Station Almere Parkwijk

Station Almere Parkwijk is een belangrijk knooppunt voor openbaar vervoer in de stad Almere, gelegen in de wijk Parkwijk. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

Station Almere Parkwijk werd geopend op 1 februari 1996 als onderdeel van de Flevolijn, een spoorlijn die loopt van Weesp naar Lelystad. Het station is ontworpen door architect Peter Kilsdonk en kenmerkt zich door een moderne uitstraling met veel glas en staal. In de loop der jaren is het station uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt voor openbaar vervoer in Almere en de regio.

In 2012 werd het station gemoderniseerd en uitgebreid met een nieuwe fietsenstalling en een parkeerterrein. Ook werden er extra voorzieningen toegevoegd, zoals een Kiosk en een OV-servicewinkel. In 2018 werd het station opnieuw gemoderniseerd, waarbij de perrons werden verlengd en er een nieuwe overkapping werd geplaatst. Hierdoor kunnen er langere treinen stoppen op het station, wat de capaciteit vergroot.

Ligging in de stad Almere Parkwijk

Station Almere Parkwijk ligt in het zuidoosten van de stad Almere, in de wijk Parkwijk. De wijk is een typisch voorbeeld van een VINEX-locatie, met veel eengezinswoningen, groen en water. Het station ligt op loopafstand van diverse voorzieningen, zoals winkelcentrum Parkwijk, scholen en sportfaciliteiten. Ook zijn er diverse bedrijventerreinen in de buurt, zoals De Vaart en De Steiger.

De ligging van het station is gunstig ten opzichte van de snelwegen A6 en A27, waardoor het goed bereikbaar is met de auto. Daarnaast is er een uitgebreid netwerk van buslijnen die het station verbinden met de rest van Almere en omliggende plaatsen, zoals Lelystad, Zeewolde en Hilversum.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Almere Parkwijk wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en valt onder de concessie Almere. Er stoppen zowel Sprinters als Intercity’s op het station, waardoor er een goede verbinding is met de rest van het land. De belangrijkste treinverbindingen vanaf station Almere Parkwijk zijn:

  • Intercity Almere Centrum – Amsterdam Centraal – Schiphol – Leiden – Den Haag Centraal – Dordrecht – Roosendaal – Vlissingen
  • Intercity Almere Centrum – Utrecht Centraal – Eindhoven – Maastricht
  • Sprinter Almere Centrum – Weesp – Amsterdam Centraal – Amsterdam Sloterdijk – Haarlem
  • Sprinter Almere Centrum – Weesp – Amsterdam Zuid – Schiphol – Hoofddorp
  • Sprinter Almere Centrum – Weesp – Hilversum – Utrecht Centraal

Daarnaast zijn er in de spits extra treinen die stoppen op station Almere Parkwijk, zoals de Intercity naar Groningen en Leeuwarden.

Parkeermogelijkheden

Rondom station Almere Parkwijk zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station is er een groot parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 200 auto’s. Dit parkeerterrein is gratis en er is geen tijdslimiet. Aan de zuidzijde van het station zijn er ook enkele parkeerplaatsen, maar deze zijn beperkter in aantal.

Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse parkeergarages en -terreinen waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Deze zijn met name bedoeld voor bezoekers van het winkelcentrum en de omliggende bedrijventerreinen.

Fietsenstalling

Station Almere Parkwijk beschikt over een ruime fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 1000 fietsen en is gratis te gebruiken. Er zijn zowel gewone fietsenrekken als fietskluizen beschikbaar. De fietsenstalling is overdekt en wordt ’s avonds verlicht, waardoor het een veilige plek is om de fiets te stallen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Almere Parkwijk zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station, op loopafstand, ligt winkelcentrum Parkwijk. Hier zijn onder andere een supermarkt, drogist, bakker, slager, bloemist en kapper gevestigd. Ook zijn er enkele horecagelegenheden, zoals een pizzeria, snackbar en een Chinees-Indisch restaurant.

Aan de zuidzijde van het station zijn er enkele kleinere winkels en horecagelegenheden te vinden, zoals een bakker, een koffiezaak en een lunchroom. Ook zijn er enkele bedrijven gevestigd, zoals een tandartspraktijk en een fysiotherapeut.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van station Almere Parkwijk waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 2 kilometer afstand ligt het Bastion Hotel Almere, een driesterrenhotel met 114 kamers. Dit hotel beschikt over een restaurant, bar, fitnessruimte en gratis parkeergelegenheid. Het hotel is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereikbaar.

Op ongeveer 3 kilometer afstand ligt het Van der Valk Hotel Almere, een viersterrenhotel met 180 kamers. Dit hotel beschikt over een restaurant, bar, zwembad, fitnessruimte en gratis parkeergelegenheid. Het hotel is goed bereikbaar met de auto en ligt op ongeveer 10 minuten rijden van station Almere Parkwijk.

Daarnaast zijn er in het centrum van Almere, op ongeveer 5 kilometer afstand van het station, diverse andere hotels en bed & breakfasts te vinden.

Conclusie

Station Almere Parkwijk is een belangrijk knooppunt voor openbaar vervoer in de stad Almere en de regio. Het station heeft een rijke geschiedenis en is in de loop der jaren flink gemoderniseerd en uitgebreid. Er zijn goede verbindingen met de rest van het land, zowel met de trein als met de auto en het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station zijn er diverse voorzieningen te vinden, zoals winkels, restaurants en hotels. Kortom, station Almere Parkwijk is een prettige en goed bereikbare locatie voor reizigers en omwonenden.

Plaats een reactie