Station Assen

Station Assen is een belangrijk spoorwegknooppunt in de provincie Drenthe en speelt een cruciale rol in het openbaar vervoer van de stad Assen en de omliggende regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Assen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Assen

De geschiedenis van Station Assen gaat terug tot 1870, toen het station werd geopend als onderdeel van de spoorlijn Meppel – Groningen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect Karel Hendrik van Brederode en werd gekenmerkt door een eenvoudige, doch statige uitstraling. In de loop der jaren heeft het station verschillende verbouwingen en uitbreidingen ondergaan om aan de groeiende vraag naar openbaar vervoer te kunnen voldoen.

In 1952 werd het oorspronkelijke stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn. Dit gebouw had een modernere uitstraling en bood meer ruimte voor reizigers en faciliteiten. In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw werd het station verder uitgebreid met extra perrons en sporen om het groeiende treinverkeer te kunnen verwerken.

In 2016 werd besloten om het station opnieuw te verbouwen en te moderniseren. Ditmaal werd gekozen voor een ontwerp van architectenbureau Powerhouse Company, dat een transparant en open stationsgebouw creëerde met veel glas en staal. De verbouwing werd in 2018 afgerond en het vernieuwde station werd feestelijk geopend door koningin Máxima. Het nieuwe station is niet alleen een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer, maar fungeert ook als een ontmoetingsplek voor reizigers, omwonenden en bezoekers van de stad Assen.

Ligging in de stad Assen

Station Assen is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het stadscentrum, op loopafstand van diverse bezienswaardigheden, winkels en horecagelegenheden. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer en vormt een belangrijke schakel in de bereikbaarheid van de stad en de omliggende regio.

Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen naar het centrum van Assen, waar men onder andere het Drents Museum, de Gouverneurstuin en de historische Vaart met haar karakteristieke panden kan vinden. Ook het Asserbos, een groot stadspark met diverse recreatiemogelijkheden, ligt op loopafstand van het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Assen wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen, waardoor reizigers een goede verbinding hebben met diverse bestemmingen in Nederland. De belangrijkste treinverbindingen vanaf Station Assen zijn:

  • Intercitytreinen richting Groningen en Zwolle, met aansluiting op treinen naar de Randstad en het zuiden van Nederland.
  • Sprintertreinen richting Groningen en Zwolle, die stoppen op alle tussengelegen stations en een goede verbinding bieden met de omliggende regio.

Daarnaast zijn er ook enkele internationale treinverbindingen vanaf Station Assen, zoals de trein naar Leer (Duitsland) en de Eurobahn naar Hengelo en Bad Bentheim (Duitsland).

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Assen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein waar men tegen betaling kan parkeren. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving verschillende parkeergarages en -terreinen waar men tegen een tarief kan parkeren. Voor langparkeerders zijn er speciale P+R-terreinen, waar men tegen een gereduceerd tarief kan parkeren en vervolgens met het openbaar vervoer verder kan reizen.

Fietsenstalling

Station Assen beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling waar reizigers gratis hun fiets kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de voorzijde van het station en biedt plaats aan ruim 1.000 fietsen. Daarnaast zijn er ook enkele OV-fietsen te huur, waarmee men eenvoudig en snel de stad en de omliggende regio kan verkennen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Assen zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. In het stationsgebouw zelf zijn onder andere een Kiosk, een Broodzaak en een Starbucks gevestigd, waar men terecht kan voor een snelle snack, een kop koffie of een vers belegd broodje. In de nabije omgeving van het station zijn er diverse restaurants, cafés en eetgelegenheden te vinden, variërend van fastfood tot haute cuisine.

Op enkele minuten lopen van het station bevindt zich het winkelgebied van Assen, waar men terecht kan voor een breed scala aan winkels, boetieks en warenhuizen. Hier kan men onder andere terecht voor kleding, schoenen, elektronica, boeken en nog veel meer.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en accommodaties te vinden in de nabije omgeving van Station Assen, variërend van eenvoudige budgethotels tot luxe viersterrenhotels. Enkele voorbeelden van hotels in de buurt van het station zijn:

  • City Hotel de Jonge
  • Van der Valk Hotel Assen
  • Best Western City Hotel de Jonge
  • Hotel Restaurant Bitter en Zoet

Deze hotels bieden een comfortabele uitvalsbasis voor zowel zakelijke reizigers als toeristen die Assen en de omliggende regio willen verkennen.

Station Assen is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de stad Assen en de provincie Drenthe. Met haar moderne faciliteiten, goede bereikbaarheid en ruime aanbod aan treinverbindingen, vormt het station een onmisbare schakel in de mobiliteit van de regio.

Plaats een reactie