Station Beilen

Station Beilen is een belangrijk spoorwegknooppunt in de provincie Drenthe en speelt een cruciale rol in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Beilen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Beilen werd geopend op 1 mei 1870 als onderdeel van de spoorlijn Meppel – Groningen, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 3e klasse en werd ontworpen door architect K.H. van Brederode. In 1905 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1970 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect Cees Douma. Dit gebouw is nog steeds in gebruik.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen geweest aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1910 een verbindingsboog aangelegd tussen de spoorlijn Meppel – Groningen en de spoorlijn Zwolle – Emmen, waardoor treinen vanuit Beilen rechtstreeks naar Emmen konden rijden. In 1952 werd de spoorlijn geëlektrificeerd en in 1988 werd het station uitgebreid met een derde perronspoor.

Ligging in de stad Beilen

Station Beilen is gelegen aan de westkant van de stad Beilen, aan de Stationsstraat. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Beilen, waar diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen te vinden zijn. De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt, met onder andere de aanleg van een nieuw busstation en de bouw van een parkeergarage.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Beilen wordt bediend door de volgende treinseries:

  • Intercity: Zwolle – Groningen, met stops in onder andere Meppel, Assen en Groningen Europapark. Deze trein rijdt twee keer per uur in beide richtingen.
  • Sprinter: Zwolle – Groningen, met stops op alle tussengelegen stations. Deze trein rijdt twee keer per uur in beide richtingen.
  • Stoptrein: Emmen – Zwolle, met stops in onder andere Hoogeveen, Meppel en Staphorst. Deze trein rijdt één keer per uur in beide richtingen.

Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinen die stoppen op station Beilen, zoals de Intercity van Groningen naar Den Haag Centraal en de Intercity van Groningen naar Rotterdam Centraal.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Beilen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Daarnaast is er een parkeergarage aan de overkant van het station, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. In de nabijgelegen woonwijken zijn ook parkeerplaatsen te vinden, maar hier geldt vaak een maximale parkeerduur of een parkeervergunning voor bewoners.

Fietsenstalling

Station Beilen beschikt over een ruime fietsenstalling, gelegen aan de Stationsstraat. Deze fietsenstalling is gratis en biedt plaats aan honderden fietsen. Er zijn zowel gewone fietsenrekken als fietskluizen beschikbaar. De fietsenstalling is goed verlicht en wordt regelmatig gecontroleerd door medewerkers van de gemeente en de politie.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Beilen zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat zijn onder andere een bakker, een supermarkt en een snackbar gevestigd. In het centrum van Beilen, op loopafstand van het station, zijn diverse restaurants, cafés en winkels te vinden. Hier is een gevarieerd aanbod aan winkels, van kledingzaken tot supermarkten en van drogisterijen tot elektronicawinkels.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de buurt van station Beilen waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hotel De Woudzoom, gelegen aan de rand van Beilen en op ongeveer 2 kilometer afstand van het station. Dit hotel beschikt over comfortabele kamers en een restaurant.
  • Bed & Breakfast Beilervaart, gelegen aan de Beilervaart op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station. Deze B&B biedt sfeervolle kamers en een uitgebreid ontbijt.
  • Hotel Het Witte Veen, gelegen in het buitengebied van Beilen op ongeveer 3 kilometer afstand van het station. Dit hotel is gevestigd in een oude Drentse boerderij en beschikt over een restaurant en een terras.

Naast deze accommodaties zijn er in de omgeving van Beilen nog diverse andere hotels, B&B’s en vakantieparken te vinden, zowel in de stad zelf als in de omliggende dorpen en natuurgebieden.

Conclusie

Station Beilen is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de provincie Drenthe en biedt goede verbindingen met zowel de omliggende steden als de rest van Nederland. Met diverse parkeermogelijkheden, een ruime fietsenstalling en een breed aanbod aan horeca en winkels in de buurt, is het station een prettige plek voor reizigers om te vertrekken of aan te komen. Daarnaast zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden in de omgeving, waardoor station Beilen ook geschikt is als uitvalsbasis voor een bezoek aan de regio.

Plaats een reactie