Station Amsterdam Lelylaan

Station Amsterdam Lelylaan is een belangrijk openbaar vervoersknooppunt in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Het station werd geopend in 1986 en is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijk overstappunt voor zowel trein-, tram- als metroreizigers. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

Station Amsterdam Lelylaan werd geopend op 1 juni 1986 als onderdeel van de Schiphollijn, een spoorlijn die Schiphol Airport verbindt met Amsterdam Centraal Station. Het station is vernoemd naar Cornelis Lely, een Nederlandse ingenieur en politicus die een belangrijke rol speelde in de aanleg van de Afsluitdijk en de drooglegging van de Zuiderzee. Het station werd ontworpen door architect Rob Steenhuis en is gebouwd op een viaduct boven de Cornelis Lelylaan, een belangrijke verkeersader in Amsterdam.

In de loop der jaren is het station uitgebreid en gemoderniseerd. In 1997 werd de metrolijn 50 (de Ringlijn) toegevoegd aan het station, waardoor reizigers gemakkelijker konden overstappen tussen trein en metro. In 2003 werd het station verder uitgebreid met een nieuwe tramhalte voor lijn 1 en 17, waardoor het station nog beter bereikbaar werd voor reizigers uit de omliggende wijken. In 2010 werd het station opnieuw gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verbreed en er nieuwe liften en roltrappen werden geïnstalleerd.

Ligging in de stad Amsterdam Lelylaan

Station Amsterdam Lelylaan is gelegen in het stadsdeel Nieuw-West, ten westen van het centrum van Amsterdam. Het station ligt aan de Cornelis Lelylaan, een belangrijke verkeersader die het centrum van Amsterdam verbindt met de westelijke wijken en Schiphol Airport. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse woonwijken, kantoren en winkels. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer, met diverse bus-, tram- en metrolijnen die in de buurt stoppen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Amsterdam Lelylaan wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). De intercitytreinen verbinden het station met Schiphol Airport, Amsterdam Centraal, Den Haag Centraal, Rotterdam Centraal en verder. De sprintertreinen stoppen op alle tussengelegen stations en verbinden het station met onder andere Haarlem, Zandvoort aan Zee, Hoofddorp, Utrecht Centraal en Leiden Centraal.

Daarnaast is het station een belangrijk overstappunt voor reizigers die gebruik maken van de metro. Metrolijn 50 (de Ringlijn) verbindt het station met onder andere Station Amsterdam Sloterdijk, Station Amsterdam Zuid en Station Amsterdam Bijlmer ArenA. Ook zijn er diverse tram- en buslijnen die het station verbinden met de omliggende wijken en andere delen van de stad.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Amsterdam Lelylaan zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeergarage met meerdere verdiepingen, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de omliggende straten en wijken diverse parkeerplaatsen beschikbaar, waarbij in sommige gevallen gebruik gemaakt kan worden van een parkeervergunning of betaald parkeren.

Voor reizigers die hun auto liever niet in de buurt van het station parkeren, zijn er diverse Park & Ride (P+R) locaties in Amsterdam waar tegen een voordelig tarief geparkeerd kan worden. Vanaf deze P+R locaties kan vervolgens eenvoudig met het openbaar vervoer naar Station Amsterdam Lelylaan gereisd worden.

Fietsenstalling

Station Amsterdam Lelylaan beschikt over een bewaakte fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets stallen tegen een vergoeding. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse onbewaakte fietsenrekken waar fietsen gratis gestald kunnen worden. Het is belangrijk om te weten dat fietsen die langer dan twee weken in de onbewaakte fietsenrekken staan, verwijderd kunnen worden door de gemeente Amsterdam.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Amsterdam Lelylaan zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een klein winkelcentrum met onder andere een supermarkt, drogisterij, bakker en enkele eetgelegenheden. Aan de zuidzijde van het station zijn er diverse horecagelegenheden te vinden, waaronder een pizzeria, een sushi-restaurant en een snackbar.

Daarnaast zijn er op het station zelf enkele winkels en horecagelegenheden te vinden, waaronder een kiosk, een broodjeszaak en een koffiebar. Hier kunnen reizigers terecht voor een snelle hap, een kop koffie of het kopen van een krant of tijdschrift.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Amsterdam Lelylaan zijn diverse hotels te vinden waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden van hotels in de buurt zijn het WestCord Fashion Hotel, het Corendon City Hotel en het Mercure Hotel Amsterdam West. Deze hotels zijn allemaal gelegen op loopafstand of een korte tram- of busrit van het station.

Daarnaast zijn er in de omliggende wijken en in het centrum van Amsterdam nog veel meer hotels en accommodaties te vinden, die eenvoudig te bereiken zijn met het openbaar vervoer vanaf Station Amsterdam Lelylaan.

Station Amsterdam Lelylaan is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van Amsterdam en biedt reizigers diverse mogelijkheden om de stad en de omliggende regio te verkennen. Met een uitgebreid aanbod aan trein-, tram- en metroverbindingen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel forenzen als toeristen.

Plaats een reactie