loopafstand van het centrum, waardoor het een belangrijke rol speelt in de bereikbaarheid van de stad. De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt en er zijn diverse nieuwe voorzieningen gerealiseerd, zoals een busstation, een fietsenstalling en een parkeergarage.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Roosendaal is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet en er vertrekken en arriveren dan ook veel treinen. Er zijn directe verbindingen met onder andere Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Breda, Tilburg, Eindhoven, Vlissingen, Bergen op Zoom, Antwerpen en Brussel. Daarnaast zijn er diverse stoptreinen die kleinere plaatsen in de omgeving bedienen.

De treinen op Station Roosendaal worden verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. De NS verzorgt de binnenlandse treindiensten, terwijl de NMBS de internationale treinen naar België verzorgt. Daarnaast zijn er ook enkele goederentreinen die gebruikmaken van het station.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Roosendaal zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de voorzijde van het station is een groot parkeerterrein waar men tegen betaling kan parkeren. Daarnaast is er een parkeergarage, genaamd “De Biggelaar”, gelegen op ongeveer 200 meter van het station. Hier kan men tegen betaling parkeren en er zijn ook enkele parkeerplaatsen voor mindervaliden beschikbaar.

Verder zijn er in de omgeving van het station diverse straten waar men (betaald) kan parkeren. Het is aan te raden om vooraf de parkeertarieven en -voorwaarden te controleren, aangezien deze per locatie kunnen verschillen.

Fietsenstalling

Station Roosendaal beschikt over een bewaakte fietsenstalling, gelegen aan de voorzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets stallen tegen een vergoeding. Daarnaast zijn er ook onbewaakte fietsenrekken beschikbaar, waar men gratis gebruik van kan maken. Het is aan te raden om bij het gebruik van de onbewaakte fietsenrekken een goed slot te gebruiken, aangezien fietsendiefstal helaas een veelvoorkomend probleem is bij stations.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Roosendaal zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. In de stationshal zelf zijn er enkele horecagelegenheden, zoals een broodjeszaak en een koffiebar. Daarnaast zijn er in de omgeving van het station diverse eetgelegenheden, variërend van fastfoodrestaurants tot gezellige eetcafés en meer formele restaurants.

Wat betreft winkels zijn er in de stationshal enkele winkels te vinden, zoals een kiosk en een bloemenwinkel. Voor een uitgebreider winkelaanbod kan men terecht in het stadscentrum van Roosendaal, dat op loopafstand van het station ligt. Hier zijn diverse winkelstraten en winkelcentra te vinden, met een breed aanbod aan winkels en boetiekjes.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels te vinden in de omgeving van Station Roosendaal, variërend van eenvoudige budgethotels tot luxere hotels met meer voorzieningen. Enkele hotels in de buurt van het station zijn onder andere Hotel Central, Hotel Tongerlo en Hotel Goderie. Daarnaast zijn er in het stadscentrum van Roosendaal en de omliggende regio nog meer hotels en bed & breakfasts te vinden, afhankelijk van de wensen en het budget van de reiziger.

Station Roosendaal is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet en speelt een grote rol in de bereikbaarheid van de stad Roosendaal en de omliggende regio. Met zijn rijke geschiedenis, goede voorzieningen en uitstekende verbindingen met zowel binnenlandse als internationale bestemmingen, is het station een onmisbaar onderdeel van de stad en de regio.

Plaats een reactie