Station Amsterdam Bijlmer ArenA

Station Amsterdam Bijlmer ArenA is een belangrijk treinstation in het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost, gelegen in de wijk Bijlmermeer. Het station is geopend in 1971 en heeft sindsdien een aantal grote veranderingen ondergaan. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

Station Amsterdam Bijlmer ArenA werd geopend op 24 mei 1971 als onderdeel van de spoorlijn Weesp – Leiden. Het oorspronkelijke station was ontworpen door architect Rob Steenhuis en bestond uit twee eilandperrons met vier sporen. In de jaren ’90 werd besloten om het station te vernieuwen en uit te breiden, mede door de komst van de Amsterdam ArenA (nu Johan Cruijff ArenA) en de groei van het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost.

In 2007 werd het vernieuwde station geopend, ontworpen door architectenbureau Arcadis. Het nieuwe station bestaat uit een groot viaduct met zes sporen en drie perrons, waarvan twee eilandperrons en één zijperron. Het station is voorzien van liften, roltrappen en een grote overkapping die de perrons en het busstation met elkaar verbindt. In 2008 won het station de Betonprijs, een prijs voor bijzondere betonconstructies.

Ligging in de stad

Station Amsterdam Bijlmer ArenA ligt in het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost, in de wijk Bijlmermeer. Het station bevindt zich op loopafstand van de Johan Cruijff ArenA, het Ziggo Dome en AFAS Live, waardoor het een belangrijk knooppunt is voor bezoekers van evenementen en concerten. Daarnaast ligt het station nabij het winkelcentrum Amsterdamse Poort en diverse kantoren, waaronder het hoofdkantoor van ING.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt en gemoderniseerd. Er zijn nieuwe woningen, kantoren en voorzieningen bijgekomen, waardoor het gebied rondom het station een levendig en aantrekkelijk stadsdeel is geworden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Amsterdam Bijlmer ArenA wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen. De intercity’s verbinden het station met onder andere Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Nijmegen, Eindhoven, Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal. De sprinters rijden tussen Uitgeest en Rotterdam Centraal, en tussen Hoofddorp en Utrecht Centraal.

Daarnaast is het station ook een belangrijk knooppunt voor het stads- en streekvervoer. Er zijn diverse buslijnen die het station verbinden met andere delen van Amsterdam en omliggende gemeenten, zoals Diemen, Weesp en Abcoude. Ook is er een metrostation, waar metrolijnen 50 (Isolatorweg – Gein) en 54 (Amsterdam Centraal – Gein) stoppen.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Amsterdam Bijlmer ArenA zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Er zijn verschillende parkeergarages, zoals P+R ArenA, P+R Transferium en parkeergarage Amsterdamse Poort. De tarieven variëren per garage en per tijdstip, maar over het algemeen geldt dat parkeren in deze garages goedkoper is dan in het centrum van Amsterdam. Daarnaast zijn er ook enkele parkeerterreinen in de buurt, zoals P1 ArenA en P2 Ziggo Dome.

Voor bezoekers van evenementen in de Johan Cruijff ArenA, Ziggo Dome of AFAS Live zijn er speciale evenementenparkeerkaarten beschikbaar, waarmee tegen een gereduceerd tarief geparkeerd kan worden.

Fietsenstalling

Bij Station Amsterdam Bijlmer ArenA is een bewaakte fietsenstalling aanwezig, waar reizigers hun fiets gratis kunnen stallen. De fietsenstalling is geopend van maandag tot en met vrijdag van 06:00 tot 01:00 uur, en op zaterdag en zondag van 07:00 tot 01:00 uur. Naast de bewaakte fietsenstalling zijn er ook onbewaakte fietsenrekken in de omgeving van het station.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Amsterdam Bijlmer ArenA zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. In het winkelcentrum Amsterdamse Poort, op loopafstand van het station, zijn meer dan 150 winkels gevestigd, waaronder grote ketens als H&M, Primark, MediaMarkt en Albert Heijn, maar ook kleinere boetiekjes en speciaalzaken.

Qua horeca is er ook genoeg keuze in de buurt van het station. Er zijn diverse eetgelegenheden, variërend van fastfoodketens als McDonald’s en KFC tot gezellige lunchrooms, koffiebars en restaurants met verschillende keukens, zoals Italiaans, Aziatisch en Surinaams.

Hotels in de buurt

Er zijn verschillende hotels in de omgeving van Station Amsterdam Bijlmer ArenA, waardoor het een geschikte locatie is om te overnachten als je een evenement of concert bezoekt, of als uitvalsbasis voor een bezoek aan Amsterdam. Enkele hotels in de buurt zijn:

  • Jaz Amsterdam – een modern hotel met uitzicht op de Johan Cruijff ArenA, op loopafstand van het station.
  • Hampton by Hilton Amsterdam Arena Boulevard – een comfortabel hotel met uitgebreid ontbijtbuffet, gelegen aan de Arena Boulevard.
  • Hotel Levell – een betaalbaar hotel op korte afstand van het station, met moderne kamers en een eigen restaurant.
  • easyHotel Amsterdam Arena Boulevard – een budgethotel met eenvoudige, maar nette kamers, gelegen aan de Arena Boulevard.

Station Amsterdam Bijlmer ArenA is een belangrijk knooppunt in Amsterdam-Zuidoost, met goede verbindingen naar de rest van de stad en het land. De moderne uitstraling, uitgebreide faciliteiten en levendige omgeving maken het een aantrekkelijke locatie voor reizigers, bezoekers van evenementen en concerten, en mensen die in de buurt werken of wonen.

Plaats een reactie