Station Boxmeer

Station Boxmeer is een belangrijk spoorwegstation in de stad Boxmeer, gelegen in de provincie Noord-Brabant. Het station werd geopend op 1 juni 1883 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Boxmeer, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Boxmeer werd geopend op 1 juni 1883 als onderdeel van de spoorlijn Nijmegen – Venlo, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het standaardtype SS 4e klasse, dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In 1974 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. Dit gebouw is ontworpen door architect Cees Douma en bestaat uit een laag, langwerpig gebouw met een plat dak en grote glazen puien. In 2003 werd het stationsgebouw gerenoveerd en kreeg het een nieuwe entree.

Ligging in de stad Boxmeer

Station Boxmeer is gelegen aan de westelijke rand van het stadscentrum van Boxmeer. Het station ligt aan de Spoorstraat, die het station verbindt met het centrum van de stad. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein en aan de zuidzijde ligt een woonwijk. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en te voet. Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen naar het centrum van Boxmeer, waar diverse winkels, restaurants en andere voorzieningen te vinden zijn.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Boxmeer wordt bediend door de stoptrein Nijmegen – Venlo, die wordt geëxploiteerd door vervoerder Arriva. Deze trein rijdt twee keer per uur in beide richtingen. In de spitsuren rijdt er een extra sneltrein tussen Nijmegen en Venray, die ook stopt op station Boxmeer. De reistijd van Boxmeer naar Nijmegen bedraagt ongeveer 30 minuten en naar Venlo ongeveer 40 minuten. Vanaf station Nijmegen en station Venlo zijn er goede aansluitingen op andere treinen naar diverse bestemmingen in Nederland en Duitsland.

Parkeermogelijkheden

Aan de noordzijde van station Boxmeer bevindt zich een groot parkeerterrein waar reizigers gratis hun auto kunnen parkeren. Dit parkeerterrein is bereikbaar via de Spoorstraat en biedt voldoende parkeerplaatsen voor zowel kort- als langparkeerders. In de directe omgeving van het station zijn ook enkele parkeerplaatsen op straat beschikbaar, maar deze zijn beperkter in aantal en vaak bezet door omwonenden. Het is aan te raden om gebruik te maken van het parkeerterrein bij het station.

Fietsenstalling

Station Boxmeer beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de noordzijde van het station, direct naast het parkeerterrein. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er enkele fietsklemmen aanwezig bij de ingang van het station, voor reizigers die hun fiets slechts kort willen stallen. Het is aan te raden om gebruik te maken van de overdekte fietsenstalling, om diefstal en beschadiging van de fiets te voorkomen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Boxmeer zijn enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Spoorstraat, die het station verbindt met het centrum van Boxmeer, zijn enkele cafés en restaurants gevestigd. In het centrum van Boxmeer, op ongeveer 10 minuten lopen van het station, is een groter aanbod aan winkels en horecagelegenheden te vinden. Hier zijn onder andere supermarkten, kledingwinkels, drogisterijen en diverse restaurants en cafés gevestigd.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de buurt van station Boxmeer waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station ligt Hotel ’t Vertrek, een kleinschalig hotel met 10 kamers. Dit hotel beschikt over een restaurant en een terras en biedt gratis parkeergelegenheid en WiFi. In het centrum van Boxmeer zijn enkele bed & breakfasts gevestigd, zoals B&B De Oude Stal en B&B La Finca. Beide accommodaties bieden comfortabele kamers en een uitgebreid ontbijt. Vanaf deze accommodaties is het ongeveer 15 minuten lopen naar station Boxmeer.

Station Boxmeer is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt goede verbindingen met de steden Nijmegen en Venlo. Met voldoende parkeergelegenheid, een overdekte fietsenstalling en diverse voorzieningen in de buurt is het station een prettige locatie voor reizigers om hun reis te beginnen of te eindigen.

Plaats een reactie