Station Almere Buiten

Station Almere Buiten is een belangrijk knooppunt in de stad Almere Buiten, gelegen in de provincie Flevoland. Het station werd geopend op 30 mei 1987 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de stad en de omliggende regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Almere Buiten gaat terug tot de jaren ’80 van de vorige eeuw. Almere was destijds een snelgroeiende stad en er was behoefte aan een betere verbinding met de rest van het land. In 1987 werd het station geopend als onderdeel van de Flevolijn, die loopt van Weesp naar Lelystad. Het station is ontworpen door architect Peter Kilsdonk en kenmerkt zich door een opvallende overkapping van staal en glas.

In de loop der jaren is het station meerdere keren uitgebreid en gemoderniseerd. Zo werd in 1995 een extra perron toegevoegd om de capaciteit te vergroten en in 2004 werd het station voorzien van liften en een nieuwe fietsenstalling. In 2018 werd het station opnieuw gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en de overkapping werd vernieuwd.

Ligging in de stad Almere Buiten

Station Almere Buiten is gelegen in het zuidoosten van de stad, in de wijk Buiten. Het station ligt aan de spoorlijn Weesp – Lelystad en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse voorzieningen, zoals winkels, restaurants en een busstation. Het centrum van Almere Buiten ligt op ongeveer 1,5 kilometer afstand en is zowel te voet als met de fiets of het openbaar vervoer goed bereikbaar.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Almere Buiten wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en er stoppen zowel stoptreinen als intercity’s. De belangrijkste verbindingen vanaf het station zijn richting Amsterdam, Schiphol, Utrecht, Amersfoort, Zwolle en Lelystad. In de spits rijden er extra treinen om de grote hoeveelheid reizigers te kunnen vervoeren.

De dienstregeling van de treinen op Station Almere Buiten ziet er als volgt uit:

  • Intercity’s: 2x per uur richting Amsterdam Centraal en Lelystad Centrum
  • Stoptreinen: 2x per uur richting Amsterdam Centraal en Lelystad Centrum
  • Stoptreinen: 2x per uur richting Utrecht Centraal en Zwolle

Naast de treinverbindingen is er ook een busstation bij het station, waar diverse stads- en streekbussen vertrekken en aankomen. Hierdoor is het station een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de regio.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Almere Buiten zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Er is een groot parkeerterrein aan de noordzijde van het station, waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de omliggende straten ook parkeerplaatsen beschikbaar, maar hier geldt in sommige gevallen een maximale parkeerduur of een parkeertarief. Het is aan te raden om vooraf te controleren welke parkeerregels er gelden op de gewenste parkeerlocatie.

Fietsenstalling

Station Almere Buiten beschikt over een ruime fietsenstalling, gelegen aan de zuidzijde van het station. De stalling is overdekt en biedt plaats aan ongeveer 1.000 fietsen. Het gebruik van de fietsenstalling is gratis en er zijn ook oplaadpunten voor elektrische fietsen aanwezig. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse fietsenrekken waar fietsen gestald kunnen worden.

Restaurants en winkels

In de omgeving van Station Almere Buiten zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Direct bij het station bevindt zich een vestiging van supermarktketen Albert Heijn, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er enkele horecagelegenheden in de buurt, zoals een pizzeria, een snackbar en een Chinees restaurant.

Op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station ligt het centrum van Almere Buiten, waar een ruim aanbod aan winkels en horecagelegenheden te vinden is. Hier bevinden zich onder andere kledingwinkels, drogisterijen, elektronicazaken en diverse supermarkten. Ook zijn er in het centrum diverse restaurants, cafés en lunchrooms te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de omgeving van Station Almere Buiten waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 2 kilometer afstand van het station ligt het Bastion Hotel Almere, een driesterrenhotel met comfortabele kamers en diverse faciliteiten, zoals een restaurant, bar en fitnessruimte. Daarnaast zijn er in het centrum van Almere Buiten en in de omliggende wijken diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden.

Station Almere Buiten is een belangrijk knooppunt in de stad Almere Buiten en biedt reizigers diverse voorzieningen en verbindingen. Met een ruim aanbod aan trein- en busverbindingen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, winkels en horecagelegenheden is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de stad en de omliggende regio.

Plaats een reactie