Station Blerick

Station Blerick is een spoorwegstation in de Nederlandse stad Blerick, een stadsdeel van Venlo. Het station werd geopend op 21 november 1868 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor zowel reizigers- als goederenvervoer. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Blerick, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Blerick

De geschiedenis van Station Blerick gaat terug tot de tweede helft van de 19e eeuw. In 1865 werd de spoorlijn tussen Eindhoven en Venlo geopend, waardoor er behoefte ontstond aan een station in Blerick. Op 21 november 1868 werd het station officieel geopend. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1880 werd vervangen door een stenen gebouw. Dit gebouw werd in 1910 uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel.

In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid. In 1958 werd het stationsgebouw gemoderniseerd en in 1970 werd er een nieuwe voetgangersbrug gebouwd. In 2003 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij het stationsgebouw werd gesloopt en vervangen door een nieuw, modern gebouw. Ook werd er een nieuwe fietsenstalling gebouwd en werd het busstation verplaatst naar de voorzijde van het station.

Ligging in de stad Blerick

Station Blerick is gelegen in het stadsdeel Blerick, aan de westelijke oever van de Maas. Het station ligt aan de spoorlijn Eindhoven – Venlo en is tevens het beginpunt van de spoorlijn naar Nijmegen. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Blerick, waar diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen te vinden zijn. Vanaf het station is het ongeveer 3 kilometer naar het centrum van Venlo, dat aan de andere kant van de Maas ligt.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Blerick wordt bediend door stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Arriva. De volgende treinverbindingen zijn beschikbaar vanaf Station Blerick:

  • NS Sprinter: Eindhoven – Helmond – Deurne – Horst-Sevenum – Blerick – Venlo
  • Arriva Stoptrein: Nijmegen – Boxmeer – Venray – Blerick – Venlo

Daarnaast is er op werkdagen een goederentreinverbinding tussen Blerick en de Rotterdamse haven. Deze trein vervoert voornamelijk containers en wordt geëxploiteerd door de goederenvervoerder Raillogix.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Blerick zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de voorzijde van het station is een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse straten waar gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat het aantal parkeerplaatsen beperkt is en dat het tijdens drukke periodes lastig kan zijn om een parkeerplek te vinden.

Fietsenstalling

Station Blerick beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Deze stalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen beschikbaar, waar fietsen tegen betaling veilig opgeborgen kunnen worden. De fietsenstalling is 24 uur per dag toegankelijk.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Blerick zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een supermarkt, een bakkerij, een drogisterij en enkele andere winkels. Daarnaast zijn er diverse cafés en restaurants in de buurt, waar je terecht kunt voor een kop koffie, een lunch of een diner. In het centrum van Blerick, dat op ongeveer 10 minuten lopen van het station ligt, zijn nog meer winkels en horecagelegenheden te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Blerick waar je kunt overnachten. Op ongeveer 1 kilometer van het station ligt een hotel met eenvoudige kamers en een restaurant. Daarnaast zijn er in het centrum van Venlo, dat op ongeveer 3 kilometer van het station ligt, diverse hotels te vinden. Deze variëren van eenvoudige budgethotels tot luxe hotels met uitgebreide faciliteiten. Vanaf Station Blerick is het centrum van Venlo eenvoudig te bereiken met de trein of de bus.

Station Blerick is een belangrijk knooppunt in de regio en biedt diverse faciliteiten voor reizigers. Met een rijke geschiedenis, een gunstige ligging en goede verbindingen met de rest van het land is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio Venlo.

Plaats een reactie