Station Amersfoort Schothorst

Station Amersfoort Schothorst is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Amersfoort, gelegen in de wijk Schothorst. Het station werd geopend op 31 mei 1987 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de stad en de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Amersfoort Schothorst gaat terug tot de jaren ’80 van de vorige eeuw. De stad Amersfoort was in die tijd sterk aan het groeien en er was behoefte aan een betere ontsluiting van de nieuwe woonwijken in het noorden van de stad. Het station werd gebouwd als onderdeel van de spoorlijn Amersfoort – Zwolle, die in 1987 werd geopend. Het station is ontworpen door architect Cees Douma en kenmerkt zich door een eenvoudige, functionele vormgeving met veel gebruik van beton en glas.

In de loop der jaren is het station meerdere keren aangepast en uitgebreid om aan de groeiende vervoersvraag te kunnen voldoen. Zo werd in 1996 een tweede perron in gebruik genomen en zijn er in de loop der jaren diverse voorzieningen bijgekomen, zoals een fietsenstalling en een parkeerterrein. In 2013 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij onder andere de stationshal werd gemoderniseerd en er een nieuwe fietsenstalling werd gerealiseerd.

Ligging in de stad Amersfoort Schothorst

Station Amersfoort Schothorst ligt in het noorden van de stad Amersfoort, in de wijk Schothorst. De wijk is een typische jaren ’80 woonwijk met veel eengezinswoningen, afgewisseld met enkele appartementencomplexen en voorzieningen zoals scholen, winkels en sportvelden. Het station ligt op loopafstand van de meeste woningen in de wijk en is daardoor goed bereikbaar voor de bewoners.

De ligging van het station ten opzichte van het centrum van Amersfoort is minder gunstig. Het station ligt op ongeveer 3 kilometer afstand van het historische centrum van de stad en is daardoor minder geschikt voor toeristen die de stad willen bezoeken. Voor hen is het centraal gelegen Station Amersfoort een betere optie. Desondanks is Station Amersfoort Schothorst een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de stad en de regio.

Treinen op Station Amersfoort Schothorst

Station Amersfoort Schothorst wordt bediend door verschillende treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er zijn twee perrons met in totaal vier sporen, waarvan er twee worden gebruikt voor doorgaande treinen en twee voor stoptreinen. De belangrijkste treinverbindingen vanaf Station Amersfoort Schothorst zijn:

  • Intercitytreinen tussen Amersfoort en Zwolle, met stops in onder andere Harderwijk, Nijkerk en Putten.
  • Stoptreinen tussen Amersfoort en Utrecht, met stops in onder andere Soest, Baarn en Bilthoven.
  • Stoptreinen tussen Amersfoort en Bunschoten-Spakenburg, met stops in onder andere Nijkerk en Hoevelaken.

Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinen die stoppen op Station Amersfoort Schothorst, zoals de sprinter tussen Amersfoort en Amsterdam Centraal.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Amersfoort Schothorst zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 200 auto’s. Dit parkeerterrein is gratis en wordt voornamelijk gebruikt door forenzen die met de trein naar hun werk reizen.

Aan de zuidzijde van het station zijn er enkele kleinere parkeerterreinen en parkeerplaatsen langs de openbare weg. Deze parkeerplaatsen zijn eveneens gratis, maar hebben een beperkte capaciteit. In de omliggende woonwijken is het parkeren over het algemeen ook gratis, maar hier gelden soms wel parkeerrestricties voor niet-bewoners.

Fietsenstalling

Station Amersfoort Schothorst beschikt over een ruime fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 1000 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is overdekt en wordt ’s avonds en ’s nachts verlicht. Er zijn ook enkele oplaadpunten voor elektrische fietsen aanwezig.

Aan de zuidzijde van het station zijn er enkele fietsklemmen waar fietsen kunnen worden gestald, maar deze capaciteit is beperkt. Het is aan te raden om de fiets aan de noordzijde van het station te stallen, waar meer ruimte en voorzieningen zijn.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Amersfoort Schothorst zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een klein winkelcentrum met onder andere een supermarkt, een bakker, een drogisterij en een bloemenwinkel. Hier zijn ook enkele eetgelegenheden te vinden, zoals een snackbar, een pizzeria en een Chinees-Indisch afhaalrestaurant.

Aan de zuidzijde van het station zijn er enkele horecagelegenheden te vinden, zoals een café en een lunchroom. Voor een uitgebreider aanbod aan restaurants en winkels kunnen bezoekers het beste naar het centrum van Amersfoort gaan, dat op ongeveer 3 kilometer afstand van het station ligt.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels te vinden in de omgeving van Station Amersfoort Schothorst, maar het aanbod is beperkt. De meeste hotels in Amersfoort zijn gevestigd in het centrum van de stad, op enkele kilometers afstand van het station. Enkele hotels die in de buurt van het station liggen zijn:

  • Campanile Hotel Amersfoort: Dit driesterrenhotel ligt op ongeveer 2 kilometer afstand van het station en biedt eenvoudige, maar comfortabele kamers en een restaurant.
  • Van der Valk Hotel Amersfoort A1: Dit viersterrenhotel ligt op ongeveer 3 kilometer afstand van het station en biedt ruime, luxe kamers en een uitgebreid restaurant.
  • Hotel de Tabaksplant: Dit kleinschalige hotel is gevestigd in een historisch pand in het centrum van Amersfoort en ligt op ongeveer 3,5 kilometer afstand van het station.

Bezoekers die op zoek zijn naar een hotel in de buurt van Station Amersfoort Schothorst kunnen het beste vooraf reserveren om teleurstellingen te voorkomen.

Conclusie

Station Amersfoort Schothorst is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Amersfoort en de regio. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als de fiets en biedt diverse voorzieningen zoals parkeergelegenheid en een fietsenstalling. In de directe omgeving van het station zijn enkele winkels en horecagelegenheden te vinden, maar voor een uitgebreider aanbod kunnen bezoekers het beste naar het centrum van Amersfoort gaan. Er zijn enkele hotels in de buurt van het station, maar het aanbod is beperkt. Station Amersfoort Schothorst is vooral geschikt voor forenzen en reizigers die de stad en de regio willen verkennen.

Plaats een reactie