Station Bergen op Zoom

Station Bergen op Zoom is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Bergen op Zoom, gelegen in de provincie Noord-Brabant. Het station werd geopend op 23 december 1863 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de stad en de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden voor auto’s, de fietsenstalling, restaurants en winkels in de buurt en hotels om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Bergen op Zoom gaat terug tot de 19e eeuw. In 1863 werd het station geopend als onderdeel van de spoorlijn Roosendaal – Vlissingen, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In 1898 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect C.H. Peters. Dit gebouw is tot op heden nog steeds in gebruik.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen geweest aan het station en de spoorlijnen. Zo werd in 1885 de spoorlijn naar Antwerpen geopend, waardoor Bergen op Zoom een internationale verbinding kreeg. In 1934 werd de spoorlijn naar Tholen geopend, maar deze lijn werd in 1953 alweer gesloten voor personenvervoer. In 1971 werd het station gemoderniseerd en werd er een nieuwe voetgangersbrug gebouwd. In 2010 werd het station opnieuw gemoderniseerd en werd er een nieuwe fietsenstalling geopend.

Ligging in de stad

Station Bergen op Zoom is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het stadscentrum. Het station ligt op loopafstand van het historische centrum, waar diverse bezienswaardigheden zoals de Sint-Gertrudiskerk, het Markiezenhof en de Gevangenpoort te vinden zijn. Ook het stadspark Kijk in de Pot en het Anton van Duinkerkenpark liggen op loopafstand van het station.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt. Er zijn diverse nieuwe appartementencomplexen gebouwd en het stationsplein is opnieuw ingericht. Hierdoor is het station beter geïntegreerd in de stad en is het een aantrekkelijke plek geworden voor zowel reizigers als omwonenden.

Treinverkeer

Station Bergen op Zoom wordt bediend door zowel intercity- als stoptreinen. De intercity’s rijden tussen Vlissingen en Amsterdam Centraal, met tussenstops in onder andere Roosendaal, Dordrecht, Rotterdam Centraal, Den Haag HS en Schiphol Airport. De stoptreinen rijden tussen Roosendaal en Vlissingen, met tussenstops in onder andere Rilland-Bath, Krabbendijke, Kruiningen-Yerseke, Goes, Middelburg en Vlissingen Souburg.

Daarnaast is er ook een internationale treinverbinding met België. De Intercity Direct rijdt tussen Amsterdam Centraal en Brussel-Zuid, met tussenstops in onder andere Rotterdam Centraal, Breda, Noorderkempen, Antwerpen-Centraal, Mechelen en Brussels Airport-Zaventem. Deze trein stopt echter niet in Bergen op Zoom, maar reizigers kunnen in Roosendaal overstappen op de stoptrein naar Bergen op Zoom.

Parkeermogelijkheden

Rondom het station zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein heeft een beperkt aantal plaatsen en kan tijdens drukke periodes vol zijn.

Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse betaalde parkeerplaatsen en parkeergarages. Zo is er de parkeergarage Stationsplein, gelegen aan de Parallelweg, op ongeveer 200 meter van het station. Deze parkeergarage heeft ruim 200 parkeerplaatsen en hanteert een betaald parkeertarief. Ook in de omliggende straten geldt betaald parkeren.

Fietsenstalling

Station Bergen op Zoom beschikt over een ruime fietsenstalling, gelegen aan de Stationsstraat. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 1000 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is overdekt en wordt bewaakt door middel van cameratoezicht. Daarnaast zijn er ook diverse fietskluizen beschikbaar, waar fietsen veilig en afgesloten kunnen worden gestald. Deze fietskluizen zijn tegen betaling te gebruiken.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van het station zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Op het stationsplein zelf zijn een aantal horecagelegenheden gevestigd, zoals een broodjeszaak, een pizzeria en een Chinees-Indisch restaurant. In de Stationsstraat zijn diverse winkels te vinden, waaronder een supermarkt, een drogisterij en een bloemenwinkel.

Op ongeveer 10 minuten lopen van het station ligt het historische centrum van Bergen op Zoom, waar een ruim aanbod aan restaurants, cafés en winkels te vinden is. Hier zijn onder andere diverse kledingwinkels, boetiekjes, speciaalzaken en supermarkten gevestigd.

Hotels

Er zijn diverse hotels in de buurt van Station Bergen op Zoom waar reizigers kunnen overnachten. Op loopafstand van het station zijn onder andere Hotel Old Dutch, Hotel de Draak en Tulip Inn Bergen op Zoom gevestigd. Deze hotels bieden diverse kamertypes en faciliteiten, zoals gratis wifi, ontbijt en parkeergelegenheid.

Daarnaast zijn er in de omgeving van Bergen op Zoom diverse bed & breakfasts en vakantieparken te vinden, waar reizigers kunnen verblijven. Deze accommodaties zijn vaak gelegen in een landelijke omgeving en bieden een rustige en ontspannen sfeer.

Station Bergen op Zoom is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de stad en de regio. Met diverse treinverbindingen, parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en een ruim aanbod aan restaurants, winkels en hotels in de omgeving, is het station een aantrekkelijke plek voor zowel reizigers als omwonenden.

Plaats een reactie