Station Aalten

Station Aalten is een spoorwegstation in de Gelderse gemeente Aalten, gelegen aan de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar. Het station werd geopend op 15 juli 1878 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Aalten, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De aanleg van de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar, waar Station Aalten aan ligt, begon in 1875. De spoorlijn werd aangelegd door de Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg-Maatschappij (NWS) en was bedoeld om de Achterhoek beter bereikbaar te maken en de economische ontwikkeling van de regio te stimuleren. Op 15 juli 1878 werd het station geopend, samen met de andere stations op de spoorlijn. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het standaardtype NWS, dat op meerdere stations langs de spoorlijn te vinden was. In 1907 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect G.W. van Heukelom. Dit gebouw is tot op heden nog steeds in gebruik.

In de loop der jaren zijn er diverse veranderingen geweest in het treinverkeer op Station Aalten. Zo werd in 1937 het reizigersvervoer op de spoorlijn Winterswijk – Bocholt (Duitsland) gestaakt, waardoor Station Aalten zijn internationale functie verloor. In 1970 werd het goederenvervoer op deze lijn ook beëindigd en werd de spoorlijn opgebroken. Sindsdien is Station Aalten alleen nog een station voor reizigersvervoer op de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar.

Ligging in de stad Aalten

Station Aalten is gelegen aan de westelijke rand van het centrum van Aalten. Het station ligt op loopafstand van diverse voorzieningen, zoals winkels, horecagelegenheden en culturele instellingen. De afstand tot het centrum van Aalten is ongeveer 500 meter. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als de fiets en er zijn voldoende parkeer- en stallingsmogelijkheden in de directe omgeving van het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Aalten wordt bediend door de treinen van vervoerder Arriva. Er rijden twee treinen per uur in beide richtingen op de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar. De treinen rijden van maandag tot en met zaterdag overdag en op zondag vanaf de vroege ochtend tot de late avond. In de avonduren en op zondagochtend rijdt er één trein per uur in beide richtingen.

De treinen op Station Aalten hebben de volgende bestemmingen:

  • Winterswijk: de trein rijdt via Lichtenvoorde-Groenlo en Winterswijk West naar eindbestemming Winterswijk. De reistijd bedraagt ongeveer 20 minuten.
  • Zevenaar: de trein rijdt via Varsseveld, Terborg, Gaanderen, Doetinchem, Doetinchem De Huet en Wehl naar eindbestemming Zevenaar. De reistijd bedraagt ongeveer 35 minuten.

Vanaf Station Zevenaar is er een directe aansluiting op de treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) richting Arnhem, Nijmegen en verder.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Aalten zijn er voldoende parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een gratis parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 50 auto’s. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse parkeerplaatsen langs de openbare weg waar gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat in het centrum van Aalten een blauwe zone geldt, waar een parkeerschijf verplicht is en de maximale parkeerduur beperkt is.

Fietsenstalling

Station Aalten beschikt over een overdekte fietsenstalling met ruimte voor ongeveer 100 fietsen. De fietsenstalling is gelegen aan de Stationsstraat, direct naast het station. Het stallen van fietsen in de fietsenstalling is gratis. Daarnaast zijn er enkele fietsklemmen aanwezig op het stationsplein voor kort parkeren.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Aalten zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevinden zich enkele cafés en restaurants, waar je terecht kunt voor een kop koffie, lunch of diner. Daarnaast zijn er in het centrum van Aalten diverse winkels te vinden, waaronder supermarkten, kledingwinkels en speciaalzaken.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Aalten waar je kunt overnachten. De meeste accommodaties bevinden zich op loopafstand van het station en het centrum van Aalten. Enkele voorbeelden van accommodaties in de buurt van Station Aalten zijn:

  • Hotel Restaurant Café De Ploeg: een kleinschalig hotel met restaurant en café, gelegen op ongeveer 500 meter van het station.
  • Bed & Breakfast De Neust: een sfeervolle bed & breakfast in een monumentaal pand, gelegen op ongeveer 600 meter van het station.
  • Hotel Pension Deters: een eenvoudig hotel met pension, gelegen op ongeveer 700 meter van het station.

Station Aalten is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor een comfortabele reis. Met de trein ben je snel in omliggende plaatsen en vanaf Station Zevenaar heb je aansluiting op het landelijke spoorwegnetwerk van de NS. In de omgeving van het station zijn voldoende parkeer- en stallingsmogelijkheden en je vindt er diverse horecagelegenheden en winkels. Kortom, Station Aalten is een prettige uitvalsbasis voor een bezoek aan de Achterhoek.

Plaats een reactie