Station Almelo

Station Almelo is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Almelo, gelegen in de provincie Overijssel. Het station werd geopend op 18 oktober 1865 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Almelo, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Almelo

Station Almelo werd geopend op 18 oktober 1865 als onderdeel van de spoorlijn Zutphen – Glanerbeek, die werd aangelegd door de Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg-Maatschappij (NWS). In 1881 werd de spoorlijn Almelo – Salzbergen geopend, waardoor Almelo een internationale verbinding kreeg met Duitsland. In 1906 werd de spoorlijn naar Hengelo geopend, waardoor Almelo een belangrijk spoorwegknooppunt werd in de regio.

Het oorspronkelijke stationsgebouw uit 1865 werd in 1902 vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect Eduard Cuypers. Dit gebouw werd in 1958 gesloopt om plaats te maken voor een nieuw, moderner stationsgebouw, ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn. Dit gebouw werd in 1999 op zijn beurt weer vervangen door het huidige stationsgebouw, ontworpen door architect Rob Steenhuis.

Ligging in de stad Almelo

Station Almelo is gelegen aan de westkant van het stadscentrum van Almelo, op loopafstand van diverse winkels, restaurants en andere voorzieningen. Het station is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, met diverse buslijnen die stoppen bij het station. Daarnaast is het station ook goed bereikbaar met de auto en de fiets, met parkeermogelijkheden en een fietsenstalling in de directe omgeving.

Vertrekkende en aankomende treinen op Station Almelo

Station Almelo is een belangrijk spoorwegknooppunt in de regio en wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen. De volgende treinseries stoppen op Station Almelo:

  • Intercity: Schiphol Airport – Amersfoort – Hengelo – Enschede
  • Intercity: Den Haag Centraal – Utrecht Centraal – Hengelo – Enschede
  • Sprinter: Apeldoorn – Deventer – Almelo – Enschede
  • Sprinter: Zwolle – Almelo – Enschede
  • Stoptrein: Almelo – Mariënberg

Daarnaast is er ook een internationale treinverbinding met Bad Bentheim en verder naar Berlijn en Hannover, die enkele keren per dag vertrekt vanaf Station Almelo.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Almelo zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station is er een parkeerterrein waar men tegen betaling kan parkeren. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse parkeergarages en -terreinen waar men tegen betaling kan parkeren. Voor lang parkeren kan men terecht bij de P+R-terreinen aan de Wierdensestraat en de Plesmanweg, waar men tegen een voordelig tarief kan parkeren.

Fietsenstalling

Station Almelo beschikt over een bewaakte fietsenstalling, gelegen aan de voorzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets stallen tegen een vergoeding. Daarnaast zijn er ook onbewaakte fietsenrekken aanwezig op het stationsplein, waar men gratis gebruik van kan maken.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Almelo zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Op het stationsplein zelf zijn er enkele horecagelegenheden, zoals een broodjeszaak en een koffiebar. In het stationsgebouw is er een vestiging van de Kiosk, waar men terecht kan voor een snelle snack, een kop koffie of een krant. Op loopafstand van het station bevindt zich het centrum van Almelo, waar men een ruim aanbod aan winkels en horecagelegenheden kan vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels te vinden in de nabije omgeving van Station Almelo, variërend van eenvoudige budgethotels tot luxere hotels met uitgebreide faciliteiten. Enkele hotels in de buurt van het station zijn:

  • Van der Valk Theaterhotel Almelo
  • Huis van Bewaring
  • Preston Palace
  • Hotel de Kieftenbelt

Daarnaast zijn er ook diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden in de omgeving van Almelo, voor wie op zoek is naar een meer persoonlijke en kleinschalige accommodatie.

Station Almelo is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Almelo en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met een rijke geschiedenis, goede bereikbaarheid en een ruim aanbod aan winkels, restaurants en accommodaties in de omgeving, is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio.

Plaats een reactie