Station Almere Oostvaarders

Station Almere Oostvaarders is een belangrijk treinstation in de stad Almere, gelegen in de wijk Oostvaarders. Het station werd geopend op 12 december 2004 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Almere Oostvaarders, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Almere Oostvaarders begint in de jaren ’90, toen de stad Almere zich snel ontwikkelde en er behoefte ontstond aan een betere openbaar vervoersverbinding. In 1998 werd besloten om een nieuw station te bouwen in de wijk Oostvaarders, als onderdeel van de Flevolijn. De bouw van het station begon in 2002 en werd voltooid in 2004. Op 12 december 2004 werd het station officieel geopend door de toenmalige burgemeester van Almere, Annemarie Jorritsma.

Station Almere Oostvaarders is ontworpen door architectenbureau Movares en kenmerkt zich door een moderne en strakke vormgeving. Het station heeft twee perrons en vier sporen, waarvan twee doorgaande sporen voor intercitytreinen. Het station is voorzien van diverse faciliteiten, zoals een overdekte fietsenstalling, een parkeerterrein en een busstation.

Ligging in de stad Almere Oostvaarders

Station Almere Oostvaarders is gelegen in de wijk Oostvaarders, in het noordoosten van de stad Almere. De wijk is vernoemd naar het nabijgelegen natuurgebied Oostvaardersplassen en is een relatief jonge wijk, die voornamelijk bestaat uit eengezinswoningen en enkele appartementencomplexen. Het station ligt aan de rand van de wijk, nabij de Oostvaardersdijk en het Markermeer.

De ligging van het station is gunstig voor zowel inwoners van Almere als bezoekers van de stad. Het station is goed bereikbaar met de auto, het openbaar vervoer en de fiets. Vanaf het station zijn er goede verbindingen naar andere delen van Almere, zoals het stadscentrum, en naar omliggende steden zoals Lelystad, Amsterdam en Utrecht.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Almere Oostvaarders wordt bediend door zowel stoptreinen als intercitytreinen. De stoptreinen worden verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en verbinden het station met andere stations in de regio, zoals Almere Buiten, Almere Centrum, Almere Parkwijk en Almere Muziekwijk. De intercitytreinen verbinden het station met grotere steden zoals Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en Zwolle.

De dienstregeling van Station Almere Oostvaarders is als volgt:

  • Stoptrein (serie 4600) Almere Oostvaarders – Amsterdam Centraal
  • Stoptrein (serie 4900) Almere Oostvaarders – Utrecht Centraal
  • Intercity (serie 3900) Almere Oostvaarders – Lelystad Centrum – Zwolle
  • Intercity (serie 3900) Almere Oostvaarders – Amsterdam Centraal – Schiphol Airport

Parkeermogelijkheden

Station Almere Oostvaarders beschikt over een ruim parkeerterrein, waar reizigers gratis hun auto kunnen parkeren. Het parkeerterrein is gelegen aan de westzijde van het station en is goed bereikbaar vanaf de Oostvaardersdijk en de Buitenring. Er zijn voldoende parkeerplaatsen beschikbaar, ook tijdens drukke periodes.

Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station enkele parkeerplaatsen op straat beschikbaar. Deze parkeerplaatsen zijn echter beperkt en het kan voorkomen dat er geen vrije parkeerplaatsen beschikbaar zijn.

Fietsenstalling

Station Almere Oostvaarders beschikt over een overdekte fietsenstalling, waar reizigers gratis hun fiets kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de oostzijde van het station en biedt plaats aan ongeveer 500 fietsen. Er zijn zowel gewone fietsenrekken als fietsklemmen beschikbaar. De fietsenstalling is goed verlicht en wordt regelmatig gecontroleerd door medewerkers van de NS.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Almere Oostvaarders zijn enkele restaurants en winkels te vinden. Aan de westzijde van het station, nabij het parkeerterrein, bevindt zich een klein winkelcentrum met onder andere een supermarkt, een bakker, een drogisterij en een kapper. Daarnaast zijn er enkele horecagelegenheden, zoals een pizzeria, een snackbar en een Chinees-Indisch afhaalrestaurant.

Aan de oostzijde van het station, nabij de fietsenstalling, bevindt zich een klein horecaplein met enkele cafés en restaurants. Hier kunnen reizigers terecht voor een kop koffie, een broodje of een warme maaltijd.

Hotels in de buurt

Er zijn geen hotels direct gelegen bij Station Almere Oostvaarders. Reizigers die op zoek zijn naar een overnachtingsmogelijkheid kunnen terecht in het centrum van Almere, waar diverse hotels en bed & breakfasts te vinden zijn. Vanaf Station Almere Oostvaarders is het centrum van Almere goed bereikbaar met de trein of de bus.

Enkele hotels in het centrum van Almere zijn:

  • Van der Valk Hotel Almere
  • Best Western Plus Plaza Almere
  • Hotel Finn
  • Hotel Anno

Station Almere Oostvaarders is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Almere en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor een comfortabele reis. Met goede verbindingen naar andere delen van Almere en omliggende steden, is het station een uitstekende uitvalsbasis voor zowel inwoners van Almere als bezoekers van de stad.

Plaats een reactie