Station Breda

Station Breda is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Breda, gelegen in de provincie Noord-Brabant. Het station is een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in de stad en biedt een breed scala aan trein- en busverbindingen. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

Station Breda werd geopend op 1 oktober 1855 als onderdeel van de spoorlijn Roosendaal – Breda. Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect Karel Hendrik van Brederode en had een neoclassicistische stijl. In 1863 werd de spoorlijn verlengd naar Tilburg en in 1875 werd de spoorlijn naar Lage Zwaluwe geopend, waardoor Breda een belangrijk spoorwegknooppunt werd.

In 1905 werd het oude stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect Eduard Cuypers. Dit gebouw had een neorenaissance stijl en was voorzien van een imposante stationshal. In de loop der jaren werd het station verder uitgebreid met extra sporen en perrons om de groeiende reizigersaantallen te kunnen verwerken.

In 1975 werd het station opnieuw verbouwd en gemoderniseerd. Het stationsgebouw werd uitgebreid met een nieuwe stationshal en een voetgangerstunnel onder de sporen. Ook werd er een busstation aangelegd aan de voorzijde van het station, waardoor het openbaar vervoer in Breda verder geïntegreerd werd.

In 2013 werd begonnen met de bouw van een geheel nieuw station, ontworpen door architect Koen van Velsen. Dit nieuwe station werd op 8 september 2016 officieel geopend en biedt naast trein- en busverbindingen ook ruimte voor winkels, horeca, kantoren en woningen. Het nieuwe station is een belangrijk onderdeel van de stadsontwikkeling in Breda en heeft een moderne, duurzame en toekomstbestendige uitstraling.

Ligging in de stad Breda

Station Breda is gelegen aan de noordwestelijke rand van het stadscentrum, op loopafstand van diverse bezienswaardigheden, winkels en horecagelegenheden. Het station is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, zowel met de trein als met de bus. Daarnaast zijn er diverse parkeermogelijkheden in de buurt van het station en is er een fietsenstalling aanwezig.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Breda is een belangrijk knooppunt voor treinverkeer in de regio en biedt diverse verbindingen naar andere steden in Nederland en België. De volgende treinverbindingen zijn beschikbaar vanaf station Breda:

  • Intercity’s naar Amsterdam, Schiphol, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Tilburg, ‘s-Hertogenbosch, Nijmegen, Arnhem, Zwolle en Groningen.
  • Sprinter-treinen naar Roosendaal, Dordrecht, Oosterhout, Tilburg Universiteit en Eindhoven.
  • Internationale treinen naar Antwerpen, Brussel en Parijs (Thalys).

Daarnaast zijn er diverse busverbindingen beschikbaar vanaf het busstation bij het station, waardoor reizigers eenvoudig andere delen van de stad en omliggende plaatsen kunnen bereiken.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Breda zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein waar betaald parkeren mogelijk is. Daarnaast zijn er diverse parkeergarages in de buurt van het station, zoals de parkeergarage Stationsweg en de parkeergarage Belcrum. Ook zijn er enkele parkeerplaatsen voor mindervaliden beschikbaar bij het station.

Fietsenstalling

Station Breda beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling waar reizigers hun fiets gratis kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de zijkant van het station en is 24 uur per dag toegankelijk. Er zijn ook oplaadpunten voor elektrische fietsen aanwezig en er is een fietsenmaker voor eventuele reparaties.

Restaurants en winkels

In en rondom station Breda zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. In de stationshal zijn er verschillende eet- en drinkgelegenheden, zoals een broodjeszaak, een koffiebar en een supermarkt. Daarnaast zijn er diverse restaurants en cafés in de directe omgeving van het station, waardoor reizigers een ruime keuze hebben aan eet- en drinkmogelijkheden.

Op loopafstand van het station bevindt zich het stadscentrum van Breda, waar een groot aanbod aan winkels en horecagelegenheden te vinden is. Hier kunnen reizigers terecht voor een dagje winkelen of een gezellig avondje uit.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de buurt van station Breda waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden van hotels in de directe omgeving van het station zijn:

  • Hotel Nassau Breda, gelegen op ongeveer 10 minuten lopen van het station.
  • Hotel Merlinde, gelegen op ongeveer 15 minuten lopen van het station.
  • Hotel Golden Tulip Keyser Breda, gelegen op ongeveer 15 minuten lopen van het station.
  • Hotel Apollo Breda City Centre, gelegen op ongeveer 5 minuten lopen van het station.

Daarnaast zijn er diverse andere hotels en bed & breakfasts in de stad Breda, die eenvoudig te bereiken zijn met het openbaar vervoer of met de auto.

Station Breda is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de stad en biedt reizigers diverse mogelijkheden op het gebied van trein- en busverbindingen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, horeca en overnachtingsmogelijkheden. Het moderne en duurzame station is een belangrijk onderdeel van de stadsontwikkeling in Breda en draagt bij aan een prettige reiservaring voor zowel inwoners als bezoekers van de stad.

Plaats een reactie