Station Amsterdam Holendrecht

Station Amsterdam Holendrecht is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de stad Amsterdam. Het station, gelegen in het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost, werd geopend in 1977 en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de bereikbaarheid van de stad en de omliggende regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Amsterdam Holendrecht, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Amsterdam Holendrecht werd geopend op 23 mei 1977 als onderdeel van de Schiphollijn, een spoorlijn die Amsterdam met Schiphol en verder met Leiden en Den Haag verbindt. Het station werd ontworpen door architect Rob Steenhuis en bestaat uit twee eilandperrons met vier sporen. In 1982 werd het station uitgebreid met een metrostation, waardoor reizigers ook gebruik konden maken van de metrolijnen 50 en 54. Deze metrolijnen verbinden het station met het centrum van Amsterdam, Amsterdam-Zuid en de omliggende stadsdelen.

In de loop der jaren zijn er diverse verbouwingen en uitbreidingen geweest aan het station. Zo werd in 2009 het busstation vernieuwd en uitgebreid, waardoor er meer ruimte kwam voor de vele stads- en streekbussen die het station aandoen. In 2012 werd het station voorzien van nieuwe liften en roltrappen, waardoor het station beter toegankelijk werd voor mindervaliden en reizigers met zware bagage.

Ligging in de stad Amsterdam Holendrecht

Station Amsterdam Holendrecht ligt in het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost, ten zuidoosten van het centrum van Amsterdam. Het station ligt aan de rand van de woonwijk Holendrecht en grenst aan het bedrijventerrein Amstel III. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse kantoren, onderwijsinstellingen en zorginstellingen, waaronder het Academisch Medisch Centrum (AMC) en de Hogeschool van Amsterdam. Het station is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereikbaar. De snelweg A9 ligt op korte afstand van het station en er zijn diverse bus- en metroverbindingen naar het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Amsterdam Holendrecht wordt bediend door zowel stoptreinen als intercity’s. De treinen worden verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen (NS). De volgende treinverbindingen zijn beschikbaar vanaf het station:

  • Intercity: Schiphol Airport – Amsterdam Zuid – Amsterdam Bijlmer ArenA – Amsterdam Holendrecht – Abcoude – Breukelen – Woerden – Gouda – Rotterdam Alexander – Rotterdam Centraal
  • Stoptrein: Uitgeest – Zaandam – Amsterdam Sloterdijk – Amsterdam Centraal – Amsterdam Muiderpoort – Amsterdam Science Park – Diemen – Weesp – Naarden-Bussum – Hilversum – Utrecht Centraal

Daarnaast zijn er twee metrolijnen die het station aandoen:

  • Metrolijn 50: Isolatorweg – Station Lelylaan – Station Zuid – Station RAI – Station Bijlmer ArenA – Station Holendrecht – Station Gein
  • Metrolijn 54: Station Centraal – Station Weesperplein – Station Amstel – Station Bijlmer ArenA – Station Holendrecht – Station Gein

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Amsterdam Holendrecht zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Er is een P+R-terrein (Park and Ride) aanwezig bij het station, waar reizigers tegen een voordelig tarief kunnen parkeren en vervolgens met het openbaar vervoer verder kunnen reizen. Daarnaast zijn er in de omliggende straten en op het bedrijventerrein Amstel III diverse parkeerplaatsen beschikbaar, zowel gratis als betaald.

Fietsenstalling

Station Amsterdam Holendrecht beschikt over een bewaakte fietsenstalling, waar reizigers hun fiets veilig kunnen stallen tijdens hun reis. De fietsenstalling is geopend van maandag tot en met vrijdag van 06:00 tot 22:00 uur en op zaterdag en zondag van 08:00 tot 22:00 uur. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse onbewaakte fietsenrekken aanwezig.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Amsterdam Holendrecht zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Op het station zelf zijn er enkele horecagelegenheden, zoals een kiosk en een broodjeszaak. In de nabijgelegen woonwijk Holendrecht en op het bedrijventerrein Amstel III zijn diverse restaurants, cafés en winkels te vinden, waaronder een supermarkt, een bakkerij en een drogisterij.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de omgeving van Station Amsterdam Holendrecht waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hotel Casa Amsterdam: Dit hotel ligt op ongeveer 3 kilometer afstand van het station en biedt moderne kamers, een restaurant en een bar.
  • Hampton by Hilton Amsterdam Arena Boulevard: Dit hotel ligt op ongeveer 2,5 kilometer afstand van het station en biedt comfortabele kamers, een fitnessruimte en een ontbijtbuffet.
  • Hotel OZO Amsterdam: Dit hotel ligt op ongeveer 2 kilometer afstand van het station en biedt stijlvolle kamers, een restaurant en een bar.

Station Amsterdam Holendrecht is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de stad Amsterdam en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met de trein, metro en bus zijn zowel het centrum van Amsterdam als de omliggende regio goed bereikbaar vanaf het station.

Plaats een reactie