Station Appingedam

Station Appingedam is een belangrijk spoorwegstation in de stad Appingedam, gelegen in de provincie Groningen. Het station werd geopend op 15 juni 1884 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Appingedam, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Appingedam werd geopend op 15 juni 1884 als onderdeel van de spoorlijn Groningen – Delfzijl, die werd aangelegd door de spoorwegmaatschappij Groningen-Delfzijl Stoomtramweg Maatschappij (GDS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een houten gebouw, dat in 1905 werd vervangen door een stenen gebouw naar een ontwerp van architect Eduard Cuypers. Dit gebouw werd in 1973 gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect Cees Douma. In 2003 werd het stationsgebouw opnieuw verbouwd en gemoderniseerd.

In de loop der jaren zijn er diverse veranderingen geweest in het treinverkeer op Station Appingedam. Zo werd in 1934 de stoomtractie vervangen door dieselelektrische tractie en in 1950 werd de spoorlijn geëlektrificeerd. Sinds 2000 wordt het treinverkeer op de lijn Groningen – Delfzijl verzorgd door Arriva.

Ligging in de stad Appingedam

Station Appingedam is gelegen aan de zuidwestelijke rand van de stad Appingedam, nabij de wijk Opwierde. Het station ligt aan de spoorlijn Groningen – Delfzijl en is het op een na laatste station voor het eindpunt Delfzijl. Het station is goed bereikbaar vanuit de stad en de omliggende dorpen, zowel met de auto als met de fiets en het openbaar vervoer. Vanaf het station is het ongeveer 15 minuten lopen naar het historische centrum van Appingedam, met zijn karakteristieke hangende keukens en oude gebouwen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Appingedam wordt bediend door de treinen van Arriva op de spoorlijn Groningen – Delfzijl. Er vertrekken en arriveren twee treinen per uur in beide richtingen. De treinen rijden van maandag tot en met zaterdag overdag en op zondag vanaf de vroege ochtend tot de late avond. De reistijd van Station Appingedam naar Groningen bedraagt ongeveer 25 minuten en naar Delfzijl ongeveer 10 minuten.

Naast de treinen van Arriva stoppen er ook enkele goederentreinen op Station Appingedam, voornamelijk voor het vervoer van bulkgoederen naar de haven van Delfzijl.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Appingedam zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsweg, direct naast het station, is een gratis parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 100 auto’s. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving nog enkele kleinere parkeerterreinen en parkeerplaatsen langs de straat. Het is over het algemeen niet moeilijk om een parkeerplek te vinden in de buurt van het station.

Fietsenstalling

Station Appingedam beschikt over een overdekte fietsenstalling met ruimte voor ongeveer 200 fietsen. De fietsenstalling is gratis en wordt regelmatig gecontroleerd op achtergelaten of kapotte fietsen. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen beschikbaar voor het stallen van waardevolle fietsen. Deze kluizen kunnen worden gehuurd bij de gemeente Appingedam.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Appingedam zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsweg, tegenover het station, is een snackbar gevestigd. Op ongeveer 5 minuten lopen van het station, aan de Wijkstraat, zijn enkele cafés en restaurants te vinden, waaronder een pizzeria en een Chinees-Indisch restaurant. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horeca kan men terecht in het centrum van Appingedam, op ongeveer 15 minuten lopen van het station.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de buurt van Station Appingedam. Op ongeveer 10 minuten lopen van het station, aan de Solwerderstraat, is een klein hotel gevestigd. In het centrum van Appingedam zijn nog enkele andere hotels en bed & breakfasts te vinden, op ongeveer 15 tot 20 minuten lopen van het station. Daarnaast zijn er in de omliggende dorpen en in de stad Groningen diverse overnachtingsmogelijkheden, die goed bereikbaar zijn met de trein vanaf Station Appingedam.

Station Appingedam is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor de reiziger. Met zijn gunstige ligging in de stad Appingedam en goede verbindingen met de omliggende dorpen en steden is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer in de provincie Groningen.

Plaats een reactie