Station Alkmaar

Station Alkmaar is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Alkmaar, gelegen in de provincie Noord-Holland. Het station werd geopend op 20 december 1865 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Alkmaar, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Alkmaar

De geschiedenis van Station Alkmaar gaat terug tot 1865, toen het station werd geopend als onderdeel van de spoorlijn tussen Alkmaar en Den Helder. Deze spoorlijn werd aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid. Zo werd in 1898 het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect D.A.N. Margadant. Dit gebouw is in 1958 gesloopt en vervangen door het huidige stationsgebouw, ontworpen door architect K. van der Gaast.

In 1931 werd de spoorlijn tussen Alkmaar en Uitgeest geëlektrificeerd, waardoor elektrische treinen konden gaan rijden op dit traject. In 1958 werd ook de spoorlijn tussen Alkmaar en Den Helder geëlektrificeerd. In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw werd het station verder gemoderniseerd, met onder andere de aanleg van een nieuwe voetgangerstunnel en de bouw van een nieuw busstation.

Ligging in de stad Alkmaar

Station Alkmaar is gelegen aan de westkant van de stad, op ongeveer 1 kilometer afstand van het historische centrum. Het station ligt aan de Stationsweg, een belangrijke verkeersader die het centrum van Alkmaar verbindt met de omliggende wijken en de snelweg A9. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse kantoren, winkels en horecagelegenheden. Ook het stadion van voetbalclub AZ, het AFAS Stadion, is op loopafstand van het station gelegen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Alkmaar is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet en wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen. De belangrijkste treinverbindingen vanaf Station Alkmaar zijn:

  • Intercity Alkmaar – Amsterdam Centraal: deze trein rijdt twee keer per uur en stopt onderweg op Station Heiloo, Station Castricum, Station Uitgeest, Station Zaandam en Station Amsterdam Sloterdijk.
  • Intercity Alkmaar – Haarlem: deze trein rijdt twee keer per uur en stopt onderweg op Station Heerhugowaard, Station Obdam, Station Hoorn, Station Hoorn Kersenboogerd, Station Purmerend, Station Purmerend Overwhere, Station Zaandam Kogerveld, Station Zaandam en Station Amsterdam Sloterdijk.
  • Sprinter Alkmaar – Hoorn: deze trein rijdt twee keer per uur en stopt op alle tussengelegen stations.
  • Sprinter Alkmaar – Den Helder: deze trein rijdt twee keer per uur en stopt op alle tussengelegen stations.

Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinverbindingen van en naar Station Alkmaar, zoals de intercity naar Nijmegen en de sprinter naar Uitgeest.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Alkmaar zijn diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Ook zijn er enkele parkeergarages in de buurt van het station, zoals de parkeergarage aan de Stationsstraat en de parkeergarage aan de Metiusgracht. In de omliggende straten is het over het algemeen betaald parkeren, maar op enige afstand van het station zijn ook gratis parkeermogelijkheden te vinden.

Fietsenstalling

Station Alkmaar beschikt over een grote, bewaakte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets stallen tegen een vergoeding. Daarnaast zijn er ook onbewaakte fietsenrekken in de directe omgeving van het station, waar fietsen gratis gestald kunnen worden.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Alkmaar zijn diverse restaurants en winkels te vinden. In het stationsgebouw zelf zijn onder andere een Albert Heijn To Go, een Kiosk en een Starbucks gevestigd. In de directe omgeving van het station zijn diverse horecagelegenheden te vinden, zoals een pizzeria, een sushi-restaurant en een eetcafé. Ook zijn er enkele winkels in de buurt van het station, zoals een drogisterij, een bloemenwinkel en een fietsenwinkel.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de buurt van Station Alkmaar waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Amrâth Hotel Alkmaar: dit viersterrenhotel is gelegen op ongeveer 500 meter afstand van het station en beschikt over comfortabele kamers en een uitgebreid ontbijtbuffet.
  • Golden Tulip Hotel Alkmaar: dit viersterrenhotel is gelegen op ongeveer 1 kilometer afstand van het station en beschikt over moderne kamers, een restaurant en een wellnesscentrum.
  • College Hotel Alkmaar: dit kleinschalige hotel is gevestigd in een historisch pand op ongeveer 1 kilometer afstand van het station en beschikt over sfeervolle kamers en een gezellige bar.

Naast deze hotels zijn er ook diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen in de omgeving van Station Alkmaar te vinden.

Station Alkmaar is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met zijn centrale ligging in de stad Alkmaar en goede verbindingen met zowel de auto als het openbaar vervoer, is het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad en de omliggende regio.

Plaats een reactie