Station Capelle Schollevaar

Station Capelle Schollevaar is een belangrijk spoorwegstation in de stad Capelle aan den IJssel, gelegen in de wijk Schollevaar. Het station werd geopend op 31 mei 1981 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

De bouw van Station Capelle Schollevaar begon in 1979, als onderdeel van de uitbreiding van het spoorwegnetwerk in de regio Rotterdam. Het station werd ontworpen door architect Hans Bak en werd op 31 mei 1981 officieel geopend door de toenmalige burgemeester van Capelle aan den IJssel, Jan Eikelenboom. Het station werd gebouwd om de nieuwe woonwijk Schollevaar beter bereikbaar te maken en om de druk op het nabijgelegen station Capelle aan den IJssel te verminderen.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd aan het station. Zo werd in 2006 de stationshal gerenoveerd en werden er liften geïnstalleerd om het station beter toegankelijk te maken voor mindervaliden. In 2010 werd het station voorzien van een nieuw reizigersinformatiesysteem en in 2013 werd het station uitgerust met OV-chipkaartpoortjes.

Ligging in de stad Capelle Schollevaar

Station Capelle Schollevaar ligt in het noordoosten van de stad Capelle aan den IJssel, in de wijk Schollevaar. De wijk Schollevaar is een grote woonwijk met veel groen en waterpartijen, en het station ligt centraal in deze wijk. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Vanaf de snelweg A20 is het station binnen enkele minuten te bereiken via afslag 16 (Capelle aan den IJssel). Daarnaast zijn er diverse buslijnen die het station verbinden met de omliggende wijken en het centrum van Capelle aan den IJssel.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Capelle Schollevaar wordt bediend door de Sprinters van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er zijn twee perrons met in totaal vier sporen, waarvan er twee worden gebruikt voor doorgaande treinen en twee voor stoptreinen. De treinen op dit station rijden op de spoorlijn Gouda – Rotterdam, die onderdeel is van de zogenaamde Oude Lijn tussen Amsterdam en Rotterdam.

De belangrijkste treinverbindingen vanaf Station Capelle Schollevaar zijn:

  • Sprinter richting Gouda, met tussenstops in Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda Goverwelle
  • Sprinter richting Rotterdam Centraal, met tussenstops in Rotterdam Alexander, Rotterdam Noord en Rotterdam Blaak

Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinverbindingen beschikbaar, zoals de Intercity richting Utrecht Centraal en de Intercity richting Den Haag Centraal.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Capelle Schollevaar zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Daarnaast zijn er in de omliggende straten ook voldoende parkeerplaatsen beschikbaar, al kan het tijdens drukke periodes soms lastig zijn om een plekje te vinden.

Fietsenstalling

Station Capelle Schollevaar beschikt over een ruime fietsenstalling aan zowel de noord- als de zuidzijde van het station. De fietsenstallingen zijn gratis te gebruiken en bieden plaats aan honderden fietsen. Daarnaast zijn er ook enkele OV-fietsen beschikbaar voor reizigers die een fiets willen huren.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Capelle Schollevaar zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een klein winkelcentrum met onder andere een supermarkt, een bakker, een drogisterij en een bloemenwinkel. Daarnaast zijn er enkele horecagelegenheden in de buurt, zoals een pizzeria, een Chinees restaurant en een snackbar.

Hotels in de buurt

Hoewel er geen hotels direct naast Station Capelle Schollevaar zijn gelegen, zijn er wel enkele overnachtingsmogelijkheden in de omgeving. Zo zijn er diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden in Capelle aan den IJssel en de omliggende plaatsen. Daarnaast zijn er in het nabijgelegen Rotterdam diverse hotels te vinden, die eenvoudig te bereiken zijn met de trein vanaf Station Capelle Schollevaar.

Station Capelle Schollevaar is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor een comfortabele reis. Met zijn centrale ligging in de wijk Schollevaar en goede verbindingen met zowel de auto als het openbaar vervoer, is het station een ideale uitvalsbasis voor reizigers in de omgeving.

Plaats een reactie