Station Barneveld Noord

Station Barneveld Noord is een belangrijk spoorwegstation in de stad Barneveld, gelegen in de provincie Gelderland. Het station werd geopend op 1 mei 1902 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor zowel reizigers als goederenvervoer. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Barneveld Noord, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Barneveld Noord gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. In 1902 werd het station geopend als onderdeel van de spoorlijn Nijkerk – Ede-Wageningen, die werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1912 werd vervangen door een groter en moderner gebouw van baksteen. In de loop der jaren werd het station meerdere malen verbouwd en uitgebreid, waarbij onder andere extra perrons en sporen werden aangelegd.

In 1937 werd de spoorlijn tussen Nijkerk en Barneveld geëlektrificeerd, waardoor er snellere en frequentere treinverbindingen mogelijk werden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het station zwaar beschadigd door bombardementen, maar na de oorlog werd het station weer opgebouwd en in gebruik genomen. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werd het station gemoderniseerd en werden er nieuwe voorzieningen toegevoegd, zoals een fietsenstalling en een stationsrestauratie.

In 2001 werd de Valleilijn geopend, een nieuwe spoorlijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen die parallel loopt aan de bestaande spoorlijn. Station Barneveld Noord werd hierdoor een belangrijk overstapstation voor reizigers tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. In 2011 werd het station opnieuw verbouwd en uitgebreid, waarbij onder andere een nieuw busstation werd aangelegd en de perrons werden verlengd.

Ligging in de stad Barneveld Noord

Station Barneveld Noord is gelegen in het noorden van de stad Barneveld, op ongeveer 2 kilometer afstand van het stadscentrum. Het station ligt aan de Stationsweg, een belangrijke verkeersader die het station verbindt met het centrum van Barneveld en de omliggende wijken. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse woonwijken, bedrijventerreinen en winkelcentra, waardoor het station goed bereikbaar is voor zowel reizigers als goederenvervoer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Barneveld Noord wordt bediend door zowel stoptreinen als sneltreinen, die zorgen voor goede verbindingen met de omliggende steden en dorpen. De belangrijkste treinverbindingen vanaf Station Barneveld Noord zijn:

  • Amersfoort – Barneveld Noord – Ede-Wageningen: Deze treinverbinding wordt verzorgd door Connexxion en rijdt elk half uur in beide richtingen. In de spits rijden er extra treinen, waardoor er een kwartierdienst ontstaat.
  • Barneveld Noord – Apeldoorn: Deze treinverbinding wordt verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en rijdt elk uur in beide richtingen. In de spits rijden er extra treinen, waardoor er een halfuurdienst ontstaat.

Daarnaast zijn er diverse busverbindingen vanaf het busstation bij Station Barneveld Noord, die zorgen voor goede verbindingen met de omliggende wijken en dorpen.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Barneveld Noord zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsweg, direct naast het station, bevindt zich een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de omliggende straten diverse parkeerplaatsen beschikbaar, waar eveneens gratis geparkeerd kan worden. Voor reizigers die hun auto langere tijd willen parkeren, is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de P+R-voorziening bij het station.

Fietsenstalling

Station Barneveld Noord beschikt over een ruime fietsenstalling, waar reizigers hun fiets gratis en veilig kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de Stationsweg, direct naast het station, en biedt plaats aan enkele honderden fietsen. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse fietsenrekken beschikbaar, waar reizigers hun fiets eveneens gratis kunnen stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Barneveld Noord zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de Stationsweg, op loopafstand van het station, bevinden zich enkele horecagelegenheden, zoals een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een snackbar. Daarnaast zijn er in de omliggende straten diverse winkels te vinden, waaronder een supermarkt, een bakkerij en een drogisterij.

Voor een uitgebreider aanbod aan restaurants en winkels kunnen reizigers terecht in het centrum van Barneveld, dat op ongeveer 2 kilometer afstand van het station ligt. Hier zijn diverse winkelstraten en horecagelegenheden te vinden, waaronder cafés, restaurants en lunchrooms.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Barneveld Noord zijn er diverse hotels en bed & breakfasts te vinden, waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden van accommodaties in de buurt van het station zijn:

  • Hotel De Roode Schuur: Dit viersterrenhotel is gelegen op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station en beschikt over moderne kamers, een restaurant en een wellnesscentrum.
  • Bed & Breakfast De Grote Zwaan: Deze sfeervolle bed & breakfast is gelegen op ongeveer 2 kilometer afstand van het station en biedt comfortabele kamers en een uitgebreid ontbijt.
  • Hotel Het Hart van Barneveld: Dit driesterrenhotel is gelegen in het centrum van Barneveld, op ongeveer 2,5 kilometer afstand van het station, en beschikt over eenvoudige kamers en een restaurant.

Daarnaast zijn er in de omliggende dorpen en steden, zoals Voorthuizen, Lunteren en Ede, diverse andere hotels en accommodaties te vinden.

Station Barneveld Noord is een belangrijk knooppunt in de stad Barneveld en biedt reizigers goede verbindingen met de omliggende steden en dorpen. Met diverse parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en een ruim aanbod aan restaurants, winkels en hotels in de buurt, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel zakelijke als toeristische reizigers.

Plaats een reactie