Station Alphen aan den Rijn

Station Alphen aan den Rijn is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Alphen aan den Rijn, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station werd geopend op 15 oktober 1878 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden voor de auto, de fietsenstalling, de nabijgelegen restaurants en winkels en de hotels in de buurt om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Alphen aan den Rijn werd geopend op 15 oktober 1878 als onderdeel van de spoorlijn Gouda – Alphen aan den Rijn – Leiden, aangelegd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In 1905 werd het station uitgebreid met een extra perron en een voetgangersbrug. In 1934 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect H.G.J. Schelling. Dit gebouw had een opvallende klokkentoren en een ruime stationshal.

In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werd het station gemoderniseerd en uitgebreid met een derde perron. In 1996 werd het stationsgebouw opnieuw vervangen door een moderner gebouw, ontworpen door architect Rob Steenhuis. Dit gebouw heeft een opvallende glazen gevel en een grote stationshal met diverse winkels en horecagelegenheden. In 2010 werd het station opnieuw uitgebreid met een vierde perron en een nieuwe voetgangersbrug.

Ligging in de stad Alphen aan den Rijn

Station Alphen aan den Rijn is gelegen aan de westkant van de stad, nabij het centrum. Het station ligt aan de spoorlijn Gouda – Alphen aan den Rijn – Leiden en is tevens het beginpunt van de spoorlijn Alphen aan den Rijn – Bodegraven – Woerden. Het station is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, zowel met de trein als met de bus. In de directe omgeving van het station zijn diverse voorzieningen te vinden, zoals winkels, horecagelegenheden en hotels.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Alphen aan den Rijn wordt bediend door twee treinseries van de Nederlandse Spoorwegen (NS):

  • Intercity: Leiden Centraal – Alphen aan den Rijn – Gouda – Utrecht Centraal
  • Sprinter: Alphen aan den Rijn – Bodegraven – Woerden

De Intercity rijdt twee keer per uur in beide richtingen en stopt op alle tussengelegen stations. De Sprinter rijdt eveneens twee keer per uur in beide richtingen en stopt ook op alle tussengelegen stations. In de spitsuren rijden er extra treinen tussen Alphen aan den Rijn en Gouda.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Alphen aan den Rijn zijn diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station is een groot parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Aan de zuidzijde van het station, nabij het centrum, zijn diverse betaalde parkeerterreinen en parkeergarages te vinden. Ook zijn er enkele parkeerplaatsen voor mindervaliden in de directe omgeving van het station.

Fietsenstalling

Station Alphen aan den Rijn beschikt over een ruime fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling is gratis en biedt plaats aan ruim 1.000 fietsen. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen beschikbaar voor het stallen van waardevolle fietsen. Aan de zuidzijde van het station zijn enkele fietsenrekken te vinden, maar deze bieden minder capaciteit dan de fietsenstalling aan de noordzijde.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Alphen aan den Rijn zijn diverse restaurants en winkels te vinden. In het stationsgebouw zelf zijn enkele horecagelegenheden en winkels gevestigd, zoals een kiosk, een broodjeszaak en een bloemenwinkel. Op loopafstand van het station, richting het centrum van Alphen aan den Rijn, zijn diverse restaurants, cafés en winkels te vinden. Enkele voorbeelden hiervan zijn een pizzeria, een sushi-restaurant, een grand café en een supermarkt.

Hotels in de buurt om te overnachten

Er zijn diverse hotels in de buurt van Station Alphen aan den Rijn om te overnachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Van der Valk Hotel Avifauna: Dit viersterrenhotel is gelegen op ongeveer 1,5 kilometer van het station en beschikt over ruime kamers, een restaurant, een bar en een casino.
  • Hotel Het Oosten: Dit driesterrenhotel is gelegen op ongeveer 2 kilometer van het station en beschikt over comfortabele kamers, een restaurant en een bar.
  • Bed & Breakfast Het Oude Dorp: Deze bed & breakfast is gelegen op ongeveer 1 kilometer van het station en biedt sfeervolle kamers en een uitgebreid ontbijt.

Naast deze hotels zijn er ook diverse andere overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van Alphen aan den Rijn, zoals vakantieparken, campings en particuliere vakantiewoningen.

Station Alphen aan den Rijn is een belangrijk knooppunt in de stad en biedt diverse voorzieningen voor reizigers. Met een rijke geschiedenis, goede bereikbaarheid en diverse voorzieningen in de directe omgeving is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de stad Alphen aan den Rijn.

Plaats een reactie