Station Vlissingen Souburg

Station Vlissingen Souburg is een belangrijk spoorwegknooppunt in de provincie Zeeland, gelegen in de stad Vlissingen Souburg. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

Station Vlissingen Souburg werd geopend op 1 maart 1873 als onderdeel van de spoorlijn Roosendaal – Vlissingen, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In 1957 werd het oude stationsgebouw vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect K. van der Gaast. Dit gebouw is inmiddels ook alweer vervangen door een nog moderner stationsgebouw, dat in 2008 werd geopend.

In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid. Zo werd in 1973 het aantal sporen uitgebreid van twee naar vier, om het groeiende treinverkeer beter te kunnen verwerken. In 2003 werd het station voorzien van een nieuwe voetgangersbrug, die de oude, smalle brug verving. Deze brug is voorzien van liften, waardoor het station nu ook toegankelijk is voor mindervaliden.

Ligging in de stad Vlissingen Souburg

Station Vlissingen Souburg ligt aan de westkant van de stad Vlissingen, in de wijk Souburg. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Souburg en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen naar het centrum van Souburg, waar diverse winkels, restaurants en andere voorzieningen te vinden zijn. Het station ligt ook op korte afstand van de A58, waardoor het goed bereikbaar is voor automobilisten.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Vlissingen Souburg wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden zowel stoptreinen als intercity’s van en naar het station. De belangrijkste verbindingen zijn de intercity’s naar Roosendaal, Breda, Tilburg, ‘s-Hertogenbosch, Utrecht, Amsterdam en Haarlem. Daarnaast rijden er stoptreinen naar Middelburg, Goes, Bergen op Zoom en Roosendaal. In de spits rijden er extra treinen om de grote hoeveelheid reizigers te kunnen vervoeren.

Naast de treinverbindingen is er ook een busstation bij het station, waar diverse streekbussen vertrekken naar bestemmingen in de omgeving, zoals Middelburg, Goes, Terneuzen en Zierikzee. Ook zijn er enkele stadsbussen die binnen Vlissingen rijden en het station aandoen.

Parkeermogelijkheden

Rondom het station zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de voorzijde van het station is een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is doorgaans ruim voldoende voor het aantal reizigers dat met de auto naar het station komt. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station nog enkele kleinere parkeerterreinen en parkeerplaatsen langs de straat, waar eveneens gratis geparkeerd kan worden.

Fietsenstalling

Station Vlissingen Souburg beschikt over een ruime fietsenstalling, die zich aan de voorzijde van het station bevindt. Deze fietsenstalling is gratis en biedt plaats aan honderden fietsen. Er zijn zowel gewone fietsenrekken als fietskluizen aanwezig, waar fietsen veilig opgeborgen kunnen worden. De fietsenstalling wordt regelmatig gecontroleerd door medewerkers van de NS en de gemeente Vlissingen, om te zorgen voor een veilige en nette stalling.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van het station zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat, die vanaf het station naar het centrum van Souburg loopt, zijn diverse winkels gevestigd, zoals een supermarkt, bakker, slager, drogist en enkele kledingwinkels. Ook zijn er enkele horecagelegenheden te vinden, zoals een snackbar, pizzeria en een Chinees restaurant.

In het centrum van Souburg, op ongeveer 10 minuten lopen van het station, zijn nog meer winkels en horecagelegenheden te vinden. Hier zijn onder andere een supermarkt, diverse kledingwinkels, een drogist, een boekhandel en enkele horecagelegenheden gevestigd.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Vlissingen Souburg waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station ligt Hotel Restaurant Piccard, een viersterrenhotel met een restaurant en zwembad. Dit hotel is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereikbaar.

Daarnaast zijn er in het centrum van Vlissingen, op ongeveer 3 kilometer afstand van het station, diverse hotels te vinden. Enkele voorbeelden zijn Hotel De Leugenaar, Hotel Restaurant Solskin en Hotel Zilt. Deze hotels zijn goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer, en liggen op loopafstand van het strand en de boulevard van Vlissingen.

Station Vlissingen Souburg is dus een belangrijk knooppunt in de provincie Zeeland, met goede verbindingen naar de rest van Nederland. Het station is goed bereikbaar en biedt diverse voorzieningen voor reizigers, zoals parkeergelegenheid, een fietsenstalling, winkels en horecagelegenheden in de buurt en overnachtingsmogelijkheden in nabijgelegen hotels.

Plaats een reactie