Station Culemborg

Station Culemborg is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Culemborg, gelegen in de provincie Gelderland. Het station werd geopend op 1 november 1868 en is sindsdien een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

Station Culemborg werd geopend op 1 november 1868 als onderdeel van de spoorlijn Utrecht – ‘s-Hertogenbosch, die werd aangelegd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In 1892 werd het station uitgebreid met een extra perron en een voetgangersbrug. In 1914 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect George Willem van Heukelom. Dit gebouw is in 1983 gesloopt en vervangen door het huidige stationsgebouw, ontworpen door architect Cees Douma.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen geweest aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1950 de spoorlijn geëlektrificeerd en in 1970 werd het station uitgebreid met een derde perron. In 2007 werd het station gemoderniseerd en kreeg het een nieuwe stationshal, liften en een nieuwe voetgangersbrug. In 2015 werd het station opnieuw gemoderniseerd en werd er een nieuwe fietsenstalling geopend.

Ligging in de stad Culemborg

Station Culemborg is gelegen aan de westkant van de stad, op ongeveer 1 kilometer van het historische centrum. Het station ligt aan de spoorlijn Utrecht – ‘s-Hertogenbosch en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Vanaf het station vertrekken er diverse buslijnen naar verschillende delen van de stad en de omliggende regio. Ook zijn er goede fiets- en wandelverbindingen van en naar het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Culemborg wordt bediend door twee treinseries van de Nederlandse Spoorwegen (NS): de Intercity tussen Utrecht Centraal en ‘s-Hertogenbosch en de Sprinter tussen Utrecht Centraal en Tiel. De Intercity rijdt twee keer per uur in beide richtingen en stopt ook op de stations Houten, Geldermalsen en Zaltbommel. De Sprinter rijdt eveneens twee keer per uur in beide richtingen en stopt op alle tussengelegen stations.

Daarnaast is er in de spits een extra Intercity die rijdt tussen Utrecht Centraal en Breda, die ook stopt op station Culemborg. Deze trein rijdt één keer per uur in beide richtingen en biedt reizigers een snelle verbinding met de stations Houten Castellum, Geldermalsen, Zaltbommel, ‘s-Hertogenbosch, Tilburg en Breda.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Culemborg zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsweg, direct naast het station, is er een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Ook aan de andere zijde van het station, aan de Parallelweg West, is er een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Daarnaast zijn er in de omliggende straten nog enkele parkeerplaatsen beschikbaar, maar deze zijn beperkt en vaak alleen bedoeld voor vergunninghouders.

Fietsenstalling

Station Culemborg beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de Stationsweg. Deze stalling biedt plaats aan ongeveer 1.000 fietsen en is gratis te gebruiken. In 2015 werd de fietsenstalling gemoderniseerd en uitgebreid met extra fietsenrekken en een fietsenstalling voor bromfietsen en scooters. Ook zijn er enkele OV-fietsen beschikbaar voor verhuur.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Culemborg zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. In het stationsgebouw zelf is er een Kiosk waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een tijdschrift. Aan de Stationsweg zijn er enkele horecagelegenheden, waaronder een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een snackbar. In het centrum van Culemborg, op ongeveer 1 kilometer van het station, zijn er diverse winkels, supermarkten en restaurants te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van station Culemborg waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer van het station ligt Hotel De Roode Haan, een kleinschalig hotel met 10 kamers. In het centrum van Culemborg zijn er enkele bed & breakfasts te vinden, zoals B&B Het Voorhuis en B&B De Bloesemgaard. In de omliggende dorpen en steden zijn er ook diverse hotels en bed & breakfasts te vinden, zoals Hotel Van der Valk in Tiel en Hotel ’t Klooster in Beusichem.

Station Culemborg is een belangrijk knooppunt in de stad en de regio en biedt reizigers diverse mogelijkheden op het gebied van openbaar vervoer, parkeren, fietsenstalling, horeca en overnachtingen. Met zijn rijke geschiedenis en moderne faciliteiten is het station een onmisbaar onderdeel van de stad Culemborg.

Plaats een reactie