Station Arnemuiden

Station Arnemuiden is een spoorwegstation in de Nederlandse stad Arnemuiden, gelegen in de provincie Zeeland. Het station werd geopend op 1 maart 1872 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Arnemuiden, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Arnemuiden werd geopend op 1 maart 1872 als onderdeel van de spoorlijn Roosendaal – Vlissingen, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In 1957 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect K. van der Gaast. Dit gebouw is nog steeds in gebruik en heeft een karakteristieke uitstraling met een plat dak en grote raampartijen.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen gedaan aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1971 de spoorlijn geëlektrificeerd, waardoor er elektrische treinen konden gaan rijden tussen Roosendaal en Vlissingen. In 2008 werd het station gemoderniseerd en kreeg het onder andere nieuwe perrons, een nieuwe overkapping en een betere toegankelijkheid voor mindervaliden.

Ligging in de stad Arnemuiden

Station Arnemuiden is gelegen aan de oostelijke rand van de stad, op ongeveer 1,5 kilometer van het stadscentrum. Het station ligt aan de spoorlijn Roosendaal – Vlissingen en is daarmee goed bereikbaar vanuit zowel de omliggende dorpen en steden als vanuit de rest van Nederland. Vanaf het station is het centrum van Arnemuiden goed te bereiken met de fiets, te voet of met de bus. In de directe omgeving van het station bevinden zich enkele woonwijken en bedrijventerreinen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Arnemuiden wordt bediend door de stoptrein (Sprinter) tussen Vlissingen en Roosendaal, die wordt gereden door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Deze trein stopt op alle tussengelegen stations en biedt daarmee een goede verbinding met de omliggende dorpen en steden. Vanaf Roosendaal zijn er directe verbindingen naar onder andere Breda, Tilburg, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht. De treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur en in de avonduren en in het weekend één keer per uur.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Arnemuiden zijn er enkele parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, bevindt zich een kleine parkeerplaats waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de omliggende straten enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Houd er wel rekening mee dat het aantal parkeerplaatsen beperkt is en dat het tijdens drukke periodes lastig kan zijn om een parkeerplek te vinden.

Fietsenstalling

Station Arnemuiden beschikt over een onbewaakte fietsenstalling aan de Stationsstraat. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis stallen tijdens hun treinreis. De stalling is voorzien van fietsklemmen en biedt plaats aan ongeveer 50 fietsen. Houd er rekening mee dat het stallen van de fiets op eigen risico is en dat er geen toezicht is op de stalling.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Arnemuiden zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een snackbar waar reizigers terecht kunnen voor een snelle hap. In het centrum van Arnemuiden, op ongeveer 1,5 kilometer van het station, zijn diverse restaurants, cafés en winkels te vinden. Hier kunnen reizigers terecht voor een uitgebreidere maaltijd of om inkopen te doen.

Hotels in de buurt

Er zijn geen hotels direct gelegen bij Station Arnemuiden. In de nabijgelegen stad Middelburg, op ongeveer 6 kilometer afstand, zijn diverse hotels en bed & breakfasts te vinden. Middelburg is goed bereikbaar met de trein vanaf Station Arnemuiden, met een reistijd van ongeveer 5 minuten. Daarnaast zijn er in de omgeving van Arnemuiden enkele vakantieparken en campings te vinden, waar reizigers kunnen overnachten.

Station Arnemuiden is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt goede verbindingen met de omliggende dorpen en steden. Met diverse voorzieningen in de buurt, zoals parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en horecagelegenheden, is het station een prettige plek om te vertrekken of aan te komen voor een treinreis.

Plaats een reactie