Station Amsterdam Science Park

Station Amsterdam Science Park is een relatief jong treinstation in de stad Amsterdam, gelegen in het gelijknamige Science Park. Het station werd geopend op 13 december 2009 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor zowel studenten als forenzen en bezoekers van het Science Park. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

De plannen voor een treinstation bij het Amsterdam Science Park gaan terug tot de jaren ’90. Destijds werd het idee geopperd om een station te bouwen tussen de bestaande stations Amsterdam Muiderpoort en Amsterdam Amstel, om zo de bereikbaarheid van het Science Park te verbeteren. In 2002 werd het plan voor het station opgenomen in het Structuurplan Amsterdam, waarna de bouw in 2007 van start ging.

De bouw van het station was niet zonder problemen. Zo moest er rekening gehouden worden met de aanwezigheid van een hoogspanningskabel en een gasleiding, die beide onder het spoor doorliepen. Daarnaast was er veel discussie over de naam van het station. Uiteindelijk werd gekozen voor de naam ‘Amsterdam Science Park’, om zo de verbondenheid met het gelijknamige wetenschapspark te benadrukken.

Op 13 december 2009 werd het station officieel geopend door de toenmalige staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Tineke Huizinga. Sindsdien is het station uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt voor reizigers in de omgeving.

Ligging in de stad Amsterdam Science Park

Station Amsterdam Science Park ligt in het oosten van Amsterdam, in de wijk Watergraafsmeer. Het station bevindt zich aan de zuidkant van het Science Park, een gebied van ongeveer 70 hectare waar onder andere de Universiteit van Amsterdam, het Amsterdam University College en diverse onderzoeksinstellingen en bedrijven gevestigd zijn. Het station ligt aan de spoorlijn Amsterdam – Utrecht, tussen de stations Amsterdam Muiderpoort en Amsterdam Amstel.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Zo zijn er diverse nieuwbouwprojecten gerealiseerd, waaronder studentenwoningen, kantoren en laboratoria. Ook zijn er plannen om in de toekomst een tramlijn aan te leggen die het station verbindt met andere delen van de stad.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Amsterdam Science Park wordt bediend door zowel stoptreinen als sprinters. De stoptreinen rijden tussen Uitgeest en Rotterdam Centraal, terwijl de sprinters rijden tussen Hoofddorp en Almere Oostvaarders. In totaal stoppen er vier treinen per uur in beide richtingen op het station.

De treinen worden geëxploiteerd door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Reizigers kunnen gebruikmaken van de OV-chipkaart om in- en uit te checken op het station. Daarnaast zijn er kaartautomaten aanwezig waar reizigers losse kaartjes kunnen kopen.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Amsterdam Science Park zijn er beperkte parkeermogelijkheden voor auto’s. Er is een kleine parkeerplaats aan de noordzijde van het station, maar deze is voornamelijk bedoeld voor kort parkeren. Lang parkeren is mogelijk in de omliggende woonwijken, maar hier geldt vaak een maximale parkeerduur en/of betaald parkeren.

Reizigers die met de auto naar het station komen, kunnen overwegen om gebruik te maken van de P+R-locaties in de stad. De dichtstbijzijnde P+R-locatie is P+R Zeeburg, gelegen op ongeveer 4 kilometer afstand van het station. Vanaf deze locatie kunnen reizigers met het openbaar vervoer verder reizen naar het station.

Fietsenstalling

Station Amsterdam Science Park beschikt over een ruime fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze stalling is gratis en biedt plaats aan ongeveer 2.500 fietsen. Daarnaast zijn er ook enkele OV-fietsen beschikbaar, die reizigers kunnen huren om hun reis per fiets te vervolgen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van het station zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo is er een koffiebar op het station zelf, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie en een broodje. Op het Science Park zijn diverse eetgelegenheden te vinden, waaronder een supermarkt, een pizzeria en een Aziatisch restaurant.

Daarnaast zijn er in de nabijgelegen woonwijken diverse winkels en supermarkten te vinden. Het winkelcentrum Oostpoort, gelegen op ongeveer 2 kilometer afstand van het station, biedt een ruim aanbod aan winkels en horecagelegenheden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de omgeving van Station Amsterdam Science Park waar reizigers kunnen overnachten. Zo is er een budgethotel op loopafstand van het station, dat voornamelijk gericht is op studenten en jonge reizigers. Daarnaast zijn er diverse hotels in de omliggende wijken, variërend van eenvoudige budgethotels tot luxere accommodaties.

Reizigers die op zoek zijn naar een groter aanbod aan hotels, kunnen overwegen om te overnachten in het centrum van Amsterdam. Vanaf Station Amsterdam Science Park is het centrum van de stad eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer.

Station Amsterdam Science Park is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de omgeving en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen. Met zijn ligging in het Science Park en de goede verbindingen met de rest van de stad, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel studenten als forenzen en bezoekers van het wetenschapspark.

Plaats een reactie