Station Anna Paulowna

Station Anna Paulowna is een belangrijk knooppunt in de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon. Het station werd geopend op 20 december 1865 en is sindsdien een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in de regio. In dit artikel leest u meer over de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Anna Paulowna, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Anna Paulowna werd geopend op 20 december 1865 als onderdeel van de spoorlijn tussen Den Helder en Alkmaar. Deze spoorlijn werd aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM) en was bedoeld om de verbinding tussen Amsterdam en Den Helder te verbeteren. Het station is vernoemd naar de nabijgelegen plaats Anna Paulowna, die op haar beurt weer vernoemd is naar Anna Paulowna Romanova, de echtgenote van koning Willem II.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd het oorspronkelijke stationsgebouw in 1893 vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect D.A.N. Margadant. Dit gebouw werd in 1965 gesloopt en vervangen door een eenvoudiger ontwerp van architect Cees Douma. In 2007 werd het station gemoderniseerd en kreeg het onder andere nieuwe perrons, een nieuwe overkapping en een nieuwe fietsenstalling.

Ligging in de stad Anna Paulowna

Station Anna Paulowna ligt aan de zuidwestelijke rand van de plaats Anna Paulowna, in de gemeente Hollands Kroon. Het station ligt aan de spoorlijn tussen Den Helder en Alkmaar en is goed bereikbaar vanuit de omliggende dorpen en steden. Vanaf het station is het ongeveer 15 minuten lopen naar het centrum van Anna Paulowna, waar diverse winkels, restaurants en andere voorzieningen te vinden zijn.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Anna Paulowna wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden twee treinseries op het station: de Intercity tussen Den Helder en Nijmegen en de Sprinter tussen Den Helder en Hoorn. De Intercity rijdt twee keer per uur in beide richtingen en stopt onderweg op alle tussengelegen stations. De Sprinter rijdt eveneens twee keer per uur in beide richtingen en stopt op alle tussengelegen stations.

Vanaf Station Anna Paulowna zijn er goede verbindingen naar diverse bestemmingen in de regio en daarbuiten. Zo bent u met de Intercity in ongeveer 30 minuten in Alkmaar, in 50 minuten in Amsterdam en in 2 uur en 20 minuten in Nijmegen. Met de Sprinter bent u in ongeveer 20 minuten in Den Helder en in 45 minuten in Hoorn.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Anna Paulowna zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een ruime parkeerplaats waar u gratis kunt parkeren. Deze parkeerplaats is bereikbaar via de Stationsweg en biedt plaats aan ongeveer 100 auto’s. Aan de zuidzijde van het station, aan de Grasweg, is er eveneens een kleine parkeerplaats waar u gratis kunt parkeren. Deze parkeerplaats biedt plaats aan ongeveer 20 auto’s.

Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse straten waar u gratis kunt parkeren, zoals de Molenvaart en de Kerkweg. Houd er wel rekening mee dat het in sommige straten druk kan zijn en dat u mogelijk enige tijd moet zoeken naar een parkeerplaats.

Fietsenstalling

Station Anna Paulowna beschikt over een ruime fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling is in 2007 vernieuwd en biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen. De fietsenstalling is overdekt en voorzien van verlichting, zodat u ook in het donker veilig uw fiets kunt stallen. Het gebruik van de fietsenstalling is gratis.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Anna Paulowna zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Op ongeveer 10 minuten lopen van het station, in het centrum van Anna Paulowna, vindt u onder andere een supermarkt, een bakker, een slager en diverse andere winkels. Daarnaast zijn er enkele restaurants en cafés in de buurt, zoals een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een eetcafé.

Op het station zelf zijn er geen winkels of horecagelegenheden aanwezig. Wel is er een kaartautomaat waar u treinkaartjes kunt kopen en een wachtruimte waar u kunt wachten op uw trein.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Anna Paulowna zijn er enkele hotels en bed & breakfasts te vinden waar u kunt overnachten. Op ongeveer 10 minuten rijden van het station, in het dorp Wieringerwaard, vindt u bijvoorbeeld een sfeervolle bed & breakfast in een voormalige pastorie. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen stad Den Helder diverse hotels te vinden, variërend van eenvoudige budgethotels tot luxere hotels met uitgebreide faciliteiten. Vanaf Station Anna Paulowna bent u met de trein in ongeveer 20 minuten in Den Helder.

Station Anna Paulowna is een belangrijk knooppunt in de regio en biedt goede verbindingen naar diverse bestemmingen in Noord-Holland en daarbuiten. Met diverse parkeermogelijkheden, een ruime fietsenstalling en diverse voorzieningen in de buurt is het station een prettige plek om te beginnen of te eindigen aan uw reis.

Plaats een reactie