Station Barendrecht

Station Barendrecht is een belangrijk spoorwegknooppunt in de gemeente Barendrecht, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station werd geopend op 1 november 1872 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis en een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad Barendrecht. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden voor auto’s, de fietsenstalling, de nabijgelegen restaurants en winkels en de hotels in de buurt om te overnachten.

Geschiedenis van Station Barendrecht

Station Barendrecht werd geopend op 1 november 1872 als onderdeel van de spoorlijn Rotterdam – Dordrecht. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1898 werd vervangen door een groter, stenen gebouw. In de loop der jaren werd het station meerdere malen verbouwd en uitgebreid om aan de groeiende vraag naar vervoer te voldoen.

In 2001 werd het huidige station geopend, dat onderdeel is van het project “Spoorzone Barendrecht”. Dit project omvatte de bouw van een nieuw station, een verkeersplein en een spoortunnel. Het nieuwe station is ontworpen door architect Maarten Struijs en heeft een opvallend uiterlijk met veel glas en staal. Het station is voorzien van een overkapping die zowel de perrons als de sporen overdekt, waardoor reizigers droog kunnen overstappen.

Station Barendrecht is niet alleen een belangrijk knooppunt voor reizigersvervoer, maar ook voor goederenvervoer. In 2007 werd het rangeerterrein “Kijfhoek” geopend, dat ten zuiden van het station ligt. Dit rangeerterrein is het grootste van Nederland en speelt een belangrijke rol in het goederenvervoer tussen de Rotterdamse haven en het Europese achterland.

Ligging in de stad Barendrecht

Station Barendrecht is gelegen in het noorden van de stad Barendrecht, nabij de A15 en de A29. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Barendrecht, waar diverse winkels, restaurants en andere voorzieningen te vinden zijn. Ook het gemeentehuis van Barendrecht en het theater Het Kruispunt liggen op loopafstand van het station.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Er zijn diverse kantoren, appartementencomplexen en een hotel gebouwd in de directe omgeving van het station. Ook is er een groot parkeerterrein aangelegd, waar reizigers gratis kunnen parkeren.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Barendrecht wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen. De intercitytreinen rijden tussen Rotterdam Centraal en Dordrecht, met een frequentie van vier treinen per uur in beide richtingen. De sprintertreinen rijden tussen Den Haag Centraal en Dordrecht, eveneens met een frequentie van vier treinen per uur in beide richtingen. In de spitsuren rijden er extra treinen om de grote hoeveelheid reizigers te kunnen vervoeren.

Naast de reguliere treindiensten is Station Barendrecht ook een belangrijk knooppunt voor goederenvervoer. Het rangeerterrein Kijfhoek is het grootste van Nederland en speelt een belangrijke rol in het goederenvervoer tussen de Rotterdamse haven en het Europese achterland. Dagelijks passeren er vele goederentreinen het station.

Parkeermogelijkheden voor auto’s

Station Barendrecht beschikt over een groot parkeerterrein, waar reizigers gratis kunnen parkeren. Het parkeerterrein is gelegen aan de noordzijde van het station en is eenvoudig te bereiken vanaf de A15 en de A29. Er zijn ruim voldoende parkeerplaatsen beschikbaar, ook tijdens de drukke spitsuren.

Naast het reguliere parkeerterrein zijn er ook enkele parkeerplaatsen voor mindervaliden beschikbaar. Deze parkeerplaatsen zijn gelegen nabij de ingang van het station en zijn voorzien van een duidelijke markering.

Fietsenstalling

Station Barendrecht beschikt over een ruime fietsenstalling, waar reizigers gratis gebruik van kunnen maken. De fietsenstalling is gelegen aan de noordzijde van het station en is voorzien van een overkapping, zodat de fietsen droog kunnen worden gestald. Er zijn voldoende fietsenrekken aanwezig om aan de vraag te kunnen voldoen.

Naast de reguliere fietsenstalling zijn er ook enkele OV-fietsen beschikbaar. Deze fietsen kunnen worden gehuurd door reizigers met een OV-chipkaart en zijn ideaal voor het afleggen van de laatste kilometers van de reis.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Barendrecht zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Op loopafstand van het station ligt het centrum van Barendrecht, waar diverse winkels, supermarkten en horecagelegenheden te vinden zijn. Enkele voorbeelden van restaurants in de buurt van het station zijn:

  • Restaurant De Wensboom
  • Eetcafé De Buren
  • Brasserie De Oude Maas
  • Grand Café De Heeren

Naast de restaurants zijn er ook diverse winkels en supermarkten in de buurt van het station, zoals Albert Heijn, Jumbo, HEMA en Kruidvat.

Hotels in de buurt om te overnachten

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Barendrecht waar reizigers kunnen overnachten. Een voorbeeld hiervan is het Van der Valk Hotel ARA, dat op ongeveer 3 kilometer afstand van het station ligt. Dit hotel beschikt over ruime kamers, een restaurant, een zwembad en een fitnessruimte. Andere hotels in de omgeving zijn:

  • Hotel Bastion Barendrecht
  • Hotel Ibis Budget Rotterdam Barendrecht
  • Hotel Novotel Rotterdam Brainpark

Station Barendrecht is een belangrijk knooppunt in de gemeente Barendrecht en speelt een grote rol in het dagelijkse leven van de inwoners. Met een rijke geschiedenis, een centrale ligging en diverse voorzieningen in de buurt is het station een onmisbaar onderdeel van de stad Barendrecht.

Plaats een reactie