Station Coevorden

Station Coevorden is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Coevorden, gelegen in de provincie Drenthe. Het station werd geopend op 1 juni 1905 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Coevorden gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. Het station werd geopend op 1 juni 1905 als onderdeel van de spoorlijn Zwolle – Stadskanaal, die werd aangelegd door de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NOLS 3e klasse en werd ontworpen door architect Eduard Cuypers. In 1955 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw van het type Standaardtype Vierlingsbeek, ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1979 de spoorlijn naar Stadskanaal opgeheven en werd het station een kopstation. In 1987 werd het station gemoderniseerd en kreeg het een nieuw eilandperron. In 2005 werd het stationsgebouw opnieuw vervangen door een moderner gebouw, ontworpen door architectenbureau Movares. Dit gebouw is nog steeds in gebruik en biedt onderdak aan een stationskiosk en een wachtruimte voor reizigers.

Ligging in de stad Coevorden

Station Coevorden is gelegen aan de zuidwestelijke rand van de stad, op ongeveer 1,5 kilometer van het historische centrum. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Vanaf het station vertrekken er diverse buslijnen die de stad en omliggende dorpen met elkaar verbinden. Daarnaast is er een goede fietsverbinding tussen het station en het centrum van Coevorden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Coevorden wordt bediend door de vervoerder Arriva. Er vertrekken en arriveren treinen op de volgende trajecten:

  • Zwolle – Emmen: Deze trein rijdt twee keer per uur in beide richtingen en stopt onderweg op alle tussengelegen stations. In Zwolle kan er overgestapt worden op treinen naar andere delen van Nederland.
  • Coevorden – Mariënberg: Deze trein rijdt één keer per uur in beide richtingen en stopt onderweg op alle tussengelegen stations. In Mariënberg kan er overgestapt worden op de trein naar Almelo.

Naast de reguliere treindiensten is er ook een goederenspoorlijn die via het station loopt. Deze spoorlijn verbindt de haven van Coevorden met het Europese spoorwegnetwerk en wordt voornamelijk gebruikt voor het vervoer van containers.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Coevorden zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een gratis parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 100 auto’s. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving nog enkele kleinere parkeerterreinen en parkeerplaatsen langs de straat. In het centrum van Coevorden zijn er diverse parkeergarages en -terreinen waar tegen betaling geparkeerd kan worden.

Fietsenstalling

Station Coevorden beschikt over een overdekte fietsenstalling met ruimte voor ongeveer 200 fietsen. Deze fietsenstalling is gratis te gebruiken en is gelegen aan de Stationsstraat, direct naast het station. Daarnaast zijn er nog enkele niet-overdekte fietsenrekken in de directe omgeving van het station.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Coevorden zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo is er een stationskiosk in het stationsgebouw waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een tijdschrift. Op loopafstand van het station zijn er enkele cafetaria’s en een supermarkt te vinden. Voor een uitgebreider aanbod aan restaurants en winkels kunnen reizigers terecht in het centrum van Coevorden, dat op ongeveer 1,5 kilometer van het station ligt.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de buurt van Station Coevorden waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hotel Talens: Dit hotel is gelegen op ongeveer 1 kilometer van het station en beschikt over comfortabele kamers, een restaurant en gratis parkeergelegenheid.
  • Bed & Breakfast De Looierij: Deze bed & breakfast is gevestigd in een historisch pand in het centrum van Coevorden en ligt op ongeveer 1,5 kilometer van het station. De Looierij biedt sfeervolle kamers en een uitgebreid ontbijt.
  • Hotel Hegen: Dit hotel ligt op ongeveer 3 kilometer van het station en beschikt over moderne kamers, een restaurant en gratis parkeergelegenheid.

Naast deze accommodaties zijn er in de omgeving van Coevorden nog diverse andere hotels, vakantieparken en campings te vinden.

Station Coevorden is een belangrijk knooppunt in de stad en biedt reizigers diverse faciliteiten en verbindingen. Met zijn rijke geschiedenis en centrale ligging is het station een onmisbaar onderdeel van de stad Coevorden.

Plaats een reactie