Station Brummen

Station Brummen is een spoorwegstation in de Gelderse plaats Brummen, gelegen aan de spoorlijn tussen Arnhem en Zutphen. Het station werd geopend op 2 februari 1865 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Brummen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Brummen gaat terug tot de tweede helft van de 19e eeuw. In 1865 werd het station geopend als onderdeel van de spoorlijn tussen Arnhem en Zutphen, die werd aangelegd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NRS 4e klasse, een eenvoudig gebouw met een wachtkamer, loketten en een woning voor de stationschef. In 1914 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw van het type SS 5e klasse, ontworpen door architect George Willem van Heukelom. Dit gebouw is tot op heden bewaard gebleven en is een rijksmonument.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1952 het goederenvervoer op het station beëindigd en werd het emplacement vereenvoudigd. In 1970 werd het stationsgebouw gerenoveerd en werd de stationschefswoning verbouwd tot kantoorruimte. In 2005 werd het station gemoderniseerd en werd er een nieuw perron aangelegd. Sinds 2006 wordt het station bediend door Arriva, die de treindienst tussen Arnhem en Zutphen overnam van de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Ligging in de stad Brummen

Station Brummen is gelegen aan de zuidwestelijke rand van de stad Brummen, nabij de kruising van de spoorlijn met de N348. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Brummen, waar diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen te vinden zijn. Ook de rivier de IJssel en het natuurgebied Cortenoeverse Veld liggen op korte afstand van het station, waardoor het station een ideale uitvalsbasis is voor wandel- en fietstochten in de omgeving.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Brummen wordt bediend door de stoptreinen van Arriva op de trajecten Arnhem – Zutphen en Zutphen – Apeldoorn. Deze treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen en in de avonduren en in het weekend één keer per uur. De reistijd naar Arnhem bedraagt ongeveer 25 minuten, naar Zutphen 10 minuten en naar Apeldoorn 20 minuten. In Zutphen en Arnhem kan er overgestapt worden op andere treinen van de NS en regionale vervoerders, waardoor er goede verbindingen zijn met de rest van Nederland.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Brummen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een kleine parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid. Ook aan de overzijde van de spoorlijn, aan de Graaf van Limburg Stirumstraat, zijn er enkele parkeerplaatsen beschikbaar. In het centrum van Brummen zijn er diverse parkeerterreinen waar gratis geparkeerd kan worden, zoals het Marktplein en het parkeerterrein bij de Jumbo supermarkt.

Fietsenstalling

Station Brummen beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de Stationsstraat, direct naast het stationsgebouw. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis en veilig stallen tijdens hun treinreis. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen beschikbaar, waar fietsen tegen betaling in een afgesloten ruimte gestald kunnen worden. Ook zijn er enkele oplaadpunten voor elektrische fietsen aanwezig.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Brummen zijn er enkele horecagelegenheden te vinden. Zo is er een cafetaria aan de Stationsstraat en een pizzeria aan de Graaf van Limburg Stirumstraat. In het centrum van Brummen, op loopafstand van het station, zijn er diverse restaurants, cafés en winkels te vinden. Enkele voorbeelden zijn Restaurant De Vroolijke Frans, Eetcafé De Kromme Hoek en Grand Café De Korenmolen.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Brummen waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn Hotel Het Oude Postkantoor, gelegen in het centrum van Brummen, en Bed & Breakfast De Grote Byvanck, gelegen op enkele kilometers afstand van het station. Ook in de nabijgelegen plaatsen Zutphen en Eerbeek zijn diverse overnachtingsmogelijkheden te vinden.

Station Brummen is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt goede verbindingen met de rest van Nederland. Met diverse parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en voorzieningen in de directe omgeving is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel woon-werkverkeer als recreatieve uitstapjes in de omgeving.

Plaats een reactie