Station Bodegraven

Station Bodegraven is een belangrijk knooppunt in de stad Bodegraven, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station werd geopend op 1 augustus 1878 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van Station Bodegraven

Station Bodegraven werd geopend op 1 augustus 1878 als onderdeel van de spoorlijn Woerden – Leiden, aangelegd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NRS 4e klasse, ontworpen door architect K.H. van Brederode. In 1890 werd het station overgenomen door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM), die in 1917 fuseerde met de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) tot de Nederlandse Spoorwegen (NS).

In 1911 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw van het type SS 3e klasse, ontworpen door architect G.W. van Heukelom. Dit gebouw werd in 1973 gesloopt en vervangen door een eenvoudig, functioneel gebouw, ontworpen door architect Cees Douma. In 2007 werd het station gemoderniseerd en kreeg het een nieuwe stationshal, ontworpen door architectenbureau Movares.

Ligging in de stad Bodegraven

Station Bodegraven ligt aan de westkant van de stad, aan de spoorlijn Woerden – Leiden. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Bodegraven, waar diverse winkels, restaurants en andere voorzieningen te vinden zijn. De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt, met onder andere de aanleg van een nieuw stationsplein en de bouw van nieuwe woningen en kantoren.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Bodegraven wordt bediend door de NS. Er stoppen twee treinseries op het station: de Sprinter tussen Leiden Centraal en Utrecht Centraal, en de Sprinter tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. Beide treinseries rijden twee keer per uur in beide richtingen, waardoor er vier treinen per uur vertrekken en aankomen op het station. In de spitsuren rijden er extra treinen tussen Alphen aan den Rijn en Gouda, waardoor er dan zes treinen per uur vertrekken en aankomen.

De reistijd van Station Bodegraven naar Leiden Centraal bedraagt ongeveer 20 minuten, naar Utrecht Centraal ongeveer 30 minuten, naar Alphen aan den Rijn ongeveer 10 minuten en naar Gouda ongeveer 15 minuten.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Bodegraven zijn diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station, aan de Dronensingel, bevindt zich een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Aan de zuidzijde van het station, aan de Stationsweg, zijn ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar. In de nabijgelegen woonwijken zijn eveneens parkeermogelijkheden, maar hier gelden soms parkeerrestricties voor vergunninghouders.

Fietsenstalling

Station Bodegraven beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de noordzijde van het station, aan de Dronensingel. Hier kunnen reizigers gratis hun fiets stallen. Daarnaast zijn er aan de zuidzijde van het station, aan de Stationsweg, ook enkele fietsklemmen beschikbaar.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Bodegraven zijn enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsweg bevindt zich een vestiging van supermarktketen Jumbo, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Verder zijn er enkele cafetaria’s en afhaalrestaurants in de buurt, zoals een pizzeria en een Chinees-Indisch restaurant.

Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horecagelegenheden kunnen reizigers terecht in het centrum van Bodegraven, dat op loopafstand van het station ligt. Hier zijn onder andere diverse kledingwinkels, een bakker, een slager, een drogisterij en een slijterij te vinden. Ook zijn er diverse restaurants, caf├ęs en lunchrooms in het centrum.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Bodegraven zijn enkele hotels en bed & breakfasts te vinden waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn Hotel Bodegraven, gelegen aan de Goudseweg, en Bed & Breakfast De Oude Kern, gelegen aan de Marktstraat in het centrum van Bodegraven. Beide accommodaties liggen op loopafstand van het station.

Daarnaast zijn er in de nabijgelegen steden Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden diverse hotels en andere overnachtingsmogelijkheden te vinden, die eenvoudig te bereiken zijn met de trein vanaf Station Bodegraven.

Station Bodegraven is een belangrijk knooppunt in de stad Bodegraven en biedt reizigers diverse voorzieningen en goede verbindingen met de omliggende steden. Met zijn rijke geschiedenis en centrale ligging in de stad is het station een onmisbaar onderdeel van Bodegraven.

Plaats een reactie