Station Amersfoort Vathorst

Station Amersfoort Vathorst is een relatief jong station in de stad Amersfoort, gelegen in de wijk Vathorst. Het station werd geopend op 28 mei 2006 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden voor auto’s, de fietsenstalling, restaurants en winkels in de buurt en hotels om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De bouw van Station Amersfoort Vathorst begon in 2004, als onderdeel van het project Vathorst, een grote uitbreidingswijk in het noorden van Amersfoort. Het station werd ontworpen door architectenbureau Arcadis en is gebouwd door aannemersbedrijf BAM. Het station is gelegen aan de spoorlijn Amersfoort – Zwolle, die in 1863 werd geopend. De bouw van het station kostte ongeveer 6 miljoen euro en werd gefinancierd door de gemeente Amersfoort, de provincie Utrecht en het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Station Amersfoort Vathorst werd op 28 mei 2006 officieel geopend door toenmalig staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Melanie Schultz van Haegen. Sinds de opening is het station een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio, met name voor de bewoners van de wijk Vathorst en de omliggende wijken Hooglanderveen en Nijkerkerveen.

Ligging in de stad Amersfoort Vathorst

Station Amersfoort Vathorst is gelegen in het noorden van de stad Amersfoort, in de wijk Vathorst. De wijk Vathorst is een grote uitbreidingswijk die sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw wordt ontwikkeld. De wijk is ontworpen als een moderne, duurzame en kindvriendelijke woonwijk met veel groen en water. Het station ligt aan de noordkant van de wijk, nabij de A28 en de Nijkerkerstraat. Het station is goed bereikbaar met de auto, de fiets en het openbaar vervoer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Amersfoort Vathorst wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden twee treinseries op het station: de Sprinter tussen Utrecht Centraal en Zwolle, en de Sprinter tussen Amersfoort Centraal en Harderwijk. De treinen rijden doordeweeks overdag vier keer per uur in beide richtingen, in de avonduren en in het weekend twee keer per uur. De reistijd naar Amersfoort Centraal bedraagt ongeveer 10 minuten, naar Utrecht Centraal ongeveer 30 minuten en naar Zwolle ongeveer 50 minuten.

Parkeermogelijkheden voor de auto

Station Amersfoort Vathorst beschikt over een ruime parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid voor auto’s. De parkeerplaats is gelegen aan de noordzijde van het station, direct naast het stationsgebouw. Er zijn ongeveer 200 parkeerplaatsen beschikbaar, waaronder enkele parkeerplaatsen voor mindervaliden. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station nog enkele parkeerplaatsen te vinden, bijvoorbeeld langs de Nijkerkerstraat en in de woonwijk Vathorst.

Fietsenstalling

Station Amersfoort Vathorst beschikt over een overdekte en bewaakte fietsenstalling met ruimte voor ongeveer 1000 fietsen. De fietsenstalling is gelegen aan de zuidzijde van het station, direct naast het stationsgebouw. De stalling is gratis en 24 uur per dag toegankelijk. Daarnaast zijn er nog enkele onbewaakte fietsenrekken te vinden op het stationsplein en in de directe omgeving van het station.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Amersfoort Vathorst zijn enkele restaurants en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station, op loopafstand, ligt een klein winkelcentrum met onder andere een supermarkt, een bakker, een drogisterij en enkele eetgelegenheden. In de wijk Vathorst zijn verder diverse winkels, restaurants en caf├ęs te vinden, met name in het winkelcentrum Vathorst, dat op ongeveer 10 minuten fietsen van het station ligt.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels te vinden in de buurt van Station Amersfoort Vathorst. Op ongeveer 2 kilometer afstand van het station ligt het Van der Valk Hotel Amersfoort A1, een modern en comfortabel hotel met ruime kamers, een restaurant en vergaderfaciliteiten. Daarnaast zijn er in het centrum van Amersfoort diverse hotels te vinden, zoals het NH Amersfoort, het Mercure Hotel Amersfoort Centre en het Best Western Plus Berghotel Amersfoort. Deze hotels zijn goed bereikbaar met de trein vanaf Station Amersfoort Vathorst, met een reistijd van ongeveer 10 minuten naar Amersfoort Centraal.

Station Amersfoort Vathorst is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt goede voorzieningen voor zowel auto- als fietsgebruikers. Met diverse winkels, restaurants en hotels in de buurt is het station een prettige locatie voor zowel dagelijkse reizigers als bezoekers van de stad Amersfoort.

Plaats een reactie