Station Beverwijk

Station Beverwijk is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Beverwijk, gelegen in de provincie Noord-Holland. Het station werd geopend op 1 mei 1867 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van Station Beverwijk

Station Beverwijk werd geopend op 1 mei 1867 als onderdeel van de spoorlijn Haarlem – Uitgeest. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In 1898 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect D.A.N. Margadant. Dit gebouw had een kenmerkende overkapping en was voorzien van een wachtkamer en een stationsrestauratie.

In de loop der jaren werd het station meerdere malen verbouwd en uitgebreid. Zo werd in 1927 het emplacement uitgebreid met een goederenspoor en een laad- en losplaats. In 1957 werd het stationsgebouw opnieuw verbouwd en gemoderniseerd. De karakteristieke overkapping werd hierbij vervangen door een eenvoudiger exemplaar.

In 1980 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij het stationsgebouw werd vervangen door een nieuw, modern gebouw. Dit gebouw is ontworpen door architect Cees Douma en bestaat uit een betonnen constructie met veel glas. Het huidige stationsgebouw is voorzien van een stationshal met loketten, een wachtruimte en een kiosk.

Ligging in de stad Beverwijk

Station Beverwijk is gelegen aan de westzijde van de stad, nabij het centrum. Het station ligt aan de spoorlijn Haarlem – Uitgeest en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse voorzieningen, zoals winkels, horecagelegenheden en hotels.

Vanaf het station is het centrum van Beverwijk eenvoudig te bereiken, zowel te voet als met de fiets of het openbaar vervoer. Het centrum van Beverwijk staat bekend om de gezellige winkelstraten en de Beverwijkse Bazaar, een grote overdekte markt met meer dan 1000 kramen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Beverwijk wordt bediend door zowel stoptreinen als intercity’s. De belangrijkste treinverbindingen vanaf het station zijn:

  • Intercity Alkmaar – Haarlem – Amsterdam – Utrecht – Eindhoven – Maastricht/Heerlen
  • Intercity Den Helder – Alkmaar – Haarlem – Amsterdam – Utrecht – Nijmegen
  • Sprinter Uitgeest – Haarlem – Amsterdam – Breukelen – Woerden – Rotterdam
  • Sprinter Uitgeest – Haarlem – Amsterdam – Schiphol – Leiden – Den Haag

Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinen die stoppen op Station Beverwijk. In de spits rijden er ook enkele treinen van en naar Hoorn en Enkhuizen.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Beverwijk zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein heeft een beperkt aantal plaatsen en kan tijdens drukke periodes vol zijn.

Op loopafstand van het station zijn er diverse andere parkeermogelijkheden, zoals parkeergarages en betaald parkeren op straat. In het centrum van Beverwijk zijn er diverse parkeergarages waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Deze parkeergarages zijn over het algemeen goedkoper dan parkeren op straat.

Fietsenstalling

Station Beverwijk beschikt over een bewaakte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ruim 1000 fietsen en is geopend van maandag tot en met vrijdag van 06:00 tot 22:00 uur. Op zaterdag en zondag is de fietsenstalling gesloten. Het stallen van een fiets in de bewaakte fietsenstalling is gratis.

Naast de bewaakte fietsenstalling zijn er ook diverse onbewaakte fietsenrekken in de directe omgeving van het station. Hier kunnen fietsen gratis gestald worden, maar er is geen toezicht op de fietsen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Beverwijk zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een kiosk waar onder andere koffie, broodjes en tijdschriften verkrijgbaar zijn. In de stationshal is er een kleine supermarkt waar reizigers terecht kunnen voor een snelle boodschap.

Op loopafstand van het station zijn er diverse restaurants en cafés te vinden, variërend van eenvoudige eetcafés tot meer luxe restaurants. In het centrum van Beverwijk zijn er nog meer horecagelegenheden te vinden, evenals een groot aanbod aan winkels.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de omgeving van Station Beverwijk waar reizigers kunnen overnachten. Enkele hotels in de directe omgeving van het station zijn:

  • Hotel Chariot
  • Hotel Campanile Vlaardingen
  • Hotel NH Heemskerk Marquette

Daarnaast zijn er in de nabijgelegen steden Haarlem en Alkmaar nog meer hotels te vinden, die eenvoudig te bereiken zijn met de trein vanaf Station Beverwijk.

Station Beverwijk is een belangrijk knooppunt in de stad en biedt reizigers diverse voorzieningen en goede verbindingen met de rest van het land. Met de rijke geschiedenis, de centrale ligging en de vele faciliteiten in de omgeving is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van Beverwijk en omstreken.

Plaats een reactie