Station Bussum Zuid

Station Bussum Zuid is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Bussum, gelegen in de wijk Bussum Zuid. Het station werd geopend op 22 mei 1966 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Bussum Zuid gaat terug tot de jaren ’60 van de vorige eeuw. Het station werd geopend op 22 mei 1966 als onderdeel van de spoorlijn Weesp – Hilversum, die in 1874 werd aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Het station werd gebouwd om de groeiende bevolking van Bussum en de omliggende gemeenten beter te kunnen bedienen met het openbaar vervoer. In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons zijn verhoogd en de toegankelijkheid voor mindervaliden is verbeterd.

Ligging in de stad

Station Bussum Zuid ligt in de wijk Bussum Zuid, aan de zuidkant van de stad. De wijk is een typische jaren ’60 woonwijk met veel eengezinswoningen en enkele flats. Het station ligt op loopafstand van diverse voorzieningen, zoals winkels, scholen en sportfaciliteiten. Ook het centrum van Bussum is goed bereikbaar vanaf het station, zowel te voet als met de fiets of het openbaar vervoer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Bussum Zuid wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en is onderdeel van het zogenaamde Sprinternetwerk. Dit betekent dat er voornamelijk Sprinters stoppen op het station, die zorgen voor een snelle en frequente verbinding met omliggende steden en dorpen. De belangrijkste treinverbindingen vanaf Station Bussum Zuid zijn:

  • Amsterdam Centraal – Weesp – Hilversum – Utrecht Centraal
  • Amsterdam Centraal – Weesp – Hilversum – Amersfoort
  • Amsterdam Centraal – Weesp – Hilversum – Almere

Daarnaast stoppen er in de spitsuren enkele Intercity’s op het station, die zorgen voor een snelle verbinding met grotere steden zoals Amsterdam, Utrecht en Amersfoort. In totaal stoppen er op werkdagen ongeveer 4 treinen per uur per richting op Station Bussum Zuid.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Bussum Zuid zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein, waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is vooral bedoeld voor reizigers die met de auto naar het station komen en vervolgens met de trein verder reizen. Aan de zuidzijde van het station zijn er ook enkele parkeerplaatsen, maar deze zijn beperkter in aantal en vaak snel vol.

Daarnaast zijn er in de omliggende straten van het station diverse parkeerplaatsen te vinden, waar over het algemeen gratis geparkeerd kan worden. Houd er echter rekening mee dat het in de spitsuren druk kan zijn en dat het soms even zoeken is naar een vrije parkeerplaats.

Fietsenstalling

Station Bussum Zuid beschikt over een ruime fietsenstalling, die zich aan de noordzijde van het station bevindt. In deze stalling kunnen reizigers hun fiets gratis en veilig stallen tijdens hun treinreis. De stalling is overdekt en voorzien van verlichting, zodat ook in het donker de fietsen goed zichtbaar zijn. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen aanwezig, waar reizigers tegen betaling hun fiets extra beveiligd kunnen stallen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Bussum Zuid zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een klein winkelcentrum, waar onder andere een supermarkt, drogisterij en bakker gevestigd zijn. Hier kunnen reizigers terecht voor hun dagelijkse boodschappen of een snelle maaltijd voor onderweg.

Op loopafstand van het station zijn er ook enkele restaurants en cafés te vinden, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, lunch of diner. Enkele voorbeelden hiervan zijn een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een eetcafé. Voor een uitgebreider aanbod aan horecagelegenheden kunnen reizigers terecht in het centrum van Bussum, dat op ongeveer 15 minuten lopen van het station ligt.

Hotels in de buurt

Hoewel Station Bussum Zuid niet direct in de buurt van grote hotels ligt, zijn er in de omgeving wel enkele overnachtingsmogelijkheden te vinden. Op ongeveer 1 kilometer van het station bevindt zich een klein hotel, dat vooral gericht is op zakelijke reizigers. Dit hotel beschikt over enkele kamers en een restaurant, waar gasten terecht kunnen voor ontbijt, lunch en diner.

Daarnaast zijn er in het centrum van Bussum en de omliggende gemeenten diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden, die geschikt zijn voor zowel korte als langere verblijven. Voor een uitgebreider aanbod aan hotels kunnen reizigers terecht in grotere steden zoals Amsterdam, Utrecht en Amersfoort, die allemaal goed bereikbaar zijn met de trein vanaf Station Bussum Zuid.

Conclusie

Station Bussum Zuid is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen om het reizen zo aangenaam mogelijk te maken. Met een ruime fietsenstalling, parkeermogelijkheden en diverse winkels en restaurants in de buurt, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel dagelijkse reizigers als toeristen. Daarnaast zorgt de goede treinverbinding met omliggende steden en dorpen ervoor dat reizigers snel en gemakkelijk op hun bestemming kunnen komen.

Plaats een reactie