Station Zutphen

Station Zutphen is een belangrijk spoorwegknooppunt in de Gelderse stad Zutphen en heeft een rijke geschiedenis. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van Station Zutphen

De geschiedenis van Station Zutphen gaat terug tot 1865, toen het station werd geopend als onderdeel van de spoorlijn Arnhem – Leeuwarden. Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect K.H. van Brederode en had een neoclassicistische stijl. In 1876 werd het station uitgebreid met een tweede spoorlijn, de zogenaamde Oosterspoorweg, die van Amsterdam naar Zutphen liep. Hierdoor groeide het belang van het station en werd het een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet.

In 1885 werd het station opnieuw uitgebreid, ditmaal met een derde spoorlijn, de zogenaamde GOLS-lijn, die van Winterswijk naar Zutphen liep. Deze spoorlijn werd aangelegd door de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij (GOLS) en zorgde voor een verdere groei van het station. In 1910 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect G.W. van Heukelom. Dit gebouw, dat nog steeds in gebruik is, heeft een karakteristieke Jugendstil-stijl en is een rijksmonument.

Gedurende de 20e eeuw werden er diverse aanpassingen gedaan aan het station en het spoorwegnet rondom Zutphen. Zo werd in 1952 de spoorlijn naar Apeldoorn geopend en werd in 1972 de spoorlijn naar Hengelo geëlektrificeerd. In 2006 werd het station grondig gerenoveerd en gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er een nieuwe fietsenstalling werd gebouwd.

Ligging in de stad Zutphen

Station Zutphen is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het historische stadscentrum van Zutphen. Het station ligt op loopafstand van diverse bezienswaardigheden, zoals de Walburgiskerk, het Stedelijk Museum Zutphen en de Berkelpoort. Ook het winkelgebied en diverse horecagelegenheden zijn op loopafstand van het station te vinden. De ligging van het station maakt het een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad Zutphen.

Treinen op Station Zutphen

Station Zutphen is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet en er vertrekken en arriveren dan ook diverse treinen. De volgende treinseries doen Station Zutphen aan:

  • Intercity’s tussen Roosendaal en Zwolle, die elk half uur rijden.
  • Sprinters tussen Apeldoorn en Zutphen, die elk half uur rijden.
  • Stoptreinen tussen Zutphen en Oldenzaal, die elk uur rijden.
  • Stoptreinen tussen Zutphen en Winterswijk, die elk uur rijden.

Daarnaast zijn er ook enkele internationale treinen die Station Zutphen aandoen, zoals de Intercity Berlijn tussen Amsterdam en Berlijn.

Parkeermogelijkheden

Rondom Station Zutphen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de voorzijde van het station is een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse parkeergarages en -terreinen waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn de parkeergarage ’t Pelikaan en het parkeerterrein aan de Vispoortstraat.

Fietsenstalling

Station Zutphen beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ruim 1.000 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er ook diverse fietskluizen beschikbaar, waar tegen betaling een fiets veilig opgeborgen kan worden.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Zutphen zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Op het stationsplein zelf zijn enkele horecagelegenheden gevestigd, zoals een broodjeszaak en een koffiebar. In de nabijgelegen straten zijn diverse restaurants te vinden, variërend van eetcafés tot meer exclusieve eetgelegenheden. Ook het winkelgebied van Zutphen is op loopafstand van het station te vinden, met een divers aanbod aan winkels en boetiekjes.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de buurt van Station Zutphen waar overnacht kan worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Hampshire Hotel – ’s Gravenhof Zutphen: Dit viersterrenhotel is gevestigd in een historisch pand in het centrum van Zutphen en beschikt over 58 kamers.
  • Inntel Hotels Resort Zutphen: Dit viersterrenhotel ligt op ongeveer 2 kilometer van het station en beschikt over 67 kamers, een restaurant, een bar en diverse sportfaciliteiten.
  • Hotel Garni Villa Arrisja: Dit kleinschalige hotel is gevestigd in een monumentaal pand op loopafstand van het station en beschikt over 5 kamers.

Station Zutphen is dus niet alleen een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet, maar ook een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de historische stad Zutphen. Met diverse treinverbindingen, parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt, biedt het station alle faciliteiten die een reiziger nodig heeft.

Plaats een reactie