Station Bovenkarspel-Grootebroek

Station Bovenkarspel-Grootebroek is een belangrijk spoorwegstation in de gemeente Stede Broec, gelegen in de provincie Noord-Holland. Het station werd geopend op 6 juni 1885 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Bovenkarspel-Grootebroek, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Bovenkarspel-Grootebroek werd geopend op 6 juni 1885 als onderdeel van de spoorlijn Zaandam – Enkhuizen, die werd aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het standaardtype HIJSM, dat op meerdere stations langs de spoorlijn werd toegepast. In 1903 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een goederenloods. In 1974 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen gedaan aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1926 de spoorlijn geëlektrificeerd en werden er in 1959 nieuwe perrons aangelegd. In 2008 werd het station opnieuw gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er een nieuwe fietsenstalling werd gebouwd.

Ligging in de stad Bovenkarspel-Grootebroek

Station Bovenkarspel-Grootebroek is gelegen in de gemeente Stede Broec, tussen de dorpen Bovenkarspel en Grootebroek in. Het station ligt aan de noordzijde van de Broekerhavenweg, die de twee dorpen met elkaar verbindt. Aan de zuidzijde van het station bevindt zich een woonwijk, terwijl aan de noordzijde voornamelijk bedrijventerreinen en landbouwgrond te vinden zijn. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Bovenkarspel-Grootebroek wordt bediend door de treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden twee treinseries op het traject tussen Hoorn en Enkhuizen, namelijk de Intercity en de Sprinter. De Intercity rijdt twee keer per uur tussen Amsterdam Centraal en Enkhuizen, met stops op de grotere stations zoals Hoorn en Bovenkarspel-Grootebroek. De Sprinter rijdt ook twee keer per uur, maar stopt op alle tussengelegen stations. In de spitsuren rijden er extra treinen om de drukte op te vangen.

Naast de treinen van de NS zijn er ook enkele regionale buslijnen die het station aandoen. Zo is er een busverbinding met de omliggende dorpen en steden, zoals Enkhuizen, Hoogkarspel, Lutjebroek en Andijk.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Bovenkarspel-Grootebroek zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein, waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is bereikbaar via de Industrieweg. Aan de zuidzijde van het station, aan de Broekerhavenweg, zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Deze zijn echter beperkt en het kan voorkomen dat deze vol zijn tijdens drukke periodes.

Fietsenstalling

Station Bovenkarspel-Grootebroek beschikt over een ruime fietsenstalling, die in 2008 werd gebouwd tijdens de modernisering van het station. De fietsenstalling is gelegen aan de zuidzijde van het station, direct naast het stationsgebouw. Er is plaats voor honderden fietsen en de stalling is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er ook enkele OV-fietsen te huur, waarmee reizigers eenvoudig de omgeving kunnen verkennen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Bovenkarspel-Grootebroek zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Broekerhavenweg, op loopafstand van het station, bevinden zich enkele cafés en restaurants waar reizigers terecht kunnen voor een hapje en een drankje. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen dorpskernen van Bovenkarspel en Grootebroek diverse winkels en supermarkten te vinden.

Hotels in de buurt

Hoewel er in de directe omgeving van Station Bovenkarspel-Grootebroek geen hotels te vinden zijn, zijn er in de nabijgelegen dorpen en steden wel enkele overnachtingsmogelijkheden. Zo zijn er in Enkhuizen, op ongeveer 5 kilometer afstand van het station, diverse hotels en bed & breakfasts te vinden. Ook in Hoorn, op ongeveer 15 kilometer afstand, zijn er meerdere hotels beschikbaar. Reizigers die op zoek zijn naar een overnachtingsmogelijkheid kunnen het beste een van deze plaatsen bezoeken.

Station Bovenkarspel-Grootebroek is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Stede Broec en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor een comfortabele reis. Met de trein- en busverbindingen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling en nabijgelegen horeca en winkels is het station een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving.

Plaats een reactie