Station Breda-Prinsenbeek

Station Breda-Prinsenbeek is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Breda en de wijk Prinsenbeek. Het station werd geopend in 1970 en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad en de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Breda-Prinsenbeek, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Breda-Prinsenbeek werd geopend op 29 november 1970 als onderdeel van de spoorlijn tussen Breda en Roosendaal. Het station werd gebouwd om de groeiende wijk Prinsenbeek beter te bedienen en om de druk op het centrale station van Breda te verminderen. In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid om aan de groeiende vraag naar vervoer te voldoen.

In 2007 werd het station gemoderniseerd en kreeg het een nieuw uiterlijk. De perrons werden verhoogd en er werden nieuwe abri’s geplaatst. Ook werd er een nieuwe voetgangersbrug gebouwd die de perrons met elkaar verbindt. In 2011 werd het station opnieuw verbouwd, ditmaal om de capaciteit van de fietsenstalling te vergroten en om de parkeerplaatsen voor auto’s uit te breiden.

Ligging in de stad Breda-Prinsenbeek

Station Breda-Prinsenbeek ligt aan de oostkant van de stad Breda, in de wijk Prinsenbeek. Het station ligt aan de spoorlijn tussen Breda en Roosendaal en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Het station ligt vlakbij de snelweg A16, waardoor het een ideale locatie is voor forenzen die met de auto naar het station komen. Daarnaast zijn er diverse buslijnen die het station verbinden met de omliggende wijken en dorpen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Breda-Prinsenbeek wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen. De intercitytreinen rijden tussen Breda en Roosendaal, met aansluitingen naar onder andere Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. De sprintertreinen rijden tussen Breda en Roosendaal, met stops in onder andere Etten-Leur en Oudenbosch.

Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinen die stoppen op station Breda-Prinsenbeek. Deze treinen rijden tussen Breda en Dordrecht en stoppen ook op de tussengelegen stations. Hierdoor is er tijdens de spits een hogere frequentie van treinen op het station, wat het voor forenzen aantrekkelijker maakt om vanaf dit station te reizen.

Parkeermogelijkheden voor de auto

Rondom station Breda-Prinsenbeek zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de westzijde van het station is er een grote parkeerplaats waar gratis geparkeerd kan worden. Deze parkeerplaats is in 2011 uitgebreid om aan de groeiende vraag naar parkeerplaatsen te voldoen. Aan de oostzijde van het station is er ook een kleinere parkeerplaats waar eveneens gratis geparkeerd kan worden.

Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse straten waar geparkeerd kan worden. Houd er echter rekening mee dat in sommige straten een parkeervergunning vereist is of dat er betaald moet worden voor het parkeren.

Fietsenstalling

Station Breda-Prinsenbeek beschikt over een ruime fietsenstalling aan de westzijde van het station. Deze fietsenstalling is in 2011 uitgebreid om aan de groeiende vraag naar fietsparkeerplaatsen te voldoen. De fietsenstalling is gratis en biedt plaats aan honderden fietsen. Daarnaast zijn er ook enkele OV-fietsen te huur bij het station, waarmee reizigers eenvoudig hun reis kunnen vervolgen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Breda-Prinsenbeek zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Op loopafstand van het station zijn er enkele cafetaria’s en eetgelegenheden waar reizigers terecht kunnen voor een snelle hap of een uitgebreide maaltijd. Daarnaast zijn er in de wijk Prinsenbeek diverse supermarkten en winkels te vinden waar reizigers hun dagelijkse boodschappen kunnen doen.

Voor een uitgebreider aanbod aan restaurants en winkels kunnen reizigers terecht in het centrum van Breda. Dit is eenvoudig te bereiken met de trein vanaf station Breda-Prinsenbeek, of met de bus of fiets.

Hotels in de buurt

Rondom station Breda-Prinsenbeek zijn er enkele hotels te vinden waar reizigers kunnen overnachten. Deze hotels variƫren van eenvoudige budgethotels tot luxere hotels met uitgebreide faciliteiten. Daarnaast zijn er in het centrum van Breda diverse hotels en bed & breakfasts te vinden, die eenvoudig te bereiken zijn vanaf station Breda-Prinsenbeek.

Station Breda-Prinsenbeek is een belangrijk knooppunt in de stad Breda en de wijk Prinsenbeek. Met zijn goede bereikbaarheid, uitgebreide parkeermogelijkheden en diverse voorzieningen in de buurt is het een aantrekkelijke locatie voor forenzen en reizigers. De ontwikkeling van het station heeft bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van de stad Breda en de regio.

Plaats een reactie